ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΟΣΑ:ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ

Gini Coefficient 2009 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Gini Coefficient 2009 - Σόλων ΜΚΟΤο χάσμα μισθών μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξάνει σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, αναφέρει η δεξαμενή σκέψης του ΟΟΣΑ. Οι ερευνητές του διεθνούς οργανισμού εξέτασαν 22 χώρες και βρήκαν πως η ανισότητα αυξήθηκε στις 17 εξ αυτών μεταξύ της δεκαετίας του ’80 και του 2008 όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι Χιλή, Μεξικό, Τουρκία και ΗΠΑ βρέθηκαν ως οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες. Η ανισότητα αυξήθηκε ταχύτερα στη Βρετανία όπου κορυφώθηκε το 2000, υποχώρησε κατόπιν για να αυξηθεί εκ νέου σήμερα. Ακόμη και παραδοσιακά φίλα διακείμενες προς την ισότητα χώρες όπως οι Γερμανία, Σουηδία και Δανία, γνώρισαν μία τάση αύξησης του χάσματος στον πλούτο τις τελευταίες δεκαετίες.


Ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε πως παγκοσμίως το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κερδίζει 9 φορές περισσότερο απ’ ότι το φτωχότερο 10%.

Στη Βρετανία, το πλουσιότερο 1% είδε τα εισοδήματα του να διπλασιάζονται από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα. Το μέσο ετήσιο εισόδημα του 10% πλουσιότερων Βρετανών ήταν το 2008 γύρω στα 55.000 λίρες, δηλαδή 12 φορές υψηλότερο από το εισόδημα του φτωχότερου 10%.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνγκελ Γκούρια, «η μελέτη αυτή διαλύει τις υποθέσεις πως τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης αυτομάτως περνάνε στους μη προνομιούχους και πως η μεγαλύτερη ανισότητα ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα. Χωρίς μία στρατηγική ανάπτυξης που να τους περιλαμβάνει όλους, η ανισότητα θα συνεχίσει να αυξάνει».

Κατά τον ΟΟΣΑ ευθύνη για την αύξηση των ανισοτήτων έχουν τα τελευταία τριάντα χρόνια οι αγορές εργασίας. Ισχυρίζεται επίσης πως η τεχνολογία ευνόησε τους υψηλά αμειβόμενους ενώ οι φτωχοί εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να εργασθούν με μερική απασχόληση και με χαμηλές αποδοχές, με τους αυτοαπασχολούμενους επίσης να κερδίζουν λιγότερα.

Σημειώνεται πως οι τάσεις αυτές παρατηρήθηκαν τόσο σε περιόδους ανάπτυξης όσο και ύφεσης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Χάρτης: wikipedia

Σχετικά άρθρα