1

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑΚΗ ΠΟΛΗ

Δελτίο Τύπου
Βίαιες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν σε μία καταστροφική συριακή επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στη δυτική πόλη Tell Kalakh, ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση.
Καταστολή στη Συρία: Ο «Τρόμος στην Tell Kalakh» τεκμηριώνει θανάτους κατά την κράτηση, βασανιστήρια και αυθαίρετες κρατήσεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο, όταν συριακές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και στρατιωτικές, έκαναν ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση ενάντια σε κατοίκους της πόλης κόντα στα λιβανέζικα σύνορα, που διήρκεσε λιγότερο από μία εβδομάδα.

«Οι αναφορές που έχουμε ακούσει από μάρτυρες για τα γεγονότα στην πόλη Tell Kalakh σκιαγραφούν με εξαιρετικά μελανά χρώματα την εικόνα για τις συστηματικές καταπατήσεις, στόχος των οποίων είναι η σύνθλιψη της αντιγνωμίας», δήλωσε ο Philip Luther, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η πλειοψηφία των εγκλημάτων που περιγράφονται σε αυτή την έκθεση θα ενέπιπταν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει πρώτα να αναφερθεί στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατάσταση στη Συρία».

Τα ευρήματα της ανακοίνωσης βασίζονται σε συνεντεύξεις που πάρθηκαν στο Λίβανο ή τηλεφωνικά από περισσότερα από 50 άτομα να μιλούν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η πρόσβαση της Διεθνούς Αμνηστίας στη Συρία δεν έχει επιτραπεί.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 14  Μαΐου όταν οι δυνάμεις ασφαλείας και οι στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Tell Kalakh, μετά από διαδήλωση -αίτημα της οποίας ήταν η πτώση του καθεστώτος.

Τουλάχιστον ένα άτομο, ο 24χρονος Ali al-Basha σκοτώθηκε την πρώτη μέρα, καθώς φαίνεται, από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ ακόμα και το ασθενοφόρο που πήρε το σώμα του ήρθε φλεγόμενο. Ενώ πολλοί προσπαθούσαν να διαφύγουν, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν εναντίον οικογενειών που έτρεχαν να σωθούν.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, υπήρξε μεγάλος αριθμός αρρένων κατοίκων –συμπεριλαμβανομένων ατόμων άνω των 60 ετών, και αγοριών κάτω των 18- να συλλαμβάνονται και να κρατούνται. Κάθε οικογένεια από την πόλη Tell Kalakh, που γνώρισε η Διεθνής Αμνηστία στο Λίβανο, δήλωσε πως έχει τουλάχιστον ένα συγγενή που τελεί υπό κράτηση.

Σύμφωνα με περιγραφές, πολλοί από τους κρατούμενους βασανίστηκαν, μερικοί ακόμα και κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους . Σε ένα περιστατικό, στρατιώτες που μετέφεραν κρατούμενους, υπολόγιζαν τον αριθμό των συλληφθέντων, καίγοντας αναμμένα τσιγάρα στο σβέρκο τους.

Οι κρατούμενοι ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η στρατιωτική ασφάλεια, μια από τις δυνάμεις ασφαλείας έθετε άτομα υπό κράτηση, χρησιμοποίησε τη μέθοδο shabah (μέθοδο – φάντασμα), όπου ο κρατούμενος είναι υποχρεωμένους να παραμένει σε άβολη στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ προπηλακίζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κρατούμενος δένεται με τους καρπούς, σε ένα δοκάρι αρκετά ψηλά από το έδαφος, ώστε να εξαναγκαστεί να στέκεται στις μύτες των ποδιών του.

Οι εικοσάχρονος «Mahmoud», που συνελήφθη στις 16 Μαΐου και απελευθερώθηκε μετά από σχεδόν ένα μήνα κράτησης, κρατήθηκε επί πέντε περίπου ημέρες στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής ασφάλειας στην πόλη  Homs:

«Κάθε μέρα (επαναλαμβανόταν) η ίδια ιστορία. Με έδεναν στη στάση shabah και έκαναν ηλεκτροσοκ στο σώμα και τους όρχεις μου. Κάποιες φορές ούρλιαζα πολύ δυνατά και ικέτευα τον ανακριτή να σταματήσει. Δεν τον ένοιαζε».

Σύμφωνα με μαρτυρίες τουλάχιστον εννιά άτομα πέθαναν κατά την κράτησή τους, μετά από σύλληψη κατά τη διάρκεια επιχειρήσης ασφαλείας.  Οκτώ από αυτούς τους άντρες–πολλοί εκ των οποίων είχαν συμμετάσχει ενεργά στις διαδηλώσεις – πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν μετά από διαταγή να φύγουν από σπίτι, και απομακρύνθηκαν από στρατιώτες.

Δεν πέρασαν παρά δύο εβδομάδες, όταν συγγενείς κλήθηκαν να πάνε σε στρατιωτικό νοσοκομείο να αναγνωρίσουν τα πτώματα των οκτώ αντρών. Οι μάρτυρες είπαν ότι στα σώματα υπήρχαν σημάδια που μαρτυρούσαν βία, όπως κοψίματα στο στήθος, μεγάλες οριζόντιες εγκοπές στους μηρούς, ενώ στο πίσω μέρος των ποδιών έμοιαζαν να υπάρχουν πληγές από σφαίρες.

Ένας ιατροδικαστής ανέλυσε για τη Διεθνή Αμνηστία, μία φωτογραφία ενός από αυτούς, του Abd al-Rahman Abu Libdeh, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπέστη αλλεπάλληλους βίαιους τραυματισμούς στο πρόσωπο, τους ώμους και το λαιμό, ενόσω ήταν ακόμα ζωντανός.

Κάποια μέλη οικογενειών που πήγαν να αναγνωρίσουν τα πτώματα των γιών τους, ανέφεραν ότι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν έγγραφο που ανέφερε ότι οι γιοί τους σκοτώθηκαν από ένοπλες συμμορίες.

Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι μέρος των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση ασφαλείας στην πόλη Tell Kalakh, τελούν ακόμα υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου αγοριού.

Η οργάνωση κάλεσε τις συριακές αρχές να απελευθερώσουν όλους εκείνους –ανάμεσά τους και παιδιά-  που συνελήφθησαν αυθαίρετα και εκείνους που κρατούνται για συμμετοχή σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή επειδή εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι εγκλήματα σαν αυτά στη πόλη Tell Kalakh αγγίζουν τα όρια εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς φαίνεται πως αποτελούν μέρος μίας ευρείας και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού.

Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε την έκκλησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ούτως ώστε το τελευταίο να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατάσταση στη Συρία. Έκανε συστάσεις στις συριακές αρχές να επιτρέψουν στους ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών, που αυτή τη στιγμή διερευνούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, την ελεύθερη πρόσβαση εκεί.

«Η προθυμία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση στη Λιβύη στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει διπλή σημασία για τη Συρία», δήλωσε ο Philip Luther.

«Παρά τα λόγια του Προέδρου Bashar al-Assad για μεταρρύθμιση, είναι τόσο λίγα τα στοιχεία, που οι συριακές αρχές θα ανταποκριθούν σε οτιδήποτε εκτός από συγκεκριμένα διεθνή μέτρα».

Δημόσιο Έγγραφο

6 Ιουλίου 2011

(Πηγή: Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας)