ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

«ΑΝΑΣΥΡΕΤΑΙ» Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΕρευνητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πλήρως λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Για την κατασκευή του μοντέλου απαιτήθηκε ο συνδυασμός Μηχανολογικών, Αστρονομικών, Αρχαιολογικών γνώσεων αλλά και εντατική εργασία από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ. 
«Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε να μελετάμε το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και κατασκευάσαμε το πρώτο πιστό αντίγραφο. Εξετάσαμε τα δομικά και λειτουργικά του χαρακτηριστικά και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο αντίγραφο, απόλυτα λειτουργικό», εξηγεί στον «Αγγελιοφόρο» ο Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ο πρωτότυπος Μηχανισμός βρέθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο στις ακτές των Αντικυθήρων. Η τεχνολογία που ενσωματώνει ο “πρώτος αναλογικός υπολογιστής” προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό στους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι το εύρημα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων τοποθετείται χρονολογικά  μεταξύ του 150 – 100 π.Χ.  Η χρήση του, παρείχε τη δυνατότητα υπολογισμού της θέσης του Ήλιου με μεγάλη ακρίβεια, της Σελήνης και πιθανότατα των υπόλοιπων πλανητών στον ουρανό. Αξιοποιήθηκε επίσης για τον υπολογισμό των φάσεων της σελήνης, για την πρόβλεψη των εκλείψεων και  για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

«Είναι πράγματι εντυπωσιακές οι γνώσεις που κατείχαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή και αποδεικνύεται ότι στην αρχαία Ελλάδα η τεχνολογία ήταν πολύ πιο προηγμένη απ’ ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Ευσταθίου.

Πηγή/φωτό: Tvxs

 

___________________________
Δείτε σχετικά: 

Βίντεο: O ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (Συνέντευξη του καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά στον Γιάννη Ζήση)

Σχετικά άρθρα