ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (10/10/11–16/10/11)

image_pdfimage_print

Scripta_Manent_banner_60x156pixels«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας  που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»
(Από δημοσιεύσεις της 2ης εβδομάδας του Οκτωβρίου)

Περί ανισότητας στη Γερμανία
Περισσότεροι Γερμανοί αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της φτώχειας, την ίδια ώρα που οι φτωχοί Γερμανοί έχουν ολοένα λιγότερες ευκαιρίες να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους διαπιστώνει έρευνα την οποία διεξήγαγαν κοινωνιολόγοι σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Στατιστική υπηρεσία Destatis.

Σύμφωνα με την μελέτη, στη Γερμανία το ποσοστό όσων ολισθαίνουν στην φτώχεια από 15,2% του πληθυσμού τη διετία 2007-2008 άγγιξε το 15,5% τη διετία 2008-2009. Η μελέτη αποτυπώνει τη συνεχή άνοδο του ποσοστού μετά την δεκαετία του 1980. Φτωχοί θεωρούνται όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 929 ευρώ στη Γερμανία. Ανάμεσα στους φτωχούς, ποσοστό 57% τη δεκαετία του 1980 έζησε σε κατοικία με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο. Σήμερα, όμως, αυτό το ποσοστό έχει πολύ αυξηθεί και φτάνει το 65%.

Ένα ποσοστό 30% των φτωχών δεν μπορεί να προμηθευτεί σε καθημερινή βάση ένα γεύμα. Εξάλλου, ποσοστό 16% δεν μπορεί να θερμάνει κατάλληλα την κατοικία του.

Αντιστρόφως, οι πλούσιοι παραμένουν διαχρονικά πλούσιοι. Ποσοστό 38% των πλουσίων παρέμειναν εύποροι όλη τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την μελέτη. Όμως, κατά την τρέχουσα δεκαετία το ποσοστό των διαχρονικά πλούσιων Γερμανών γιγαντώθηκε και ανέρχεται πλέον στο 51%.

«Αυξάνονται οι φτωχοί στη Γερμανία», www.tovima.gr11/10/2011

***

Το περιβάλλον είναι πάντα εδώ
«Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχουν κερδίσει την διαμάχη τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι η επιστήμη γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Υπάρχει μία πολύ ισχυρή καμπάνια από αυτούς που θέλουν να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει η αγορά των ορυκτών καυσίμων και ο επιστημονικός κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια πίεση.

Τα λόμπι των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιούν επαγγελματίες στον χώρο της επικοινωνίας όταν οι επιστήμονες είναι αναρμόδιοι να απευθυνθούν στον κόσμο και δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να διευρύνεται το χάσμα, μεταξύ του τι γίνεται κατανοητό από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και του τι μαθαίνει τελικά η κοινή γνώμη»

James Hansen – NASA, «Γιατί οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής κερδίζουν τη μάχη», «Global warning: climate sceptics are winning the battle», 11/10/2011

***

Αναπόφευκτη η χρήση των πυρηνικών όπλων λόγω αδράνειας!
«Οι επικριτές παρουσιάζουν τον πυρηνικό αφοπλισμό σαν μη ρεαλιστικό στην καλύτερη περίπτωση και σαν μια επικίνδυνη ουτοπία στην χειρότερη. Αναφέρουν την «μακρά ειρήνη» του ψυχρού πολέμου ως απόδειξη ότι η πυρηνική αποτροπή αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος.

Ως υπεύθυνος γι’ αυτά τα όπλα κάποτε, διαφωνώ κάθετα. Η πυρηνική αποτροπή ήταν πάντα ένας σκληρός και εύθραυστος εγγυητής της ειρήνης. Με το να μην προτείνουν ένα σχέδιο για τον πυρηνικό αφοπλισμό, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι λοιπές πυρηνικές δυνάμεις προωθούν μέσω της αδράνειας ένα μέλλον στο οποίο θα γίνει αναπόφευκτα χρήση πυρηνικών όπλων. Πρέπει να προλάβουμε την καταστροφή»

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, “Αποχαιρετισμός στα πυρηνικά όπλα”, Το Βήμα – PROJECT SYNDICATE, 12/10/2011

