ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΦΤΑΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

britisles - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

britisles - Σόλων ΜΚΟΤο 2012 θα είναι ένα από τα 10 θερμότερα έτη από καταγραφής θερμοκρασιών σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (Met Office). 

Ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση αυτή οι βιολόγοι διαπιστώνουν ότι η άνοιξη στα βρετανικά νησιά έχει έρθει φέτος δύο με τρεις μήνες νωρίτερα… 

Ανοιξιάτικα λουλούδια ανθίζουν σε κήπους και λιβάδια, πολλά μεταναστευτικά είδη δεν έχουν φύγει, ενώ πολλά ζώα δεν είναι σε χειμερία νάρκη όπως θα έπρεπε στην μέση του χειμώνα.  

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Woodland Trust η οποία καταγράφει λεπτομερώς την χλωρίδα και την πανίδα στη χώρα, ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας που καταγράφεται φέτος, έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση 63 ειδών λουλουδιών των οποίων εποχή άνθησης θεωρείται η άνοιξη, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συνηθισμένο αριθμό προηγούμενων ετών που κυμαινόταν από 20 έως 30 είδη. Έτσι καταγράφεται άνθηση διαφόρων ανοιξιάτικων ειδών, χαμομηλιών, φουντουκιού, κ.α. δύο και τρεις μήνες πριν την συνηθισμένη τους εποχή. 

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά στη Βρετανία καταγράφεται σε τόσο μεγάλο βαθμό και η αλλαγή στους βιορυθμούς των ζώων εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Πολλά είδη που έπρεπε αυτό τον καιρό να βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, όπως οι νυχτερίδες, οι σκαντζόχοιροι και κάποια είδη βατράχων, είτε έχουν «ξυπνήσει» είτε δεν έπεσαν ποτέ το φετινό χειμώνα σε χειμερία νάρκη. Επιπλέον, πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών τα οποία κάθε χειμώνα εγκαταλείπουν τόσο βόρειες περιοχές όσο τα βρετανικά νησιά, βρίσκονται ακόμα εκεί μη κινούμενα προς το νότο εξαιτίας των σχετικά ήπιων θερμοκρασιών. Η εφημερίδα Guardian μάλιστα άνοιξε στο twitter σχετικό θέμα, καλώντας τους αναγνώστες της να αναφέρουν τα σημάδια της φετινής πρόωρης άνοιξης που παρατηρούν στις περιοχές τους. 

Το φαινόμενο που τα τελευταία έτη έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση στη Βρετανία, καθώς οι δύο χειμώνες που προηγήθηκαν του φετινού ήταν εξαιρετικά δριμείς. Όμως, ο φετινός  Δεκέμβριος ήταν πολύ ηπιότερος του αναμενομένου, καθώς η μέση θερμοκρασία ήταν αυξημένη κατά 0,5 °C, ενώ οι συνηθισμένοι παγετοί που παρατηρούνται τις νυκτερινές ώρες ήταν λιγότεροι.

Στις 4 Ιανουαρίου, η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημοσίευσε την ετήσια μετεωρολογική πρόβλεψη της για το 2012, εκτιμώντας ότι η μέση θερμοκρασία στη Βρετανία θα είναι κατά 0,48 βαθμούς Κελσίου αυξημένη σε σχέση με τον μ.ο. της τριακονταετίας 1961-90 (14 °C), με την χρονιά να κατατάσσεται σίγουρα στις 10 θερμότερες όλων των εποχών, θερμότερη του 2011, αλλά μάλλον ψυχρότερη του (έτους-ρεκόρ) 2010. 

Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι αυτή η πρόωρη άνοιξη θα λάβει σύντομα τέλος και μάλιστα από το επόμενο Σαββατοκύριακο όταν και αναμένεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας να πλήξει ολόκληρη την περιοχή. Ακόμα και στην περίπτωση όμως που μιλάμε για έναν αργοπορημένο χειμώνα η ισορροπία φαίνεται να έχει διαταραχτεί για τα καλά, καθώς το βιολογικό ρολόι φυτών και ζώων έχει επηρεαστεί σημαντικά.

Πηγές: Huffington PostMet OfficeThe Guardian
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

12 Ιανουαρίου 2012

Σχετικά άρθρα