ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (της Γεωργίας Δαμα)

42 43f2 3 thumb medium - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

42 43f2 3 thumb medium - Σόλων ΜΚΟΟ γεροντάκος που μπαίνει στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου κρατάει το βιβλιάριο του ΙΚΑ: «Πήγα στο ΙΚΑ της πλατείας Θεάτρου. Μου είπαν «Ελα σε τρεις μήνες». Μέχρι τότε θα πεθάνω απ’ τους πόνους». Οι εθελοντές γιατροί τον εξετάζουν, του δίνουν δωρεάν φάρμακα. 
Είναι και αυτός ακόμη ένας από τους πολίτες που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν έστω και μια απλή επίσκεψη στο γιατρό. Κι έτσι χτυπά την πόρτα των Γιατρών του Κόσμου, που κάποτε περιέθαλπαν θύματα εμφυλίων πολέμων και ξεκληρισμένους λαούς.

Στο Πολυϊατρείο της Ομόνοιας οι εθελοντές γιατροί εξετάζουν κατά προτεραιότητα ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και συνωστίζονται ανάμεσα στους πρόσφυγες. Μετά την εξέταση ζητούν τρόφιμα και φάρμακα. Το τηλέφωνο χτυπάει διαρκώς. Είναι νοσοκομειακοί γιατροί που έχουν ανάγκες σε φάρμακα για τα νοσοκομεία τους. Τηλεφωνούν από κέντρα υγείας νησιωτικών περιοχών που χρειάζονται γιατρούς για εξετάσεις. Τηλεφωνούν ακόμη και από την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου, ζητώντας αναγκαία φάρμακα, τα οποία όπως λένε αδυνατούν να χορηγήσουν οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι γιατροί, που δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τις αυξημένες ανάγκες, είναι σε απόγνωση. Λέγοντας όμως ότι «ακόμη και αν μας κόψουν το ρεύμα, γιατί δεν θα έχουμε να το πληρώσουμε, θα βγούμε στο δρόμο και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε. Στις δυσκολίες κρίνονται οι εθελοντικές οργανώσεις».

120 άτομα την ημέρα

Οι εθελοντές γιατροί είναι εξαντλημένοι. Μόνο στο Πολυϊατρείο της Αθήνας εξετάζουν καθημερινά 120 άτομα. Οι γέροντες ζητούν τρόφιμα και φάρμακα. «Είναι απελπισμένοι άνθρωποι, που δεν βρίσκουν στήριξη. Μέχρι χθες ήταν φτωχοί, αλλά ζούσαν αξιοπρεπώς. Ολοι αυτοί με τις μικρές συντάξεις κι επιδόματα. Τώρα λένε ότι δεν έχουν τα πέντε ευρώ να πληρώσουν για εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά ούτε και τα εισιτήρια που χρειάζονται για να έρχονται στο Πολυϊατρείο.

«Δεν επαρκούμε», επισημαίνει ο Νικήτας Κανάκης: «Η δουλειά μας δεν εξαρτάται από τις χρηματοδοτήσεις. Θα δυσκολευτούμε πολύ. Αρνούμαστε να κλείσουμε το ιατρείο επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια. Αν ο σκοπός μας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, οφείλουμε να προσφέρουμε τα διπλάσια».

Τα πολυϊατρεία της οργάνωσης στην Αθήνα, τον Πειραιά, το Πέραμα και τη Θεσσαλονίκη γεμίζουν πλέον με Ελληνες. Στην περιφέρεια, επίσης, ομάδες πληθυσμού εξετάζονται από τρεις κινητές ομάδες, εξοπλισμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, και μία τέταρτη, που απασχολείται με χρήστες στο κέντρο της Αθήνας.

«Επειτα από εκκλήσεις των Κέντρων Υγείας, μια κινητή μονάδα με παιδίατρο, ορθοπεδικό, παθολόγο και οδοντίατρο κάλυψε τις ανάγκες ασθενών στα νησιά της άγονης γραμμής», λέει η Ευγενία Θάνου, διευθύντρια της οργάνωσης. Ζητάει από τα μέλη της οργάνωσης να στείλουν φάρμακα για την υπέρταση και παυσίπονα που ζήτησαν αξιωματικοί της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου, λέγοντας ότι «μάλλον τους ξέχασε το κράτος».

Ρωτήσαμε την ίδια αν παίρνουν κρατική χρηματοδότηση: «Από το 2004 μάς οφείλει το υπ. Εξωτερικών (ΥΔΑΣ). Δεν πήραμε τη χρηματοδότηση για τα προγράμματα στη Σρι Λάνκα. Και καμία άλλη κρατική χρηματοδότηση. Πηγές χρηματοδότησής μας είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, επιχειρήσεις με προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, σχολεία και Ελληνες πολίτες, που μας προσφέρουν έστω 1-2 ευρώ». Προσθέτει ότι οι προσφορές των πολιτών «μειώθηκαν κατά 20%. Το 2011 οι προσφορές πολιτών ανέρχονται σε 11.320, ενώ το 2010 (με την ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή) ξεπέρασαν τις 700.000. Και τα ευρωπαϊκά κονδύλια καθυστερούν να δοθούν από το υπ. Υγείας, αλλά υπάρχουν αρκετοί εθελοντές και τα καταφέρνουμε».

Ο γιατρός Γιάννης Μουζάλας απευθύνει έκκληση μέσω της «Ε» για την εθελοντική προσφορά φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών, παυσίπονων και δερματικών αλοιφών. Για πληροφορίες www.mdmgreece.gr, τηλ.: 210-3213150.

Πηγή: Enet.gr – Ελευθεροτυπία

Φωτό, στο Πολυϊατρείο της Ομόνοιας προτεραιότη

Σχετικά άρθρα