ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

fukushima disaster - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fukushima disaster - Σόλων ΜΚΟΕκτεταμένη μόλυνση του εδάφους περιμετρικά του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί έδειξε η πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη με αναλύσεις χιλιάδων δειγμάτων χώματος από την περιοχή, ενώ δεύτερη έκθεση προειδοποιεί για απειλή διαρκείας στη τροφική αλυσίδα, παρά τις εντατικές προσπάθειες καθαρισμού.
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σχεδόν έξι μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν την πυρηνική κρίση και αφορούν την περιοχή που βρίσκεται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις.


Όπως επισημαίνεται, πάνω από 30 πόλεις και χωριά έχουν μολυνθεί με ραδιενεργό καίσιο, μια ουσία που η διάρκεια ημιζωής της φθάνει τα 30 χρόνια.

Περίπου 400 ερευνητές πήραν, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δείγματα από 2.200 σημεία: σε 33 από αυτά, το καίσιο-137 υπερέβαινε τα 1,48 μπεκερέλ ανά τ.μ., την ποσότητα που οι Σοβιετικοί είχαν θέσει ως όριο για να επιβάλουν την εκκένωση περιοχών μετά από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Σε άλλα 132 σημεία βρήκαν ότι το καίσιο-137 και -135 ξεπερνούσε τα 555.000 μπεκερέλ ανά τ.μ., τα επίπεδα δηλαδή, στα οποία οι αρχές της Σοβιετικής Ένωσης ζητούσαν εθελοντική εκκένωση και επέβαλλαν απαγόρευση της καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων.

Σύμφωνα πάντως με Ιάπωνες αξιωματούχους, οι κατεξοχήν μολυσμένες περιοχές έχουν ήδη εκκενωθεί. Τα νέα δεδομένα, υποστηρίζουν, δεν δικαιολογούν την απομάκρυνση περισσότερων κατοίκων. Η έκταση της μόλυνσης ωστόσο εγείρει φόβους για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης των ραδιενεργών υλικών μέσω του ανέμου και της βροχής.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές εκτίμησαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας θα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.

(Πηγή/φωτό:Tvxs)