ΕΘΝΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

O KATAΛΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SUPER PACS ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

super pacs - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

super pacs - Σόλων ΜΚΟΌταν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε στα τέλη του 2010 ότι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να δαπανούν απεριόριστα χρηματικά ποσά για να επηρεάζουν τις εκλογές, μέλη και των δύο πολιτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου του προέδρου Ομπάμα, προέβλεψαν ότι η απόφαση αυτή θα άλλαζε ριζικά την αμερικανική πολιτική.

Το πόσο δίκιο είχαν αποδείχθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των πλουσίων που υποστηρίζουν τους υποψηφίους και οι επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί με στόχο την ίδρυση ενός τρίτου κόμματος.

Εξήντα πλούσιοι ιδιώτες και εταιρείες έδωσαν πάνω από 100.000 δολάρια ο καθένας σε μια «υπερεπιτροπή» που υποστηρίζει τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ο οποίος με τη νίκη του στη Φλόριντα επιβεβαίωσε ότι είναι το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι λεγόμενες «υπερεπιτροπές» (super-Pacs) αποτελούν την καινοτομία της φετινής προεκλογικής εκστρατείας. Δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν συμβατικές επιτροπές πολιτικής δράσης που μπορούν να εισπράττουν απεριόριστα ποσά από τις εταιρείες και να τα δαπανούν μέχρι την παραμονή των εκλογών. Οι ιδιώτες, αντίθετα, μπορούν να δώσουν ο καθένας μέχρι 2.500 δολάρια στην εκστρατεία ενός υποψηφίου.

Το μόνο εμπόδιο στη δράση των super-Pacs είναι ότι δεν μπορούν να συντονίσουν τις δαπάνες τους με την εκστρατεία ενός υποψηφίου. Αυτό δεν τις εμπόδισε όμως να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι super-Pacs που υποστηρίζουν τον Ρόμνεϊ και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νιου Γκίνγκριτς είτε διευθύνονται από πρώην συναδέλφους των υποψηφίων είτε απασχολούν πρώην συνεργάτες τους, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την αυτονομία τους.

«Η ανεξαρτησία των super-Pacs είναι η απόλυτη φάρσα», δηλώνει στους Times ο Νορμ Ορνστάιν από το American Enterprise Institute.

Η υπερεπιτροπή που υποστηρίζει τον Ρόμνεϊ έχει συγκεντρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα η δαπάνη για τις προκριματικές εκλογές στη Φλόριντα να είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Γκίνγκριτς. Τα τρία τέταρτα των διαφημίσεων στη Φλόριντα ήταν επιθέσεις εναντίον του Γκίνγκριτς που χρηματοδότησε η υπερεπιτροπή του Ρόμνεϊ.

Ο κατάλογος των χρηματοδοτών της super-Pac που στηρίζει τον Ρόμνεϊ, η οποία ονομάζεται «Ας αποκαταστήσουμε το μέλλον μας», είναι γεμάτη με ανθρώπους των hedge funds. Ανάμεσά τους είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, γνωστός από την κερδοσκοπία του στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, και ο Πολ Σίνγκερ από την Elliot Management Corp. Δέκα ιδιώτες και εταιρείες ενίσχυσαν έτσι την ομάδα του Ρόμνεϊ με 1.000.000 δολάρια ο καθένας.

Η υποεπιτροπή που στηρίζει τον Γκίνγκριτς, και ονομάζεται «Ας κερδίσουμε το μέλλον μας», περιλαμβάνει μόνο δύο μεγάλα ονόματα: τον Σέλντον Άντελσον, μεγιστάνα των καζίνο του Λας Βέγκας, και τη σύζυγό του. Ο καθένας τους φέρεται να έδωσε 5.000.000 δολάρια. Χωρίς τη βοήθειά τους, ο Γκίνγκριτς θα είχε μεγάλο πρόβλημα να παραμείνει στην κούρσα.

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης μέχρι στιγμής είναι ο επιχειρηματίας από το Τέξας Χάρολντ Σίμονς, ο οποίος έχει δώσει μέχρι στιγμής 8,6 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία για ένα τρίτο κόμμα που έχει συνιδρύσει ο Καρλ Ρόουβ, πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ο Σίμονς έχει δώσει επίσης ένα εκατομμύρια και 500.000 δολάρια αντιστοίχως στις super-Pacs που υποστηρίζουν τον κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι και τον Γκίνγκριτς.

Οι δύο οργανώσεις του Ρόουβ έχουν συγκεντρώσει ως τώρα 51 εκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν 200 εκατομμύρια και να τα δαπανήσουν εναντίον του Ομπάμα και των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η υπερεπιτροπή που υποστηρίζει τον Ομπάμα, και λέγεται Priorities Action USA, έχει συγκεντρώσει ως τώρα μόνο 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης είναι ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, διευθυντής της DreamWorks Animation. Εξαιτίας της δράσης των super-Pacs, πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημα που είχε το 2008 σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του.

Σε κάθε περίπτωση, γράφουν οι Financial Times, οι φετινές προεδρικές εκλογές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι ακριβότερες στην ιστορία, με τη συνολική δαπάνη να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή/φωτό: Tvxs.gr

Σχετικά άρθρα