***

Αναζητώντας σοβαρή πολιτική
«Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που τρίβουν τα χέρια τους. Ολόκληρο editorial αφιέρωσε το όργανο των χρηματιστών του City, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, προ ημερών, προτείνοντας με χαρακτηριστικό βρετανικό κυνισμό να μη δοθεί η έκτη δόση. Έτσι κι αλλιώς, η Αθήνα δεν έχει διεθνείς υποχρεώσεις μέχρι τα τέλη του χρόνου, άρα το μόνο που θα γίνει είναι να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έγραψε. Οι Εγγλέζοι ξέρουν καλύτερα και από τους ίδιους τους Έλληνες και τους Γερμανούς τον εθνικό τους χαρακτήρα και έχουν ανάγει σε υψηλή τέχνη να τον χρησιμοποιούν για να τους σπρώχνουν εκεί που θέλουν. Αν εφαρμοσθεί η “συμβουλή” τους δύο τινά μπορεί να συμβούν: οι μεν Έλληνες να επαναστατήσουν, οι δε Γερμανοί να τους αντιμετωπίσουν με τη γνωστή πολιτικότητα και ευελιξία. Χαράς ευαγγέλια για όσους μπήκαν στην Ευρώπη για να σαμποτάρουν κάθε ιδέα πολιτικής ενοποίησης της ηπείρου, αλλά και για τις “αγορές”, που γνωρίζουν καλά ότι έρχεται νέο και χειρότερο οικονομικό τσουνάμι και φυσικά θέλουν, τα επερχόμενα δεινά, να αποδοθούν στους ευρωπαϊκούς καυγάδες, στους Έλληνες και τους Γερμανούς και όχι στον ρόλο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν δεν «αλληλοσφάζονται» οι Ευρωπαίοι, μπορεί και να σκεφτούν να επανελέγξουν τη λειτουργία των τραπεζών τους και να αναδιαρθρώσουν ολόκληρο το χρέος τους.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα συγκροτημένη πολιτική βούληση αναζήτησης μιας ριζικής αλλαγής υποδείγματος, προκειμένου να αντιμετωπισθεί όχι μόνο το ελληνικό πρόβλημα, αλλά ολόκληρη η κρίση χρέους, η “φούσκα” κρατικού και ιδιωτικού χρέους και η πιο επικίνδυνη φούσκα παραγώγων στο εσωτερικό της, σύμπτωμα της ολοκληρωτικής απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και της πλήρους απελευθέρωσης της ροής κεφαλαίων/εμπορευμάτων. Το αποτέλεσμα είναι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να παραπαίουν, ο λογαριασμός αντιμετώπισης της κρίσης να αυξάνει και μαζί ο κίνδυνος ένα ατύχημα να βγάλει στον αέρα με έκρηξη την υποβόσκουσα αστάθεια του συστήματος, διαχέοντας παντού την άγνωστης έκτασης τοξικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα»

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, «Η Γερμανία στην παγίδα των αγορών. Θα επιζήσει η Ευρώπη;» Κόσμος του Επενδυτή, 8/10/2011

***

Κομματική πειθαρχία ή ολοκληρωτισμός; 
«Τα κόμματα μεν υπάρχουν και εκφράζονται με προγράμματα, αλλά ο βουλευτής οφείλει να είναι  ανεξάρτητος και να καταθέτει την επικαιροποιημένη προσωπική άποψή του στη βουλή, που μπορεί να είναι διαφορετική από την κομματική «γραμμή». Αν ο νομοθέτης ήθελε να εκφράζονται μόνον οι κομματικές οργανώσεις ως κράτη (καθολικά ή ως ελίτ), τότε δεν θα εκλεγόντουσαν βουλευτές ούτε θα υπήρχε τέτοια βουλή με μέλη βουλευτές, αλλά οι διαδικασίες των αποφάσεων θα λάμβαναν χώρα σε πρώτο επίπεδο μέσα στα κόμματα και σε δεύτερο επίπεδο θα διεξαγόταν στη βουλή συζήτηση μόνον ανάμεσα στις ελίτ ή τους ελάχιστους εκπροσώπους των διαφόρων κομμάτων. Δηλαδή θα είχαμε ένα ολιγοπρόσωπο κοινοβούλιο που θα κόστιζε και πολύ λιγότερο. Αλλά τα κόμματα έχουν καταλήξει να έχουν μια λειτουργία στην κοινωνία όμοια με εκείνη των μεγάλων εταιρειών στην οικονομία.

