ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ, ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ

ONEIΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΣΑΪ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Tea party - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Tea party - Σόλων ΜΚΟρεις Ταλιμπάν του Ιησού διεκδικούν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές
Με την αµερικανική οικονοµία να έχει βαλτώσει, την ανεργία στα ύψη και τα ποσοστά δηµοτικότητας του αµερικανού προέδρου Μπαράκ Οµπάµα σε ελεύθερη πτώση, οι «παράγοντες αλλαγής» σε αυτή τη µακρά προεκλογική περίοδο µοιάζουν να έχουν πολλαπλασιάσει και εξελίξει το «φαινόµενο» Σάρα Πέιλιν.
Και αν η «φούσκα» της παράτολµης κυνηγού καριµπού και πρώην κυβερνήτου της Αλάσκας έσκασε άδοξα, οι διάδοχοί της δείχνουν «άξιοι» συνεχιστές του ακραίου κοινωνικοπολιτικού ιδεολογήµατος του Κόµµατος του Τσαγιού, κάνοντας τους Ρεπουµπλικανούς να θυµίζουν θρησκευτική αίρεση.

Από τους οκτώ διεκδικητές του ρεπουµπλικανικού χρίσµατος, οι τρεις,  ο τεξανός κυβερνήτης Ρικ Πέρι, η βουλευτής της Μινεσότα Μισέλ Μπάκµαν και ο βουλευτής του Τέξας Ρον Πολ, έχουν συνδεθεί µε ένα περιθωριακό φονταµενταλιστικό κίνηµα της χριστιανικής Δεξιάς, γνωστό µε τον νεολογισµό «dominionism» (κυριαρχισµός).

Τι αξιώνουν; Την επιβολή ενός είδους χριστιανικού εθνικισµού στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε τις βιβλικές διδαχές να διαποτίζουν όλες τις εκφάνσεις της δηµόσιας ζωής, τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση, τα µέσα ενηµέρωσης, τις τέχνες, την εκπαίδευση και την οικογένεια. 

Πρόκειται περισσότερο για ένα πολιτικό παρά θεολογικό φαινόµενο: διαπερνά οριζόντια τα χριστιανικά δόγµατα και οι ρίζες του βρίσκονται στη δεκαετία του 1960 και στη σέχτα των Χριστιανών Αναδοµιστών του καλβινιστή θεολόγου Ρ. Τζ. Ράσντουνι, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά την αντικατάσταση του αµερικανικού συντάγµατος µε τους βιβλικούς νόµους της Παλαιάς ∆ιαθήκης. «Ο Θεός της Βίβλου δεν έχει να κάνει µόνο µε τις βιβλικές ιστορίες και µε τη γνώση της Βίβλου ή απλά µε το εκκλησίασµα της Κυριακής. Είναι ο Κύριος όλης της ζωής. Κάθε µικρού κοµµατιού της, συµπεριλαµβανοµένης της κοινωνιολογίας, της θεολογίας, της βιολογίας, της πολιτικής. Είναι ο Κύριος της ζωής. Καταλαβαίνουµε τώρα τη ζωή µέσα από τη βιβλική κοσµοθεωρία» διακήρυσσε η Μπάκµαν ενώπιον των υποστηρικτών της στην Πολιτεία της Αϊόβα την περασµένη άνοιξη. Τα αγαπηµένα της βιβλία; Η «Προδοσία» («Treason»), στο οποίο η συγγραφέας 
Αν Κάουλτερ πνέει τα µένεα κατά των «µη πατριωτών» φιλελευθέρων, και το «Απόλυτη Αλήθεια» («Total Truth») της Νάνσι Πίρσι, µαθήτριας του πρεσβυτεριανού πάστορα και θαυµαστή του Ράσντουνι, Φράνσις Σέφερ. Για την Μπάκµαν, ο κυκλώνας «Αϊρίν» που έπληξε πρόσφατα την Ανατολική Ακτή των Ηνωµένων Πολιτειών ήταν µια προειδοποίηση του Θεού προς την Ουάσιγκτον για να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες. 

Ο έτερος διεκδικητής του ρεπουµπλικανικού χρίσµατος Ρον Πολ, του οποίου οι ακραίες αντικυβερνητικές θέσεις (πρόσφατα είπε ότι το κράτος δεν είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των ζηµιών από τον κυκλώνα) βοήθησαν στη διαµόρφωση του Κόµµατος του Τσαγιού, συνεργαζόταν στενά µε τον Γκάρι Νορθ, γαµπρό του Ράσντουνι και οπαδό του «βιβλικού καπιταλισµού», ενός ιδιόµορφου συγκερασµού των οικονοµικών θεωριών και των βιβλικών διδαχών. Τι γίνεται µε το φαβορί – µέχρι στιγµής – για το χρίσµα Ρικ Πέρι; 

Αν και φαινοµενικά περισσότερο φιλικά διακείµενος προς τη λογική από τους αντιπάλους του, διοργανώνει ηµερίδες οµαδικών προσευχών µε τη βοήθεια της οργάνωσης κυριαρχιστών New Apostolic Reformation (Νέα Αποστολική Μεταρρύθµιση). Και φηµολογείται ότι βλέπουν τον Πέρι ως το εισιτήριό τους για την εξουσία. «Θα διεισδύσουµε (στην κυβέρνηση), δεν θα µας διοικεί. Εγώ γνωρίζω γιατί ο Θεός κάνει ό,τι κάνει. Απλά µου λέει “Τοµ, σου δίνω εξουσία για µια κυβερνητική εξουσία”» διακήρυξε ο πάστορας της οργάνωσης και φίλος του Πέρι Τοµ Σλιούτερ.

Παρατηρείται ότι οι διαχωριστικές γραµµές µεταξύ των συντηρητικών στην οικονοµική πολιτική και των συντηρητικών στην κοινωνική πολιτική έχουν εξαφανιστεί, µε αποτέλεσµα οι δύο αυτές οµάδες να έχουν ενωθεί σε µία ενιαία, η οποία συστρατεύεται µε οποιονδήποτε υποψήφιο ακολουθεί το καθολικότερο δόγµα της συντηρητικής ιδεολογίας: την αποστροφή και τη δυσπιστία προς την κυβέρνηση. 
Εκπρόσωποι του Κόµµατος του Τσαγιού, όπως η Μισέλ Μπάκµαν ή η Σάρα Πέιλιν, φροντίζουν πάντοτε να στρέφονται κατά της «µοχθηρής» κυβέρνησης: είτε πρόκειται για τις εκστρατείες τους κατά των αµβλώσεων και του γάµου µεταξύ οµοφύλων είτε για εκείνες κατά των κοινωνικών δαπανών.

(Πηγή: Το Βήμα
Φωτό: wikipedia

Σχετικά άρθρα