1

«ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ»

Μια νέα προσπάθεια για την ουσιαστική ανάκτηση των δηµόσιων χώρων βρίσκεται τους τελευταίους µήνες σε εξέλιξη µέσα από τη δηµιουργία του µη κερδοσκοπικού οργανισµού «Το Πάρκο µας» (http://www.ourpark.gr/). Η φιλοσοφία της οµάδας του Our Park είναι η αξιοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της πόλης µέσω της δηµιουργίας πάρκων πρασίνου και αστικών αθληµάτων και της διοργάνωσης ανάλογων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Και το πρώτο δείγµα γραφής βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα παραµεληµένο παρκάκι ένα οικοδοµικό τετράγωνο πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στις οδούς Μιχαήλ Μελά, Ελ. Βενιζέλου, Φιλήµωνος και Συήνης.

Πάρκο του µέλλοντος

Η οµάδα «Our Park», σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Αθηναίων και το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχεδιάζει να µετατρέψει το πάρκο σε έναν πράσινο και διαδραστικό χώρο µε µουσικό stage, skateboarding park, ελεύθερη είσοδο για όλους. Ήδη τον Ιούλιο πραγµατοποιήθηκε το πρώτο µουσικό φεστιβάλ και αθλητικό event µε πανελλαδικό διαγωνισµό skateboarding, ενώ 3ήµερο µουσικό φεστιβάλ διοργανώνεται και τον Σεπτέµβριο.

Η επιτυχία του εγχειρήµατος στηρίζεται στη λογική της «ανοιχτής οµάδας» που συγκροτείται από εθελοντές, οι οποίοι κάθε µέρα αναλαµβάνουν να βοηθήσουν µε συγκεκριµένες δράσεις την αξιοποίηση του πάρκου και την ένταξή τους στην καθηµερινότητα των πολιτών.

Όπως επισηµαίνουν τα µέλη τού µη κερδοσκοπικού οργανισµού, στόχος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας µεταξύ δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων για την ανάδειξη του πάρκου, ενώ τα κονδύλια προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες ιδιωτών και εταιρειών.

Η οµάδα «Our Park» θα διαχειρίζεται το πάρκο έκτασης 4 στρεµµάτων για µία περίοδο 15 µηνών, κατά την οποία θα διοργανωθούν 5 αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις µε σκοπό την αυτοδιαχείριση και συντήρηση του χώρου.

Ο µη κερδοσκοπικός οργανισµός εισάγει στην Αθήνα και την έννοια των πρότυπων πάρκων αστικών αθληµάτων, που είναι ευρέως διαδεδοµένη σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η πρώτη προσπάθεια απευθύνεται στους skateboarders µε τη δηµιουργία της πρώτης «πλατείας skate», η οποία σχεδιάζεται έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση του skate σε δρόµο.


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι