1

ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ Η Ε.Β.Ζ. ΛΑΡΙΣΑΣ (του Δημ. Χατζηευθυμίου)

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα στη Θεσσαλία. Ως τον Μάρτιο θα έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο βιομηχανικό οικόπεδο της περιοχής. 
Ο λόγος για το εργοστάσιο Λάρισας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αποξήλωσης, ουσιαστικά όμως σε τροχιά ολοκληρωτικής ισοπέδωσης!


«Με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και μέχρι το 2015 δεν μπορούμε να επαναλειτουργήσουμε τα δύο εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης. Αρα είμαστε υποχρεωμένοι σαν βιομηχανία να αποξηλώσουμε όλα τα μηχανήματα, είτε αφορούν τη βιοαιθανόλη, είτε την παραγωγή ζάχαρης. Η αποξήλωση είναι μονόδρομος, ξεκίνησε και πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2012. Οσα μηχανήματα είναι ακέραια, θα μεταφερθούν σε άλλα εργοστάσια, άλλα θα πουληθούν σε ιδιώτες και τα υπόλοιπα θα δοθούν για το χαλκό τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρυσόστομος Γερούκης, προδιαγράφοντας το μέλλον των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αλλά και των 18 εργαζομένων ακόμη σε αυτό, που κυριολεκτικά κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Σύμφωνα με τον κ. Γερούκη, οι 5 εξ αυτών βρίσκονται σε τροχιά συνταξιοδότησης, ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πρόωρης συνταξιοδότησής τους ή της παραμονής τους σ’ αυτό, καθώς θα συνεχίσει να υφίσταται ένας χώρος που θα λειτουργεί ως συσκευαστήριο. Μέχρι τότε όμως θα αναγκαστούν να υποστούν μια «ψυχολογική περιπέτεια», αφού θα γκρεμίσουν το ίδιο τους το σπίτι.

Τα χρήσιμα μηχανήματα του ζαχαρουργείου θα αξιοποιηθούν από τις άλλες μονάδες της ΕΒΖ (τρεις στην Ελλάδα και δύο στο εξωτερικό). Ο ύψους 20 μ. πύργος εκχύλισης, για παράδειγμα, σήμα-κατατεθέν του εργοστασίου, θα ξηλωθεί και θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στη Σερβία, ενώ η μηχανή τροφοδοσίας του πύργου έχει μεταφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα «άχρηστα» -για την ΕΒΖ- κομμάτια θα δοθούν σε ιδιώτες ή θα πουληθούν ως σκραπ.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα ισοπεδωθούν, με μοναδική εξαίρεση ένα κτίριο στο οποίο θα στεγαστούν οι τρεις εναπομείνασες δραστηριότητες που «επιτρέπονται»: ένας σταθμός συγκέντρωσης των τεύτλων, οι αποθήκες και το συσκευαστήριο (3 σιλό), ενώ θα προστεθούν ράφια για την αποθήκευση του προϊόντος, πριν αυτό φορτωθεί στα φορτηγά για να προωθηθεί στην αγορά.

Ουσιαστικά όμως το εργοστασιακό σύμπλεγμα του ζαχαρουργείου της Λάρισας θα έχει μετατραπεί σε μια… «φλατ» έκταση, αφού θα μπαζωθούν ακόμη και τα κανάλια. 

Δημ. Χατζηευθυμίου 
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Φωτό: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης