1

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Το Κέρας της Αφρικής είναι μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει ολόκληρες χώρες (Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία, Τζιμπουτί, Ουγκάντα), όπου κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι. Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 60 χρόνια έχει καταστρέψει μέχρι και τρεις σοδιές στη σειρά και σκοτώσει χιλιάδες οικόσιτα ζώα. 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν τόσο που κινδυνεύει η ζωή τους.

Ο θάνατος από πείνα είναι αργός και βασανιστικός. Το σώμα καταναλώνει τα αποθέματα σε λίπος (αν υπάρχουν) και τελικά τους μύες. Η αβιταμίνωση είναι πολύ κοινό σύμπτωμα και οδηγεί σε διάφορες ασθένειες όπως πολυνευρίτιδα, αναιμία, σκορβούτο και πελλάγρα. Η έλλειψη πρωτεϊνών προκαλεί σύνδρομο Κwashiorkor με το χαρακτηριστικό πρήξιμο της κοιλιάς.

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ο εκνευρισμός, η υπερδραστηριότητα και πιθανώς η υποτακτικότητα. Η ατροφία του στομάχου οδηγεί στη μείωση της αίσθησης της πείνας και της δίψας. Κάθε κίνηση προκαλεί πόνο καθώς οι μύες ατροφούν και στεγνώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο δέρμα. Συχνά η κατάποση γίνεται ιδιαίτερα επίπονη εξαιτίας μυκήτων που αναπτύσσονται στον οισοφάγο.  Χωρίς ενέργεια να καταναλώσει, ο άνθρωπος εξαντλείται, γίνεται απαθής και το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ασθένειες.

Ο υποσιτισμός χτυπάει περισσότερο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και κατά την εγκυμοσύνη οδηγεί σε λιποβαρή βρέφη με προβλήματα υγείας σωματικά και πνευματικά. Ο υποσιτισμός τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής είναι μη αναστρέψιμος. Τα υποσιτισμένα παιδιά μεγαλώνουν με μεγαλύτερα προβλήματα υγείας και χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Η έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε διανοητική καθυστέρηση. Τα δικά τους παιδιά με τη σειρά τους είναι κι αυτά πιο μικροκαμωμένα.

Τα παιδιά που υποσιτίζονται αυτή τη στιγμή στο Κέρας της Αφρικής δεν θα καταφέρουν να γίνουν όσο έξυπνα και δραστήρια όσο θα μπορούσαν. Που σημαίνει ότι οι χώρες τους αυτή τη στιγμή δεν χάνουν μόνο το ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά και το μέλλον τους.

Φωτογραφίες

  1. Κόκκαλα ζώων που πέθαναν από την πείνα και τη δίψα στην Sericho της Κένυας. Οι πληθυσμοί της περιοχής βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφία και τα ζώα αυτά αποτελούν συχνά το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο. Όταν τα χάσουν σημαίνει ότι σχεδόν αμέσως δεν έχουν ούτε αρκετή τροφή για να θρέψουν τα παιδιά τους, ούτε και εισόδημα.  Piers Benatar/Panos Pictures/ActionAid
  2. Ο 5χρονος Felix υποφέρει από υποσιτισμό. Το εξετάζουν στο Camp Garba που βρίσκεται στο Isiolo της Κένυας. Η γιαγιά του εξηγεί «ο εγγονός μου είναι πιο αδύναμος από τα άλλα παιδιά της οικογένειας γιατί εκείνα είναι μεγαλύτερα και μπορούν να βρίσκουν δουλειές του ποδαριού για να αγοράσουν λίγο φαγητό. Όταν δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά, πηγαίνουν στην πόλη και τρώνε από τα σκουπίδια. Έχουν γίνει κάτι σαν παιδιά του δρόμου.» Siegfried Modola/Shoot the Earth/ActionAid

Πηγές:
Malnutrition Is Cheating Its Survivors, and Africa’s Future
Hunger has an even bigger impact on children’s health than was thought
In Raising the World’s I.Q., the Secret’s in the Salt
http://en.wikipedia.org/wiki/Starvation

Πηγή/φωτογραφίες: act!onaid

Διαβάστε σχετικά:
Η νέα διατροφική κρίση είναι εδώ
Εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα στο έλεος της ξηρασίας
Αναμένοντας την επόμενη κερδοσκοπική έλλειψη τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών