ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ; (‘Ε Μέρος) (του Γιώργου Μαυρουλέα)

Physical Illus common - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Physical Illus common - Σόλων ΜΚΟΜπορούμε λοιπόν να επιλύσουμε ορθά τη σημερινή οικονομική κρίση;

Η απάντηση είναι όχι όσο προσπαθούμε με οικονομικούς όρους και οικονομικά μέτρα να αντιμετωπίσουμε κάτι του οποίου η πραγματική αιτία δεν είναι οικονομική αλλά βρίσκεται μέσα σε μια υιοθετημένη στάση ζωής. Είναι ζήτημα αντίληψης της ζωής και αξιακών επιλογών.  Όσο αυτό δε συνειδητοποιείται, τόσο η κρίση θα εντείνεται. Χωρίς συνειδητοποίηση των αναγκαίων αλλαγών όμως, δε μπορούμε να επικαλεστούμε ως κοινωνία αυτό που  φέρνει τη λύση.

Υπεκφεύγουμε της αναφοράς στην πραγματική λύση που όλοι τη γνωρίζουμε κατά βάθος. Υπεκφεύγουμε ατομικά αλλά και συλλογικά (ως τοπική, ελληνική, ευρωπαϊκή ή παγκόσμια κοινωνία). Υπεκφεύγουμε είτε ως επιστήμονες οικονομολόγοι, είτε ως πολιτικοί, είτε ως διανοούμενοι, είτε ως θιγόμενοι, είτε ακόμη περισσότερο ως θύτες. Υπεκφεύγουμε να την εκφράσουμε με καθαρότητα μέσα μας αλλά και έξω από εμάς. Και έτσι υπεκφεύγουμε και να την επικαλεστούμε.

Είναι μια υπεκφυγή του νοήματος στην ουσία. Είναι μια υπεκφυγή του στοιχειώδη συνειδησιακού μόχθου. Είναι η υπεκφυγή της αλλαγής. Αλλαγής ατομικής και κοινωνικής. Και αυτό υποδηλώνει πρόθεση. Πρόθεση ατομική και συλλογική.

Η αγωνία για την κρίση, είναι αγωνία όσο αναφέρεται σε μας ή πρόκειται να θίξει και μας. Εμάς ατομικά ή ως οικογένεια. Αν η κρίση αφορά άλλους αδιαφορούμε. Όπως άλλωστε αδιαφορήσαμε και στην περίοδο των «παχέων αγελάδων» για τη μόνιμη οικονομική κρίση του Τρίτου Κόσμου.

Επικαλούμαστε την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας επειδή εμείς την έχουμε ανάγκη. Κακά τα ψέματα. Αν τα κίνητρά μας ήταν ανιδιοτελή θα την επικαλούμασταν (ακόμη και σήμερα) και για άλλους που βρίσκονται σε χρόνια εξαθλίωση και χωρίς καμία προοπτική ή ελπίδα, σε κάποιες υποσαχάριες περιοχές όχι μόνο του πλανήτη αλλά και της καρδιάς μας.

Το αίσθημα της αλληλεγγύης, το αίσθημα της κοινωνικότητας που είναι η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και της ψυχικής υγείας του ανθρώπου είναι αυτό που πρέπει να επικαλεστούμε διανοητικά, συγκινησιακά αλλά και στην πράξη. Το αίσθημα της ομαδικότητας, της κοινής πορείας και συνεργασίας, το αίσθημα της ζεστασιάς και του ενδιαφέροντός μας για τον άλλο (τον άλλο ως άνθρωπος, ζώο, φυτό, φυσικό περιβάλλον) δεν αγγίζει τους ψυχρούς μας αναλυτικούς νόες που με στόμφο μιας διανοητικής υπεροχής, διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την καμήλα.

Η ματεριαλιστική, η ιδιοτελής στάση απέναντι στη ζωή,( ας σκεφτούμε πως ζούσαμε, τι επιθυμούσαμε λίγα μόλις χρόνια πριν)  η έμφαση σ’ αυτό που έχουμε και επιδεικνύουμε και όχι σ’ αυτό που είμαστε, πρέπει να φωτισθεί και να αποκαλυφθεί πλήρως στη συνείδησή μας. Αυτά καταστρέφουν την ομορφιά των ανθρωπίνων σχέσεων, καταθλίβουν τις ζωές μας και διαστρέφουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι υπεύθυνα για την αγριότητα και τον τρόμο, την εγκληματικότητα και την εξαθλίωση, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη σημερινή οικονομική κρίση ασφαλώς.

Αποφεύγουμε την αλλαγή γιατί η ιδιώτευση κρύβει στην ουσία της ραθυμία. Ραθυμία συγκινησιακή και διανοητική. Ραθυμία κυρίως αυτογνωσιακή.

Υπάρχει λοιπόν λύση στο οικονομικό πρόβλημα και ποια. Ασφαλώς ναι, και αυτή βρίσκεται στο βαθμό που θα αντιληφθούμε τη δική μας συμβολή στη γενεσιουργό αιτία της αλλά και στην δική μας αδράνεια και επιθυμία για ριζική αλλαγή αυτής της στάσης. Γιατί αυτό που είμαστε μέσα μας αργά η γρήγορα κατασταλάζει προς τα έξω. Δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί, ούτε κάποιος Θεός τιμωρός. Εμείς οι ίδιοι, ατομικά και συλλογικά, διαμορφώνουμε το μέλλον μας με βάση αυτό που θέλουμε ή επιθυμούμε. Και η σημερινή κρίση σε όλους του τομείς, είναι το αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών ή της αδράνειας που επιδείξαμε στο παρελθόν. Και αυτό που θα έρθει θα είναι αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών ή της αδράνειας που σήμερα επιδεικνύουμε.

Διαβάστε σχετικά:
‘Α Μέρος
‘Β Μέρος

‘Γ Μέρος

‘Δ Μέρος

Γιώργος Μαυρουλέας
Πολιτικός Επιστήμονας 
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων

Φωτό: wikimedia

Σχετικά άρθρα