ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΒΕ ΚΕΜΠΦ: “Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ”

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΑν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την οικολογική κρίση, πρέπει να στραφούμε προς την πρόληψη. Η πρόληψη της εμβάθυνσης της οικολογικής κρίσης είναι, καταρχήν, απλή. 
Συνίσταται στη μείωση της υλικής μας κατανάλωσης, στη μείωση των αποβλήτων που πετάμε στο περιβάλλον μας. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε ζητώντας από τις πλουσιότερες χώρες να περιορίσουν την κατανάλωσή τους. Kαι πρέπει να το ζητήσουμε αυτό από τις πλούσιες χώρες και όχι από τις φτωχότερες της Αφρικής ή της Ασίας που δικαιούνται περισσότερης προόδου.

Εμείς πρέπει να περιορίσουμε την υλική μας κατανάλωση. Και θα προσέθετα ότι στο εσωτερικό των ανεπτυγμένων χωρών οι πλουσιότερες τάξεις θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί ζούμε εδώ και 20 χρόνια μια κατάσταση ακραίας ανισότητας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε από το σύνολο των μεσαίων τάξεων να μειώσουν την κατανάλωσή τους αν οι πλουσιότεροι, η ολιγαρχία, δεν μειώσουν τα εισοδήματά τους προκειμένου η κοινωνία να μειώσει συνολικά την υλική της κατανάλωση.

Και ένα τελευταίο σημείο για να γίνω πιο κατανοητός: μείωση της υλικής κατανάλωσης δεν σημαίνει ότι θα ζούμε λιγότερο καλά. Στόχος μας θα είναι καλύτερη εκπαίδευση, γεωργία, υγεία, κάλυψη όλων των αναγκών, που ικανοποιούνται όλο και λιγότερο καλά στις όλο και περισσότερο άνισες κοινωνίες μας.

Πριν από δέκα χρόνια, όταν άνθρωποι σαν κι εμένα επιμέναμε ότι η οικολογία είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα, μας έλεγαν ότι πρόκειται για περιθωριακό ζήτημα. Τώρα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι αυτονόητο. Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σύνδεση της οικολογικής με την κοινωνική κρίση. Πιστεύω λοιπόν ότι σύντομα αυτό θα γίνει συνείδηση όλων και θα βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων ως επιβεβλημένη πραγματικότητα. Και να προσθέσω επίσης ότι το μέλλον της αριστεράς, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες, θα εξαρτηθεί από το θέμα αυτό. Εδώ και λίγο καιρό η αριστερά, με την πλήρη αποδοχή των κανόνων του καπιταλισμού, έχει ξεχάσει ότι ο λόγος ύπαρξής της είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Θα ανακαλύψει ότι η κοινωνική δικαιοσύνη πλέον σχετίζεται με την οικολογική κρίση.

Απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο Ερβέ Κεμπφ στην Ελένη Τσερεζόλε, (Αυγή, 13/1/2008)
Φωτό:wikimedia