1

ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ FBI (του Γιώργου Αγγελόπουλου)

Στις οθόνες (και) των ελληνικών κινηματογράφων, μια ταινία του Κλιντ Ίστγουντ αφηγείται τη ζωή του Τζον Έντγκαρ Χούβερ, διευθυντή του FBI επί σχεδόν μισό αιώνα. 
Στις μικρές οθόνες, των υπολογιστών, 3.000 online φάκελοι του FBI αφηγούνται ιστορίες της Αμερικής από τον Αλ Καπόνε έως και τον Μπιν Λάντεν.

Η ταινία του Κλιντ Ιστγουντ για τον Τζον Έντγκαρ Χούβερ, διευθυντή του FBI επί σχεδόν μισό αιώνα, άρχισε αυτή την εβδομάδα να προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους. «Τα Νέα» αναδημοσιεύουν από το γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» ανέκδοτα αποσπάσματα από τα αρχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ.

Πρόκειται για αρχεία που το FBI δημοσιοποιεί online από τον Απρίλιο του 2011: 3.000 φάκελοι με αναφορές της Αστυνομίας για παρακολουθήσεις, δημοσιεύματα του Τύπου και κουτσομπολιά, πολλές από τις οποίες είναι γεμάτες με φαρδιές μαύρες λωρίδες που κρύβουν αυτά που το FBI εξακολουθεί να μη θέλει να αποκαλύψει. 

Στα περιθώρια των αναφορών, ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει τις σημειώσεις του Τζον Έντγκαρ Χούβερ. Είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής των αρχείων, καθώς διηύθυνε το FBI με σιδηρά πυγμή από το 1924 μέχρι τον θάνατό του, το 1972. Στη διάρκεια της θητείας του γνώρισε οκτώ προέδρους, από τον Κούλιτζ έως τον Νίξον, δύο μείζονες συγκρούσεις – τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτόν του Βιετνάμ -, τον Μάο, τον Στάλιν και τον Κάστρο, αλλά επίσης όλους τους αμερικανικούς αγώνες για τα δικαιώματα των μαύρων και το κυνήγι των (κομμουνιστικών) μαγισσών. 

Ο Χούβερ κρατούσε στο χέρι το Χόλιγουντ και την Ουάσιγκτον ξέροντας τα μυστικά τους. Η βιογραφία του αντανακλά την ιστορία μιας αδαούς και ηγεμονικής Αμερικής με εμμονή εναντίον «των κόκκινων, των μαύρων και των πούστηδων». Γεννημένος το 1895, είχε σπουδάσει νομικά και ενσάρκωνε τη γεμάτη υποκρισία αμερικανική πουριτανική κουλτούρα. Έχοντας εμμονή με τη σεξουαλικότητα των συγχρόνων του, διέπρεψε στους λεγόμενους obscene files, τους «άσεμνους φακέλους» με τους οποίους εκβίαζε προσωπικότητες όπως η Ελινορ Ρούζβελτ, της οποίας είχε βρει γυμνές φωτογραφίες. Την απεχθανόταν επειδή περιτριγυριζόταν από αριστεριστές και κομμουνιστές ενώ, ακόμη χειρότερα, μπορεί να ήταν λεσβία. 
Διότι η ομοφυλοφιλία ήταν το μεγάλο θέμα του Έντγκαρ και συνεπώς του FBI υπό την διεύθυνσή του. Είχε φτιάξει φάκελο με τους γκέι δημοσιογράφους και βουλευτές και δεν έχανε ευκαιρία να εκδηλώσει την περιφρόνησή του γι’ αυτές τις «παρά φύσιν» σχέσεις. 

Δεν είναι γνωστή καμιά σχέση του με γυναίκα, εκτός από αυτή με τη μητέρα του, με την οποία έζησε μέχρι τον θάνατό της όταν εκείνος ήταν πάνω από 40 ετών. Αντιθέτως, αφηγούνται παράξενα ανέκδοτα, όπως αυτό με το κόκκινο φόρεμα: η Σούζαν Ρόζεντιλ, σύζυγος ενός μεγιστάνα της βιομηχανίας, αφηγείται πως το 1958 συνάντησε τον Χούβερ σε ένα σουαρέ και ήταν ντυμένος με κόκκινο φόρεμα και ένα μαύρο μποά. Ο Άντονι Σάμνερ, ένας από τους βιογράφους του πρώην διευθυντή του FBI, βλέπει σε αυτή την «αδυναμία» του μια εξήγηση για την επιείκεια που έδειξε ο Χούβερ στη Μαφία: μερικοί νονοί είχαν στην κατοχή τους φωτογραφίες που τον εξέθεταν…

Πηγή/φωτό: Τα Νέα