ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

tau protein - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

tau protein - Σόλων ΜΚΟΗ 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έρχεται να υπενθυμίσει ότι η αντιμετώπιση της νόσου θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα, αφού οι ρυθμοί εξάπλωσής της είναι εκρηκτικοί

Κάθε 70 δευτερόλεπτα ένας νέος παθών προστίθεται στη λίστα της πλέον κοινής μορφής άνοιας, λίστα η οποία έως το 2050 αναμένεται να έχει υπερβεί τα 115 εκατομμύρια.


Η νόσος εξαπλώνεται με γεωμετρική σχεδόν πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παγκοσμίως οι νοσούντες ξεπερνούν τα 36 εκατομμύρια με τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια να είναι δυσοίωνες, αφού με τη γήρανση του πληθυσμού –ιδίως στα ανεπτυγμένα κράτη- θα αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα καταγράφονται στον πλανήτη.

Στις Η.Π.Α κάθε χρόνο 360.000 άνθρωποι προσβάλλονται από Αλτσχάιμερ, ενώ το 2050 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 16 εκατομμύρια. Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί σύμφωνα με την Alzheimer’s Disease International, τη μοναδική από τις πρώτες 10 αιτίες θανάτου στη χώρα η οποία δεν είναι θεραπεύσιμη.

Το 10% των ηλικιών άνω των 65 ετών προσβάλλονται από τη νόσο, ενώ τα ποσοστά για ηλικίες άνω των 85 ξεπερνούν το 50%. Υπάρχει όμως και το πρόωρο Αλτσχάιμερ το οποίο εμφανίζεται κοντά στα 50 έτη.

Με δεδομένο ότι η νόσος δεν είναι θεραπεύσιμη, η σημασία της βοήθειας προς τους νοσούντες είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο στο επίπεδο της οικογένειας και των φιλικών προς το νοσούντα προσώπων, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Όπως καταγγέλλουν όμως αρκετές οργανώσεις υγείας επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ σε πολλές κοινωνίες η νόσος αντιμετωπίζεται ως στίγμα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μοναξιά, καθώς οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους και προσβάλλονται από τη νόσο αποτελούν τις πλέον δύσκολες των περιπτώσεων.

Άλλο σημαντικότατο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, είναι ότι η πλειοψηφία των νοσούντων (τα 27 από τα 36 εκατομμύρια) δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της, αλλά οι περισσότεροι νοσούντες δεν υποπτεύονται τίποτα στα πρώτα στάδιά της, καθώς τα αρχικά συμπτώματα είναι πολύ ήπια.

Στη Βρετανία μόνο, υπολογίζεται ότι το 60% των παθόντων δεν έχουν ιατρική διάγνωση που να εξηγεί τα συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν και τα οποία είναι τα κοινά συμπτώματα άνοιας του Αλτσχάιμερ.

Ο ιατρικός κόσμος τονίζει τη σημασία τόσο της πρόληψης, όσο αυτή είναι δυνατή, μέσω της διανοητικής εκγρήγορσης, της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής, όσο και της αντιμετώπισής της, μέσω της ψυχολογικής βοήθειας και υποστήριξης στους νοσούντες.

Διαβάστε αναλυτικά για την νόσο Αλτσχάιμερ από την Εταιρία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

(Πηγές: http://www.alzinfo.orghttp://www.alzheimers.org.nzhttp://www.alzheimers.org.uk)
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

21 Σεπτεμβρίου 2011


 

Σχετικά άρθρα