ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (05/9/11–11/9/11)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας  που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»
(Από δημοσιεύσεις της 1ης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου)

  1. Περί παρακμής της Δύσης

«ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα αμφισβητούν ότι ο κόσμος παρασύρεται και πάλι, χωρίς πηδάλιο και κυβερνήτη, προς τον πάτο. Η δημόσια συζήτηση, πριν από το καλοκαίρι, για το αν αντιμετωπίζουμε μια «καινούρια φυσιολογική κατάσταση» βραδύτερης ανάπτυξης, έφτασε σε συμπέρασμα: όχι, τίποτα πλέον δεν μοιάζει φυσιολογικό. Το να τα βγάζουμε πέρα με ημίμετρα οδηγεί σε αποτυχία.

Ο πλανήτης, ανίκανος να καταλήξει σε μια συμφωνία για το παγκόσμιο εμπόριο, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης, ή σε αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενδέχεται να παραδοθεί σε έναν νέο προστατευτισμό ανταγωνιστικής υποτίμησης, σε νομισματικούς πολέμους, σε περιορισμούς στις συναλλαγές και σε ελέγχους των κεφαλαίων.

Για πρώτη φορά, εδώ και 150 χρόνια, η Δύση (Αμερική και Ευρωπαϊκή Ένωση) βρέθηκε στα τάρταρα της βιομηχανίας, στα τάρταρα της παραγωγής, των εξαγωγών, του εμπορίου και των επενδύσεων, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πράγματι, κατά τις αρχές προς τα μέσα της δεκαετίας του 2020, η ασιατική καταναλωτική αγορά θα έχει διπλάσιες διαστάσεις από την αμερικανική αγορά. Παρ’ όλα αυτά σήμερα, η Δύση με την Ασία παραμένουν αλληλοεξαρτώμενες. Τα δύο τρίτα των εξαγωγών της Ασίας απορροφώνται από τη Δύση, και το εμπόριο Νότου-Νότου καλύπτει το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων»

Gordon Brown, (Πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου) / Αν χωριστούμε θα χαθούμε, είναι καιρός να δράσει ξανά το G-20Το Βήμα, 8/09/2011 

***

  1. Το περιβάλλον είναι πάντα εδώ

«Καθώς το νησιωτικό κράτος Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό βυθίζεται σταδιακά, οι κάτοικοί του έχουν από καιρό αρχίσει να απελπίζονται.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει σχέδια εγκατάλειψης των περιοχών και επανεγκατάστασης του πληθυσμού σε τεχνητά νησιά που θα μοιάζουν με τις γνωστές πλωτές εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου. Η κυβέρνηση κάλεσε στην περιοχή τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για να διαπιστώσει από κοντά την καταστροφή που έχουν υποστεί τα νησιά εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ωκεανού. “Όποιος πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα μελλοντικό, τον καλώ στα Κιριμπάτι” δήλωσε μετά την επίσκεψη ο κ. Μπαν.

Οι παραλιακές ζώνες έχουν ήδη εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους, ενώ οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από το θαλασσινό νερό, το οποίο εισβάλλει και στους υδάτινους πόρους των νησιών. Το υψηλότερο σημείο στα 32 νησιά είναι 2 μόλις μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η διάβρωση μειώνει συνεχώς τα εδάφη, μέχρι ολοκληρωτικής βύθισής τους κάτω από τα νερά.

Για τα νησιωτικά κράτη τα οποία χάνουν τα εδάφη τους το ένα μετά το άλλο η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα επιβίωσης και όχι ερευνών για τις επιπτώσεις της ή σχεδίων και υποσχέσεων για την μελλοντική αντιμετώπισή της».

Άρης Καπαράκης, Ο αφανισμός ενός κράτους από την άνοδο των υδάτων9/09/2011

***

  1. Κοινωνικοί αγώνες και ψευδαισθήσεις

«Μόνο το άτομο μπορεί να γευτεί ευτυχία και ικανοποίηση, ομοιομορφία της ψυχής και ζωή με νοημοσύνη, και όχι το Κράτος που δεν είναι παρά μια σύμβαση ανεξαρτήτων ατόμων. Ο ψυχίατρος είναι από εκείνους που γνωρίζουν περισσότερα για τις συνθήκες της ψυχικής ευημερίας, από την οποία εξαρτώνται πάρα πολλά για το κοινωνικό σύνολο.

Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες των καιρών μας έχουν σίγουρα μεγάλη σημασία, αλλά η σπουδαιότητα τους για την ευτυχία ή τη δυστυχία του ατόμου υπερτιμήθηκε απεριόριστα, μέχρι του σημείου να θεωρούνται σαν μοναδικοί καθοριστικοί παράγοντες. Από αυτή την άποψη, όλοι οι κοινωνικοί μας στόχοι παραβλέπουν την ψυχολογία του ατόμου και πολύ συχνά προάγουν μόνο τις ψευδαισθήσεις του»

Καρλ Γιούνγκ, Πολιτικοί Αγώνες, 9/9/2011

***

  1. Ολοκληρωτισμός στην υγεία

«Ένας χοντρικός υπολογισμός του συνόλου των θανάτων από καρκίνο , μετά την χορήγηση χημειοθεραπείας στους ασθενείς, τα τελευταία 30 χρόνια, ανέρχεται στον απίστευτο αριθμό των 2 δις , δηλαδή, το ¼ του συνολικού πληθυσμού της γης! Η επιμονή των γιατρών για χορήγηση χημειοθεραπείας που αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, κρίνεται από πολλούς ως ύποπτη και φαίνεται να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι τον όρκο του Ιπποκράτη. Όπως καταγγέλλουν ιατροί του εξωτερικού, δέχονται άνωθεν πιέσεις και εκβιασμούς από δίκτυα διαπλεκόμενων συμφερόντων που βέβαια σχετίζονται με τις φαρμακοβιομηχανίες. Απαγορεύεται, και μάλιστα δια ροπάλου, να δοκιμάσουν εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση (ως τώρα απόλυτα καταδικασμένη) του καρκίνου. Αξίζει τον κόπο να μιλήσουμε για έναν από αυτούς τους γιατρούς, τον δρ. Γκερντ Χάμερ.

