ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ & ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

klima tsepi pont - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

klima tsepi pont - Σόλων ΜΚΟΗ αλλαγή του κλίματος μπορεί να είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και οι λύσεις που απαιτεί να είναι συλλογικές, καθένας από μας όμως τη δύναμη να κάνει τη διαφορά. Ακόμη και μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα της ζωής σας. Στην ουσία μπορούν να συμβάλουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

1. Σβήνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε. Εάν σβήνετε 5 φώτα στους διαδρόμους και τα δωμάτια του σπιτιού σας, όταν δεν τα χρειάζεστε, εξοικονομείτε περίπου 60 ευρώ και μειώνετε τις εκπομπές CO2 κατά 400 κιλά τον χρόνο.

2.Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες χαμηλής  κατανάλωσης. Ένας μόνο λαμπτήρας μπορεί να μειώσει το κόστος φωτισμού κατά 60 ευρώ και τις εκπομπές CO2 κατά 400 κιλά σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Μάλιστα, αυτοί οι λαμπτήρες διαρκούν έως και 10 φορές περισσότερο από τους συνηθισμένους. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης είναι πιο ακριβοί, αλλά μακροπρόθεσμα πιο οικονομικά συμφέροντες.

3.Μην αφήνετε τις συσκευές σας σε  κατάσταση αναμονής – χρησιμοποιείτε το πλήκτρο «on/off» που βρίσκεται επάνω στη συσκευή. Μια τηλεόραση, που ανάβει επί 3 ώρες καθημερινά (ο μέσος όρος του χρόνου που περνούν οι Ευρωπαίοι μπροστά στην τηλεόραση) και παραμένει στην κατάσταση αναμονής κατά τις υπόλοιπες 21 ώρες,καταναλώνει περίπου 40% της ενέργειάς της στην κατάσταση αυτή.

4. Αποσυνδέστε από την πρίζα τον φορτιστή του κινητού σας τηλεφώνου όταν δεν τον χρησιμοποιείτε. Ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο, συνεχίζει να αντλεί ηλεκτρικό ρεύμα. Υπολογίζεται ότι το 95% της ενέργειας κατασπαταλείται όταν αφήνετε τον φορτιστή συνεχώς στην πρίζα.

5. Κρατήστε δροσερή την ατμόσφαιρα με έναν ανεμιστήρα. Τα κλιματιστικά μηχανήματα καταβροχθίζουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας – το µέσο κλιµατιστικό λειτουργεί στα 1.000 Watt, εκπέµποντας περίπου 650 γρ. CO2 την ώρα και σας κοστίζει περίπου 0,10 ευρώ την ώρα. Μια εναλλακτική λύση είναι οι ανεµιστήρες. ∆ιαφορετικά, χρησιµοποιείτε το κλιµατιστικό µε µέτρο και επιλέγετε τα µοντέλα που έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

6.Βράστε λιγότερο νερό. Εάν βράζετε  λίγο νερό, όσο επαρκεί ίσα – ίσα για το τσάι σας, µπορείτε να εξοικονοµήσετε πολλή ενέργεια. Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι έβραζαν µόνο το νερό που χρειάζονταν πραγµατικά, αποφεύγοντας έτσι 1 λίτρο περιττού βραστού νερού την ηµέρα, η ενέργεια που θα εξοικονοµούσαν, θα µπορούσε να δώσει ρεύµα στο ένα τρίτο όλων των φωτιστικών στύλων των ευρωπαϊκών δρόµων.

7. Κλείστε τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή όταν λείπετε από το γραφείο για συσκέψεις ή για γεύµα. Έτσι µπορείτε να εξοικονοµήσετε έως και 20% της καθηµερινής σας ηλεκτρικής κατανάλωσης. Ακόµη και εάν δεν πληρώνετε εσείς τον λογαριασµό του ρεύµατος, σκεφθείτε το περιβάλλον.

8. Βάλτε τις ηλεκτρονικές συσκευές του σαλονιού σας (τηλεόραση, DVD, στερεοφωνικό) σε ένα πολύπριζο µε διακόπτη. Όταν δεν τα χρησιµοποιείτε, απλώς κλείστε τον διακόπτη και µειώστε την κατανάλωση ηλεκτρισµού κατά έως και 10% (περίπου 200.000 W τον χρόνο). Οι συσκευές που παραµένουν σε κατάσταση αναµονής καταναλώνουν αρκετό ρεύµα.

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι

Σχετικά άρθρα