1

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (1-7/2/2012)

Scripta Manent 1-6/2/2012 «Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας  που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 1ης εβδομάδας του Ιανουαρίου 2012)


Πολεμικές αποζημιώσεις και γερμανική αναξιοπιστία
«Η Γερμανία απαίτησε να εφαρμοστεί η αρχή της ετεροδικίας,  με την αιτιολογία ότι είναι κυρίαρχο κράτος και δεν πρέπει δικαστήρια άλλων χωρών να αποφασίζουν εναντίον του γερμανικού κράτους – ούτε καν για προβλήματα που προέκυψαν από τα φρικτά εγκλήματα των γερμανών ναζί στις διάφορες χώρες που κυριολεκτικά τις κατέστρεψαν. Ταυτόχρονα επιθετικά υποστηρίζει και απαιτεί να ανατραπεί η κυριαρχία του ελληνικού κράτους απλώς για τα οικονομικά χρέη του, στα οποία χρέη φυσικά και οι ίδιοι συνέβαλαν ως ηθικοί αυτουργοί!  

Αυτό είναι κατάφωρος εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για δύο λόγους: 
α)
 γιατί είναι φανερή η πλήρης αναξιοπιστία νομική και ηθική του γερμανικού κράτους με τα αντιφατικά κριτήριά του που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί από την οικονομική ισχύ του και που καθιστά πάντα επίκαιρη τη διαπίστωση του αρχαίου σκύθη σοφού Ανάχαρσι πως ο νόμος μοιάζει με τον ιστό της αράχνης που πιάνει τα μικρά έντομα αλλά όχι τα μεγάλα, και

β) γιατί βάζουν στη ζυγαριά τα απάνθρωπα ναζιστικά εγκλήματα του πολέμου από τη μία και τις καθαρά οικονομικές οφειλές της Ελλάδας σήμερα (για τις οποίες και οι ίδιοι ευθύνονται) και βρίσκουν πως περισσότερο βάρος έχει το χρήμα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που επιχειρούν ενσυνείδητα να βυθίσουν τον ελληνικό λαό στην απόλυτη φτώχεια. Αν ο ελληνικός λαός πρέπει να υποστεί μία τέτοια τιμωρία και μάλιστα για πράγματα που δεν γνώριζε ούτε έλεγχε, τότε τι θα έπρεπε να υποστούν οι γερμανοί για τα τερατώδη εγκλήματα που διέπραξαν;» 

Μουτσοπούλου Ιωάννα, “Η εταιροδικία και οι πολιτικές και ηθικές ασυνέπειες – Γερμανικές αποζημιώσεις”, Ανιχνεύσεις, 6/2/2012

***

Το περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Δραματικές ελλείψεις στη διατροφή, το νερό και την ενέργεια 
θα σημειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα αμέσως επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και τα πρότυπα κατανάλωσης, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Μέσω 56 προτεινόμενων σημείων η έκθεση τονίζει πως η ανθρωπότητα, ή θα αλλάξει τον  υπάρχον τρόπο ανάπτυξης οδηγούμενη σε μία νέα αειφορική πολιτική οικονομία, ή θα βρεθεί ενώπιον μίας τεράστιας χωρίς προηγούμενο φτώχειας και καταστροφής.
 

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 2 δις έως το 2040 και της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» κατά 3 περίπου δις, η οποία θα μεταβάλλει κατά πολύ τις καταναλωτικές συνήθειες σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στην ζήτηση διατροφικών προϊόντων κατά 50%, την αύξηση στην ζήτηση ενέργειας κατά 45% και του νερού κατά 30%.

Το παρόν μοντέλο ανάπτυξης παγκοσμίως δεν είναι αειφορικό και χρήζει μεταρρυθμίσεων και αλλαγών αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. Παρά την διαθέσιμη νέα τεχνολογία ο τρόπος ζωής που κυριαρχείται από την υπερκατανάλωση, οδηγεί το περιβάλλον στα όριά του. Η παγκόσμια ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών είχε για μεγαλύτερό της θύμα τον ίδιο τον πλανήτη και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των απόλυτα φτωχών ανθρώπων έχει μειωθεί στο 27% του παγκόσμιου πληθυσμού (από 46% το 1990), τα νούμερα είναι άκρως ανησυχητικά».