Παρόλα αυτά όμως, το κεντρικό πρόβλημα δεν βρίσκεται ούτε στα κόμματα, αλλά στο ότι η εξουσιαστικότητα και τα παράγωγά της είναι μια διάχυτη νοοτροπία στην κοινωνία εντός και εκτός κομμάτων, που έτσι είναι ανίκανη να υποστηρίξει την κοινωνική ειρήνη και δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα επιτρέπει με την εκ μέρους της αποδοχή και αδράνεια αυτές τις αρνητικές και αντικοινωνικές εξελίξεις, που τελικά θα την οδηγήσουν σε ολοκληρωτική κρίση.».

Ιωάννα Μουτσοπούλιου, «KΟΜΜΑΤΑ & ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μια σχέση σε όφελος της δημοκρατίας;», 17/10/2011

***

Έχει ο καιρός γυρίσματα
«Τί συμβαίνει εδώ; Η απάντηση, βέβαια, είναι ότι οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος της Γουόλ Στριτ συνειδητοποιούν, βαθιά μέσα τους, πόσο αδύνατον είναι να υπερασπιστούν ηθικώς την υπόθεσή τους. Αυτοί οι τύποι δεν είναι ο Στιβ Τζομπς. Είναι άνθρωποι που πλούτισαν χειριζόμενοι περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προγράμματα, που αντί να φέρνουν σαφή κέρδη στον αμερικανικό λαό, βοήθησαν να βρεθούμε σε μία κρίση που οι επιπτώσεις της συνεχίζουν να ταλανίζουν τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων συμπατριωτών τους.

Και όμως, δεν έχουν πληρώσει κανένα τίμημα. Οι θεσμοί τους διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων, χωρίς πολλούς όρους. Συνεχίζουν να κερδίζουν από ρητές και άρρητες ομοσπονδιακές εγγυήσεις – βασικά, παίζουν ακόμη το παιχνίδι «κορώνα- κερδίζουμε εμείς», «γράμματα- χάνουν οι φορολογούμενοι». Όποιος υποδεικνύει το προφανές, όσο ήρεμα και μετριοπαθώς και αν ασκεί την κριτική του, πρέπει να δαιμονοποιηθεί και να εκδιωχθεί από το προσκήνιο.

Ποιός είναι λοιπόν ο αντι-αμερικανός εδώ; Όχι οι διαδηλωτές, που προσπαθούν απλώς να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Όχι, οι πραγματικοί εξτρεμιστές εδώ είναι οι ολιγάρχες της Αμερικής, που θέλουν να καταπνίξουν κάθε κριτική για τις πηγές του πλούτου τους»

Πωλ Κρούγκμαν, «O ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ», Το Βήμα, 11/10/2011

***

Αυτογνωσία και οικονομικές κρίσεις
«Η αίσθηση ιδιοκτησίας ξεκινάει από το φόβο και το γεγονός του θανάτου και υποδηλώνει την από μέρους μας διαλειπτικότητα της αίσθησης του Είναι, της αίσθησης του όντος, μέσω της συνειδησιακής ασυνέχειας και μεταπτωτικότητας.

Η αίσθηση ιδιοποίησης αποτελεί μια ενδογενή πλάνη, που τροφοδοτείται από το έλλειμμα της συνείδησης ως προς την αντίληψη του εαυτού της, της πηγής της, της φύσης της και της οργανικής συντακτικότητάς της σε σχέση με το όργανο έκφρασής της. Ένα όργανο ομαδικό, συνεργατικό και όχι σε τελική ανάλυση ένα όργανο που τελεί υπό ένα καθεστώς ιδιοκτησίας, όπως και το ίδιο το σώμα δεν τελεί υπό καθεστώς ιδιοκτησίας»

Γιάννης Ζήσης, «Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ», 14/10/2011

***

Ελεύθερο διαδίκτυο μόνο για τηλε – αγορές
«Ήταν περασμένα μεσάνυχτα στη Νέα Υόρκη, όταν ο Τζον, ένας από τους εκατοντάδες «αγανακτισμένους της Wall Street» που συγκεντρώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες έξω από το αμερικανικό χρηματιστήριο, κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του για να στείλει μερικά mails. Ήθελε να προσκαλέσει κάποιους φίλους του να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα του Occupy Wall Street, από όπου συντονίζονται οι δράσεις της πρωτοβουλίας. Με έκπληξη διαπίστωσε, όμως, ότι ο λογαριασμός του στη Yahoo μπλόκαρε κάθε μήνυμα που περιελάμβανε αναφορές στη συγκεκριμένη σελίδα. Το μήνυμα που εμφανιζόταν στον υπολογιστή ανέφερε ότι «το σύστημα κατέγραψε ύποπτη δραστηριότητα και δεν επιτρέπει την αποστολή του μηνύματος για την προστασία των χρηστών της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

