ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΜΕΘΑΝΙΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

East Siberian Sea1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

East Siberian Sea1 - Σόλων ΜΚΟΤεράστια αύξηση παρουσιάζουν οι εκλύσεις αερίων μεθανίου στον Αρκτικό Κύκλο καθώς οι πάγοι λιώνουν λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. 

H Αρκτική υφίσταται έντονες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, χάνοντας ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα για τη χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη πλεονεκτήματά της, αυτό της αποθήκευσης αερίων μεθανίου στους πάγους της.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία επί 20 χρόνια καταγράφει τις συγκεντρώσεις μεθανίου και τις εκλύσεις εκπομπών του στην ατμόσφαιρα είναι δραματικά.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική Independent ο Ιγκόρ Σεμιλέτοφ της Ρωσικής Ακαδημίας Eπιστημών αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις μεθανίου που απελευθερώνονται είναι πρωτοφανείς. Σε μία περιοχή μικρότερη των 16.000 τ.χλμ. στη θάλασσα της βορειοανατολικής Σιβηρίας καταγράφηκαν περισσότερες από 100 «πηγές» έκλυσης μεθανίου, οι οποίες απελευθερώνουν το αέριο από τον θαλάσσιο βυθό απευθείας στην ατμόσφαιρα. «Νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο» αναφέρει σχετικά ο Δρ. Σεμιλέτοφ προσθέτοντας ότι «μερικά από τα πεδία αυτά είχαν έκταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου και οι εκλυόμενες εκπομπές πηγαίνουν κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, η συγκέντρωση είναι 100 φορές μεγαλύτερη της κανονικής».[1]

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της επιστημονικής κοινότητας γίνεται πραγματικότητα, καθώς εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, εκλύονται στη θαλάσσια επιφάνεια και την ατμόσφαιρα ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου, τις οποίες έως πρόσφατα είχαν τη δυνατότητα να «αποθηκεύουν» τα τεράστια στρώματα πάγου της Αρκτικής και των θαλασσών της Σιβηρίας στον ρωσικό βορρά.

Η επίδραση του μεθανίου στην αύξηση της θερμοκρασίας είναι 20-25 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του διοξειδίου του άνθρακα καθώς λόγω της σύστασής του παρακρατεί περισσότερη ηλιακή θερμότητα στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τον άνθρακα.[2]

Το μεθάνιο παρά την τρομακτική αύξηση των εκλυόμενων εκπομπών του, δεν περιλαμβάνεται στα περισσότερα μοντέλα πρόβλεψης επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. [3]

Η έρευνα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών δημοσιεύθηκε σε συνέδριο γεωφυσικής στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. λίγο πριν τη «συμφωνία καλών προθέσεων» που καταγράφηκε στο Ντέρμπαν, στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε για το Κλίμα στην οποία θεωρητικά συμφωνήθηκε 5χρονη παράταση ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο. 48 ώρες μετά ο Καναδάς έγινε ήδη η πρώτη χώρα που δήλωσε ευθέως ότι αποσύρεται από οποιαδήποτε δέσμευση επιβάλλει το Πρωτόκολλο του Κιότο.


Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Φωτό: wikipedia

Σχετικά άρθρα