Άρης Καπαράκης, ”O.H.E: Άμεση η ανάγκη για μια νέα πολιτική οικονομία”, 2/2/2012

***

Τα επτά σημάδια του επικείμενου θρησκευτικού πολέμου
«Ο Τύπος προειδοποιεί και επισημαίνει τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν τη χώρα (τη Τουρκία) από μια εμπλοκή της στη θρησκευτική σύγκρουση  Σουννιτών-Σιιτών που ετοιμάζεται στη Μέση Ανατολή. Στην ιστοσελίδα «G2 Bulletin» δημοσιεύονται τα επτά σημάδια του επικείμενου πολέμου:

1.Μετά την υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου  η Ε.Ε αποφάσισε να διακόψει την αγορά πετρελαίου από το Ιράν. 
2.Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ αποφάσισαν να αγοράσουν όπλα για τον ανεξάρτητο στρατό της Συρίας που εδρεύει στην Τουρκία. 
3.Το Ιράν και η Χιτζμπουλλάχ συνεχίζουν να ενισχύουν τη Συρία. 
4.Το Κατάρ ζήτησε την αποστολή αραβικής στρατιωτικής δύναμης στη Συρία. 
5.Οι Σαουδάραβες αναγνωρίζουν το εθνικό συμβούλιο της Συρίας ως εκπρόσωπό τους, αντί του Άσαντ. 
6.Η σύζυγος του Άσαντ κ. Εσμά προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα. 
7.Και ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν ψυχρό πόλεμο στην περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι να τους εμποδίσουμε».

Υπενθυμίζουμε τέλος, τη δήλωση του κ. Ερντογάν: «Εστιάζουμε την πολιτική μας στη θρησκεία», η οποία προφανώς δεν αφορούσε το νέο Σύνταγμα και την κατάργηση του κοσμικού κράτους στο εσωτερικό της χώρας. Θέλει, επίσης, όπως είπε να αναθρέψει «θρησκευόμενους νέους». Με τη σκέψη αυτή μετατρέπει τα 181 Στρατιωτικά Γραφεία που κλείνουν για οικονομικούς λόγους, σε Νηπιαγωγεία! Αναμφισβήτητα η Τουρκία ωθείται στο βούρκο του επικείμενου θρησκευτικού πολέμου. Ποια θα είναι τα ανταλλάγματα;»  

Λιάνα Μυστακίδου, “Αλαλούμ εξωτερικής πολιτικής”, Ελεύθερη Ζώνη, 7/2/2012

***
 

Τα γραπτά … μένουν 
«”Η Ελλάδα ωθείται σε καταστροφικά επίπεδα λιτότητας”, 
πιστεύει ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών. “Αδιανόητη” θεωρεί την επίτευξη του «Νέου σεναρίου της τρόικας για την ελληνική οικονομία ο διεθνούς φήμης καθηγητής οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν, σε σημερινό του σύντομο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Ο κ. Κρούγκμαν πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ωθείται σε καταστροφικά επίπεδα λιτότητας για να καταφέρει να πληρώσει τους πιστωτές της, χωρίς να υπάρχει “φως στο τούνελ”. » 

Πωλ Κρούγκμαν: “Το σενάριο της τρόικας για Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει”,  Καθημερινή6 Φεβρουαρίου 2012

***

Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου νο.1
«Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα. Σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε προς την Tages-Anzeiger ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα πρέπει και πάλι να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια για τη στήριξη του νομίσματος.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση  ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». 
Ο Γιούνκερ υποστήριξε πως  το ευρώ θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι ξέρουν πως το τέλος του ευρώ θα σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης». 

