ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ

tigri - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

tigri - Σόλων ΜΚΟΕίδος προς εξαφάνιση κινδυνεύουν να αποτελέσουν οι τίγρεις, δεδομένης της κατακόρυφης μείωσης του αριθμού τους με την πάροδο των ετών.  Συγκεκριμένα, ενώ πριν από ένα αιώνα υπήρχαν περίπου 100.000 από τα εν λόγω επιβλητικά αιλουροειδή διεθνώς, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 7.000.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Φύσης, οι τίγρεις ενδεχομένως να έχουν εκλείψει εντελώς μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τρία υποείδη – από τα εννέα υπάρχοντα – έχουν ήδη εξαφανισθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 χρόνων. Πρόκειται για τις τίγρεις του Μπαλί, της Ιάβας και της Κασπίας. Παράλληλα, από τις τίγρεις της Σιβηρίας, που συνιστούν πλέον ένα από τα πιο σπάνια υποείδη, μόλις 500 έχουν διασωθεί στη Ρωσία.

Βασική αιτία της σταδιακής εξαφάνισης των τίγρεων αποτελεί η έλλειψη μέτρων για την προστασία των βιότοπων όπου αυτές ζουν και την πάταξη της λαθροθηρίας. 

Οι βιότοποι καταστρέφονται με ταχείς ρυθμούς λόγω της ανεξέλεγκτης υλοτομίας και της άναρχης δόμησης, ενώ, παράλληλα,  οι τίγρεις συνιστούν αγαπημένο θήραμα των κυνηγών που αναζητούν τη γούνα τους και τα άκρα τους για πώληση σε αγορές της Ασίας.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα