1

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ

Το 69% των πολιτών από 51 χώρες ανησυχεί έντονα για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Νίλσεν. Τα ποσοστά όμως δεν είναι το ίδιο υψηλά στις χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη (Η.Π.Α.- Κίνα) και σε αυτές που δεν έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την έρευνα του Iνστιτούτου, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά σε 51 χώρες, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι θεωρούν μείζον πρόβλημα την κλιματική αλλαγή, σε ποσοστό άνω των δύο τρίτων (69%). Το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται σχεδόν σταθερό με την περίοδο προ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008.

Οι χώρες που παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ευαισθητοποίησης/συνειδητοποίησης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, είναι συνήθως αυτές οι οποίες έχουν ήδη υποφέρει αρκετά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ή αναμένεται να πληγούν σοβαρά στο άμεσο μέλλον. Έτσι η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Βραζιλία, βρίσκονται στην πρώτη 15άδα της σχετικής λίστας.

Όμως τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά όσον αφορά τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, τις Η.Π.Α. και την Κίνα, όπου η ανησυχία των πολιτών για την κλιματική αλλαγή μειώνεται σταθερά την τελευταία τριετία. Στις Η.Π.Α., (όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μεταβληθεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο), το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν μείζον πρόβλημα και μεγάλο κίνδυνο την κλιματική αλλαγή μειώθηκε από 62% το 2007 και 51% το 2009 σε 48%. Αντίστοιχη πτώση παρουσιάζεται και στην Κίνα όπου από το 77% του 2009, το ποσοστό έπεσε στο 64%.

Μειωμένη εμφανίζεται η σημασία των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής για τους πολίτες, όχι μόνο των κρατών που θεωρούνται ως “μεγάλοι ρυπαντές” (“big polluters”) αλλά και των κρατών που δεν έχουν πληγεί άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή. Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο αυτές κατηγορίες συμπίπτουν. Έτσι, εκτός της Κίνας και των Η.Π.Α. χαμηλά ποσοστά ευαισθητοποίησης εμφανίζονται σε κράτη όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία (κάτω του 50%), η Βρετανία και η Γερμανία.

Κράτη-ρυπαντές τα οποία έχουν υποφέρει από ακραίες καιρικές συνθήκες και φαινόμενα πιθανώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως η Αυστραλία (από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν ρυπαντές παγκοσμίως) και η Ρωσία βρίσκονται επίσης χαμηλά στη λίστα.

Η περιοχή με την μεγαλύτερη συνειδητοποίηση/ευαισθητοποίηση παγκοσμίως εμφανίζεται να είναι η Νότια Αμερική. Σε ιδιαίτερα υψηλή θέση βρίσκονται οι Έλληνες (12οι παγκοσμίως με 89%), με μόνους Ευρωπαίους μπροστά τους (και 2ους παγκοσμίως) τους Πορτογάλους (92%), όταν ο μ.ο. των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται μόλις στο 68%.

Στις επιμέρους ερωτήσεις της έρευνας σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα κυριαρχεί η ανησυχία για τη μόλυνση των υδάτινων πόρων (43%) και την έλλειψη τους (39%), η μόλυνση της ατμόσφαιρας (39%), η χρήση φυτοφαρμάκων (33%) και η διαχείριση των απορριμμάτων(32%).

Από τους ερωτηθέντες που απάντησαν αρνητικά, μόλις το 10% αρνείται την ύπαρξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ή την ευθύνη του ανθρώπου για αυτή, ενώ το υπόλοιπο 20%, ακόμα και αν θεωρεί το περιβάλλον σημαντικό, πιστεύει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα προς αντιμετώπιση.

(Πηγές: Guardian , Nielsen Wire)
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

31 Αυγούστου 2011