ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ROUND UP ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Roundup herbicide logo - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Roundup herbicide logo - Σόλων ΜΚΟΝέες αναφορές και αναλύσεις δείχνουν και πάλι ότι τo κύριο συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου του Πάρκινσον ενώ ενδείξεις για την επικινδυνότητα του υπήρχαν από την δεκαετία του ’80 οι οποίες είχαν εσκεμμένα αγνοηθεί. 

Το Roundup και η ενεργή του ουσία glyphosate, χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στη γεωργία, την κηπουρική και σε δημόσιους χώρους ενώ δείχνει να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Ένα από τα κύρια συστατικά του Roundup, καθώς επίσης και διάφορων άλλων ζιζανιοκτόνων, είναι μια χημική ουσία γνωστή ως glyphosate. Μια πρόσφατη ανασκόπηση της ακαδημαϊκής έρευνας κατέδειξε ότι η έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνο, ορμονικές διαταραχές, γενετικές ανωμαλίες και νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον. Το συστατικό glyphosate έχει αποδειχθεί βλαβερό για την άγρια πανίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα, όταν εξαπλώνεται μέσω του εδάφους ή των υδάτων απορροής.

Γνώριζαν αλλά απέκρυπταν...
Σύμφωνα με πρόσφατα άρθρα η βιομηχανία φυτοφαρμάκων και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα παραπλανήσει το κοινό με ισχυρισμούς ότι το glyphosate είναι ασφαλές. Στην πραγματικότητα, οι ακαδημαϊκές μελέτες – μια εκ των οποίων είχε πραγματοποιηθεί απο την ίδια την Monsanto, έδειχναν ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι το glyphosate προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε πειραματόζωα.

Παρόλα τα ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία των κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων για την κλιμάκωση των επιπέδων των γενετικών ανωμαλιών και καρκίνου σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, όπου το glyphosate χρησιμοποιείται ευρέως πάνω σε καλλιέργειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην έγκριση της χρήσης της συγκεκριμένης χημικής ουσίας ως ζιζανιοκτόνο. Το κράτος-μέλος που λειτούργησε ως εισηγητής της πρότασης και ως σύνδεσμος μεταξύ της της βιομηχανίας και της επιτροπής ήταν η Γερμανία, η οποία ουσιαστικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση της προβολής των προβλημάτων του glyphosate και επωμίζεται σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εισαγωγή του στην αγορά φυτοφαρμάκων.

Συγκεκριμένα, τα γεγονότα έχουν ως εξής:

• Η βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένης της Monsanto) γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 και απο δίκες της μελέτες ότι το glyphosate προκαλεί δυσπλασίες σε πειραματόζωα σε υψηλές δόσεις.

• Η βιομηχανία γνώριζε από το 1993 ότι τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται επίσης και σε χαμηλότερες δόσεις.

• Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε τουλάχιστον από το 1998 ότι το glyphosate προκαλεί δυσπλασίες.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αναθεώρησης της Κομισιόν γνώριζαν από το1999 ότι το glyphosate προκαλεί δυσπλασίες.

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε από το 2002 ότι το glyphosate προκαλεί δυσπλασίες. Αυτή ήταν η χρονιά που υπογράφτηκε η τρέχουσα έγκριση του glyphosate.

Η αντίσταση (των ζιζανίων) εξαπλώνεται
Εκτός από τις δυνατότητες της ανθρώπινης υγείας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση του προϊόντος glyphosate, παρουσιάζει επίσης απειλές για την αυξανόμενη ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο ιδιαίτερα με την εξάπλωση των γ.τ. καλλιεργειών, όπου τα φυτά τροποποιούνται για να είναι ανθεκτικά στο glyphosate (Roundup Ready φυτά), επιτρέποντας τους αγρότες να κάνουν βαριά χρήση του τοξικού ζιζανιοκτόνου χωρίς να επηρεάζονται οι καλλιέργειες.

Σύμφωνα με αναφορές, η ανθεκτικότητα στο glyphosate έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε περισσότερα από 20 είδη ζιζανίων, με πάνω από 100 στελέχη που έχουν εντοπιστεί να έιναι ανθεκτικά, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 60 εκατομμύριων στρεμμάτων, κυρίως στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν έντονες ανησυχίες και ότι η Monsanto και άλλες εταιρείες χημικών θα δρομολογήσουν την χρήση ακόμη πιο τοξικών χημικών ουσιών για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας δημιουργώντας μια “κούρσα χημικού πολεμικού εξοπλισμού”.

Διαβάστε περισσότερα:
-Herbicide Tolerance and GM Crops – Why the world should be ready to Round Up glyphosate 

Αναφορά του GM Freeze για την επικινδυνότητα του glyphosate για το περιβάλλον και την υγεία (Αγγλικά)
– “Roundup and birth defects: Is the public being kept in the dark?”
 

Αναφορά της Earth Open Source για την απόκρυψη της επικινδυνότητας του Roundup (Αγγλικά) 
-Απάντηση της Monsanto στη παραπανω αναφορα και σχετική ανάλυση εδώ 
– Iδιαίτερα τοξικό το ζιζανιοκτόνο Roundup, επιβεβαιώνουν διεθνείς επιστήμονες

(Πηγή: Biotech Watch
Φωτό:wikipedia

Διαβάστε εδώ σχετικά με την γλυφοσάτη

Σχετικά άρθρα