ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

wine yard - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

wine yard - Σόλων ΜΚΟΟι παραδοσιακές μέθοδοι γεωργίας φαίνεται ότι προστατεύουν τις προμήθειες τροφίμων ενώ παράλληλα ενισχύουν τις αγροτικές καλλιέργειες καθιστώντας τες ανθεκτικότερες στην κλιματική αλλαγή, όπως προκύπτει από έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, το οποίο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στη μελέτη, η γνώση των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας βοήθησε τους ντόπιους στην Κίνα, στην Κένυα και στη Βολιβία να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε σύγκριση με τις σύγχρονες μεθόδους.

«Οι πολιτικές, οι επιδοτήσεις και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προωθούν εμπορικές ποικιλίες και την εντατική καλλιέργεια σε βάρος των παραδοσιακών καλλιεργειών και πρακτικών», δήλωσε η Krystyna Swiderska, υπό την οποία πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα.

«Αυτό φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς αναγκάζει τις χώρες και τις κοινότητες να εξαρτώνται από μικρή ποικιλία καλλιεργειών, γεγονός που υπονομεύει τη γνώση και τη βιολογική ποικιλότητα, στοιχεία ουσιαστικής σημασίας για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή», προσέθεσε στη συνέχεια.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι γεωργίας προϋποθέτουν τη χρήση τοπικών φυτών για την καταπολέμηση των εντόμων, την επιλογή ανθεκτικών καλλιεργειών, οι οποίες αντέχουν περισσότερο στις ακραίες καιρικές συνθήκες (πλημμύρες, ξηρασίες), και την καλλιέργεια διαφορετικών ειδών, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα