1

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ 120 ΧΛΜ. ΣΤΟ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ ΑΠΟ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ CHEVRON

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία της Βραζιλίας για να καθαρίσουν μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, μήκους 120 χιλιομέτρων ανοιχτά των ακτών του Ρίο Ντε Τζανέιρο,  σε κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η αμερικανική εταιρεία Chevron.
Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση και ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας διεμήνυσε ότι η εταιρεία θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η διαρροή πετρελαίου οφείλεται στην παραβίαση των περιβαλλοντικών μέτρων ασφαλείας.


Η Chevron αρχικά είχε εκτιμήσει ότι η διαρροή περιοριζόταν σε 400 με 650 βαρέλια πετρελαίου, ωστόσο η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Skytruth ανακοίνωσε ότι οι δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή της αποδεικνύουν ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η Υπηρεσία Πετρελαίου της Βραζιλίας ANP υποστηρίζει ότι η Chevron κατάφερε να σφραγίσει τη γεώτρηση με τσιμέντο, ωστόσο από τις υποβρύχιες εικόνες φαίνεται να συνεχίζεται περιορισμένη διαρροή πετρελαίου από τον βυθό.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία, η πετρελαιοκηλίδα απομακρύνεται από τις ακτές τις Βραζιλίας και αρχίζει να διαλύεται.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στη γεώτρηση επιθεωρητές περιβάλλοντος για να αξιολογήσουν την έκταση της οικολογικής ζημιάς.

Πηγή: Εconews
Φωτό: wikimedia