Καθώς η πληροφορία άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου η Yahoo απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος σε κάποιο από τα αυτόματα φίλτρα του δικτύου και πως θα επιχειρούσε να το διορθώσει αμέσως. Οι καταγγελίες όμως για ύποπτες παρεμβάσεις από τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου κατήγγειλαν, λόγου χάρη, ότι ενώ η συζήτηση για το κίνημα της Wall Street είχε φουντώσει στο twitter, οι διαχειριστές της υπηρεσίας δεν επέτρεπαν στο θέμα να εμφανιστεί στη λίστα με τα πιο δημοφιλή. Να σημειωθεί ότι το Twitter είχε δεχθεί ανάλογες καταγγελίες το βράδυ της ισραηλινής επιδρομής στο στόλο της Ελευθερίας που έπλεε προς τη Γάζα αλλά και την ημέρα της αποκάλυψης του Wikileaks»

Άρης Χατζηστεφάνου, «ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ WALL STREET: Όταν ο Κάφκα συναντά τον Ομπάμα», περιοδικό Επίκαιρα, τχ. 103, 6/10/2011, Το διαβάσαμε στο: Αριστερό Βήμα, 12/10/2011

***

Το δυς εξαμαρτάνειν ούκ ανδρός σοφού ή ούκ ανδρός έντιμου 
«Δεκαεννιά μήνες μετά την έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού και την επακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή, η BP επιστρέφει δυναμικά, αυτή τη φορά στις δυτικές ακτές των νησιών Σέτλαντ, βόρεια της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Independent η εταιρία με τα νέα σχέδια της, ριψοκινδυνεύει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που σχετίζεται με πετρέλαιο στην ιστορία.Ο Τζον Σόβεν της βρετανικής Greenpeace ανέφερε σχετικά ότι «το έργο αυτό είναι τόσο επικίνδυνο που ακόμα και η BP σιωπηρά ετοιμάζεται για την πιθανότητα της χειρότερης πετρελαιοκηλίδας όλων των εποχών» στις ακτές της Σκωτίας. Εκπρόσωπός της BP δήλωσε ότι το «πολύ απίθανο» σενάριο πετρελαιοκηλίδας εξετάζεται μόνο επειδή η εταιρία είναι υποχρεωμένη από το νόμο να το κάνει.

Το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2012. Τα έργα είχαν προσωρινά αναβληθεί μετά την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού η οποία κόστισε στην BP αρκετά όσον αφορά το πρεστίζ και την χρηματιστηριακή της αξία, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά που έπρεπε πραγματικά να της κοστίσει»

Άρης Καπαράκης, «ΡΙΣΚΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ…», 12/10/2011

***

Για το μέλλον της Ευρώπης από έναν σοφό
«Η κρίση της ευρωπαϊκής ύπαρξης έχει μόνο δύο διεξόδους:
–είτε την έκπτωση της Ευρώπης και την αποξένωσή της μακριά από το οικείο της ορθολογικό νόημα της ζωής, δηλαδή την κατάπτωσή της σε εχθρότητα απέναντι στο πνεύμα και σε βαρβαρότητα,
είτε την αναγέννηση της Ευρώπης μέσα από τη φιλοσοφία και χάρη σε έναν ηρωισμό του λόγου που θα υπερβεί οριστικά τον νατουραλισμό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Ευρώπης είναι η κόπωση. Αν δώσουμε τη μάχη ενάντια στον κίνδυνο των κινδύνων ως “καλοί Ευρωπαίοι”, επιδεικνύοντας εκείνη την ανδρεία που δεν φοβάται ούτε και μια μάχη δίχως τέλος, τότε, μέσα από την πυρκαγιά του μηδενισμού της απιστίας και μέσα από τη φωτιά που σιγοκαίει (τη φωτιά της αμφισβήτησης για την ανθρώπινη αποστολή της Δύσης), μέσα από τις στάχτες της μεγάλης κόπωσης, θα έρθει στην επιφάνεια ο Φοίνιξ μιας νέας εσωτερικότητας της ζωής και μιας νέας ανύψωσης του πνεύματος ως ενέχυρο για ένα υψηλό και μακρινό ανθρώπινο μέλλον: καθώς το πνεύμα και μόνο το πνεύμα είναι αθάνατο»

«ENTMOYNT ΧΟΥΣΕΡΛ: Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ», 13/10/2011

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

19 Οκτωβρίου 2011

Σχετικά άρθρα