ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

birds migrants - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

birds migrants - Σόλων ΜΚΟΈως και ένα μήνα καθυστέρησε φέτος η μετανάστευση κάποιων πτηνών για το χειμώνα στους υδροβιότοπους της Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με Φινλανδούς επιστήμονες. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χήνες, πάπιες και κύκνοι μεταξύ άλλων πτηνών, αλλάζουν συνήθειες προκειμένου να προσαρμοστούν στην αύξηση των θερμοκρασιών.

Παράλληλα, στη Βρετανία, το Wildfowl and Wetlands Trust είδε μείωση των πληθυσμών πτηνών, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι κάποια πουλιά δεν πετούν πλέον τόσο μακριά, ενώ την ίδια τάση κατέγραψε και η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών, κατά την οποία οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες φέτος είχαν εκτεταμμένες αρνητικές συνέπειες για την άγρια ζωή γενικότερα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξέτασαν δεδομένα από παρατηρητήριο πτηνών, όπου εδώ και τρεις δεκαετίες, εθελοντές καταμετρούν πτηνά σε καθημερινή βάση με στόχο τη σύνθεση μιας «μεταναστευτικής απογραφής». Όπως διαπίστωσαν ο Αλέξι Λέχικοϊνεν και η ομάδα του, έξι από τα 15 πτηνά που μελέτησαν, καθυστερούν πλέον σημαντικά να μεταναστεύσουν, κάτι που κατά τους ίδιους δείχνει πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται τα υδρόβια πτηνά στην κλιματική αλλαγή.

«Κάτι που διαπιστώθηκε μέσω της δικής μας, αλλά και προηγούμενων ερευνών, είναι ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα από αυτήν του ατμοσφαιρικού αέρα», λέει ο Δρ. Λέχικοϊνεν δίνοντας μια εξήγηση για την τάση που παρατηρείται. «Αυτό σημαίνει ότι βορειότερα υπάρχει περισσότερη τροφή γι’ αυτά τα είδη».

Την ίδια ώρα, έκκληση για τη διάσωση των μεταναστευτικών πτηνών της Βρετανίας και της Ευρώπης γενικότερα απευθύνουν οικολογικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι οι πληθυσμοί ειδών, όπως ο κούκος ή το αηδόνι, συρρικνώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη Γηραιά Ήπειρο.

«Τα μεταναστευτικά πτηνά συνδέουν την Ευρώπη και την Αφρική, διασχίζοντας τα σύνορα, τις κουλτούρες και τις ζωές μας» υποστηρίζει η Δανάη Σίαν από τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών. «Εκατομμύρια πτηνά πραγματοποιούν αυτό το απίστευτο, μεγάλης απόστασης ταξίδι δυο φορές το χρόνο, όμως οι αριθμοί και στις δύο ηπείρους μειώνονται δραματικά».

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα