ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ… ΟΠΛΑ

Apr 27 2011 tornado outbreak Southern USA - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Apr 27 2011 tornado outbreak Southern USA - Σόλων ΜΚΟΗ κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την βαθύτατη οικονομική κρίση με πρωτόγνωρες κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και μία πραγματική περιβαλλοντική καταστροφή δίχως τέλος με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές λόγω της αλλαγής του κλίματος και της ασυδοσίας κάποιων εταιριών να αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο.  
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το πρώτο κράτος στον κόσμο το οποίο εξέτασε τη σχέση ζητημάτων ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής. Αλλά είναι από τα τελευταία που προτίθενται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα σοβαρά.


Οι διακηρύξεις του Προέδρου Ομπάμα που συχνά κάνουν το γύρο του κόσμου για την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησής του, δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την πραγματικότητα: ο προϋπολογισμός του 2012 εκτιμάται ότι θα προβλέπει μείωση των δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς από τα 33,2 δις δολάρια του 2011, θα διατεθούν 27,6 το 2012.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ξοδεύουν στις στρατιωτικές τους δαπάνες 41 φορές περισσότερα χρήματα από τα αντίστοιχα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε έρευνα που δημοσίευσε στις 29 Ιουνίου το Institute for Policy Studies σχετικά με τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες της χώρας για το 2012, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο –για μία ακόμη φορά- «στρατοκρατικός» χαρακτήρας του νέου προϋπολογισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έρευνα συνεισφέρουν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη διαφοροποίησης στις υφιστάμενες δαπάνες ασφαλείας, με την μεταφορά ποσών από τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε τεχνολογίες και υποδομές που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι η πολιτική ασφαλείας στη χώρα θα πρέπει πια “να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα” της κλιματικής αλλαγής, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε έναν σημαντικό κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν πια μία σειρά κινδύνων ασφαλείας προερχόμενων από την κλιματική αλλαγή που αρχίζουν να ξεπερνούν κατά πολύ την παραδοσιακή αμερικανική λογική ασφάλειας της χώρας:

η συνεχής και ολοένα εντονότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων εντός της χώρας, με τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος,

-ο μόνιμος κίνδυνος περιβαλλοντικών καταστροφών στο εσωτερικό, εξαιτίας της αλόγιστης δράσης κάποιων εταιριών, με μεγαλύτερο παράδειγμα την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού  το 2010, και τελευταίο τη διαρροή πετρελαίου από αγωγό ο οποίος περνά κάτω από ποταμό κοντά σε εθνικό δρυμό,

η συνεχής αύξηση των προσφύγων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, οι οποίοι υπολογίζεται το 2050 να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εσωτερικό της χώρας αλλά και την αμερικανική διπλωματία,

οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από την κλιματική αλλαγή και ο τρόπος που αυτές θα επιδράσουν τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας σε μία σειρά γεωπολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων που έως τώρα θεωρούταν λίγο πολύ δεδομένες,

η ολοένα μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό καθώς οι επενδύσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν χαμηλά, πολύ χαμηλότερες από κράτη που κάποτε θεωρούταν ουραγοί (π.χ. Κίνα).

Το Institute of Policy Studies σημειώνει στην έρευνα του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διαφοροποιήσει την αναλογία των αμυντικών της δαπανών προς όφελος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Στον προϋπολογισμό του 2012 όμως, εκτιμάται ότι το 85% των “αμυντικών” δαπανών αφορά “επιθετική” στρατιωτική τεχνολογία, και μόλις το 8% σχετίζεται με την πρόληψη και την αποτροπή συμβάντων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

(Πηγές: Inter Press Service News AgencyInstitute of Policy Studies“The United Security Budget for the United States, FY 2012”)

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Φωτό:wikimedia

4 Ιουλίου 2011

Σχετικά άρθρα