Με λίγα λόγια , ο Χάμερ βεβαιώνει ότι κάθε καρκίνος προέρχεται από ένα ψυχικό σοκ, το οποίο βιώνεται από τον άνθρωπο δραματικά, συγκρουσιακά και μοναχικά. Τη στιγμή εκείνη, εμφανίζεται στον εγκέφαλο μια αλλοίωση, ορατή στον αξονικό τομογράφο ως εστία ομόκεντρων κύκλων, που την ονόμασε Εστία Χάμερ. Οι αρρώστιες δε είναι πια κακόβουλες «βλάβες» της ανθρώπινης μηχανής, αλλά ειδικά βιολογικά προγράμματα αποκατάστασής της. Ο καρκίνος για παράδειγμα , εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα μιας δραματικής ψυχικής ρήξης και ο ίδιος ο οργανισμός έχει την ικανότητα, αν δεν τον διαλύσουμε με την χημειοθεραπεία και αν κατανοήσουμε το περιεχόμενο της ρήξης και την επιλύσουμε, να αυτοθεραπευθεί σε ένα ποσοστό 95%!»

Τάκης Αθανασόπουλος, Καρκίνος, ασθένεια της ψυχής, 6/09/2011

***

  1. «Θα μείνουμε μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία;»

«O Frits Bolkestein, πρώην ηγέτης του κόμματος VVD (Φιλελεύθεροι Συντηρητικοί) και πρώην επίτροπος της Ολλανδίας στην ΕΕ, μια μέρα μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Αθήνα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάρει βοήθεια, με τον όρο ότι θα υποσχεθεί να βγει από το ευρώ. Οι Έλληνες πρέπει να ξαναγυρίσουν στη δραχμή. Με μια σημαντική υποτίμηση, οι Έλληνες θα μπορέσουν να κάνουν εξαγωγές ευκολότερα. Το μειονέκτημα είναι ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί. Ως αντιστάθμισμα, οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να παρατείνουν το χρόνο διάρκειας των δανείων ή να μειώσουν το επιτόκιο. Ένα μέρος του χρέους θα πρέπει, επίσης, να παραγραφεί. Αυτό θα είναι άσχημο για τις τράπεζες, αλλά δεν μπορούμε πλέον να χρονοτριβούμε. Αυτή είναι μια καταστροφική πορεία» καταλήγει ο πρώην ηγέτης του VVD.

Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών, έτσι και ο Gerrit Zalm, πρόεδρος της τράπεζας ΑΒΝ AMRO, δεν συμφωνεί με την πρόταση, γιατί θα αυξηθεί η πίεση προς την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να εγκαταλείψουν την νομισματική ένωση. «Στο τέλος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μείνουμε μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία. Τότε, θα ακολουθήσει μια ύφεση, πολύ χειρότερη από την δεκαετία του ’30, του περασμένου αιώνα», καταλήγει ο Zalm».

Διεθνή ΜΜΕ: «Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα μείνουμε τα δυο μας», Tvxs, 6/09/2011

***

  1. Η αυτογνωσία του επόμενου βήματος

«Η έλλειψη φόβου δεν πρέπει να σημαίνει απουσία του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης και παράλογη αμεριμνησία, αλλά ότι η κυρίαρχη αντίληψη, το αίτιο των αποφάσεών μας, βρίσκεται έξω από το πεδίο του φόβου και των ενστίκτων όπου ο φόβος δεν είναι δημιουργικός παράγοντας, μέχρι αυτός να εκλείψει τελείως.

Η απλή διανοητική παραδοχή αρχών σωρευτικά μαζί με άλλες αντίθετες δεν αρκεί για μια σοβαρή αλλαγή, γιατί το κεντρικό πρόβλημα για τον σημερινό νοήμονα άνθρωπο που έχει ξεφύγει από τη ζωικότητα αρκετά είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, δηλαδή η θεμελιώδης δραστική επιλογή. Μια καταφανής στρεβλή ιεράρχηση αρχών είναι η πυρετώδης επιδίωξη πλούτου ως επίκεντρο της ζωής, η οποία επιδίωξη μπορεί να παράσχει στο άτομο τόσο την τρυφηλή πολυτέλεια και αδράνεια μιας ανόητης αυτάρκειας όσο και την ικανότητα για εξουσίαση άλλων. Ακόμη και για πλείστους από εκείνους που το χρήμα τούς είναι αναγκαίο για επιβίωση αποτελεί στο βάθος μία φαντασίωση με τέτοιο περιεχόμενο».

Ιωάννα Μουτσοπούλου, Η ανάγκη της θετικότητας του ανθρώπου και η αποπαθητικοποίησή του, 5/09/2011


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

16 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά άρθρα