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ”, Τα Νέα, 7 Φεβρουαρίου 2012

***

Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου νο.2
«Σήμερα υπάρχουν δυνάμεις στον πυρήνα της παγκόσμιας αριστοκρατίας του χρήματος που απεργάζονται την καταστροφή της Ε.Ε και την επιστροφή της Ευρώπης στην περίοδο προ της Γαλλικής Επανάστασης, την επανάληψη δηλαδή σε διευρυμένη κλίμακα αυτού που κατάφεραν με την ΕΣΣΔ όχι με ανοικτή επίθεση ή εισβολή. Η βασική ιδέα που χρησιμοποιούν περιγράφεται στο σημαντικό μυθιστόρημα του Νόρμαν Σπίνραντ –οι πράκτορες του χάους- γραμμένο το 1967, προτού αναπτυχθεί η ομώνυμη μαθηματική θεωρία και εισαχθεί στη στρατιωτική στρατηγική. Πρόκειται για την εισαγωγή χάους σε κρίσιμα σημεία του συστήματος με σκοπό να το οδηγήσουν σε εκδήλωση εσωτερικής κρίσης.»

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, “Σχέδιο διάλυσης της Ευρώπης”, Επίκαιρα, 2/2/2012

***

Νομιμοποιώντας την διαφθορά και τον ολοκληρωτισμό του πλούτου
«Οι λεγόμενες «υπερεπιτροπές» (super-Pacs) αποτελούν την καινοτομία της φετινής προεκλογικής εκστρατείας. Δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν συμβατικές επιτροπές πολιτικής δράσης που μπορούν να εισπράττουν απεριόριστα ποσά από τις εταιρείες και να τα δαπανούν μέχρι την παραμονή των εκλογών. Οι ιδιώτες, αντίθετα, μπορούν να δώσουν ο καθένας μέχρι 2.500 δολάρια στην εκστρατεία ενός υποψηφίου.

Ο κατάλογος των χρηματοδοτών της super-Pac που στηρίζει τον Ρόμνεϊ, η οποία ονομάζεται «Ας αποκαταστήσουμε το μέλλον μας», είναι γεμάτη με ανθρώπους των hedge funds. Ανάμεσά τους είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, γνωστός από την κερδοσκοπία του στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, και ο Πολ Σίνγκερ από την Elliot Management Corp. Δέκα ιδιώτες και εταιρείες ενίσχυσαν έτσι την ομάδα του Ρόμνεϊ με 1.000.000 δολάρια ο καθένας.

Η υπερεπιτροπή που υποστηρίζει τον Ομπάμα, και λέγεται Priorities Action USA, έχει συγκεντρώσει ως τώρα μόνο 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης είναι ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, διευθυντής της DreamWorks Animation. Εξαιτίας της δράσης των super-Pacs, πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημα που είχε το 2008 σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Σε κάθε περίπτωση, γράφουν οι Financial Times, οι φετινές προεδρικές εκλογές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι ακριβότερες στην ιστορία, με τη συνολική δαπάνη να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια»

“Ο καταλυτικός ρόλος των super-Pacs στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ”, Tvxs, 2/2/2012

***

Άλλο ένα «ηθικό» gadget στην υπηρεσία του νομιμοποιημένου ολοκληρωτισμού
«Ερευνητές των Πανεπιστημίων Duke και Ιλλινόι σε συνεργασία με την εταιρία Nemesysco ανέπτυξαν το λογισμικό Layered Voice Analysis. Όπως υποστηρίζουν, το λογισμικό τους αναλύει την φωνή ενός ατόμου και μπορεί να εντοπίζει τα ψέματα ακριβώς τη στιγμή που λέγονται. Αν πράγματι το λογισμικό έχει τέτοιες ικανότητες οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα κάνει θραύση στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα γενικότερα καθώς και στον κόσμο των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων. Όλοι θα θέλουν να ελέγχουν αν ο χρηματιστής τους ή ο διευθύνων σύμβουλος μια εταιρίας τους λέει την αλήθεια πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.

Η Nemesysco αναφέρει ότι στις δοκιμές που έγιναν το λογισμικό είχε εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό του ψέματος. Τα στελέχη της αναφέρουν μάλιστα ότι συνεχίζει να γίνεται δουλειά πάνω στο λογισμικό ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω. Σε πρώτη φάση η εταιρία σκοπεύει να προωθήσει το λογισμικό εντοπισμού του ψέματος στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου αλλά και στις υπηρεσίες ασφαλείας αεροδρομίων»

Λαινά Θοδωρή, “Λογισμικό εντοπίζει τους ψεύτες”, To Βήμα, 6/2/2012

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

7 Φεβρουαρίου 2012