1

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να μη χρησιμοποιούν υπερβολική βία εναντίον διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών στην Αθήνα. Η έκκληση απευθύνεται, αφότου μια κατά κύριο λόγο ειρηνική διαδήλωση εναντίον των μέτρων λιτότητας αμαυρώθηκε από μικρές ομάδες κουκουλοφόρων ταραχοποιών, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική ποσότητα δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών.


«Η ελληνική αστυνομία αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση μιας έντονης  κατάστασης στο πεδίο, ωστόσο, πρέπει να διασφαλίζει ότι η αστυνόμευση των διαδηλώσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο John Dalhuisen, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Υλικό βίντεο από τις προχθεσινές διαμαρτυρίες στην Πλατεία Συντάγματος δείχνει αρκετούς αστυνομικούς να χτυπούν διαδηλωτή, να τον τραβούν από τα μαλλιά και να σκίζουν την μπλούζα του.

Σύμφωνα με αναφορές, 33 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά τραύματα. Η ελληνική αστυνομία, επίσης, ανέφερε ότι τραυματίστηκαν 36 αστυνομικοί.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εμποδίζουν την υπερβολική και αδιάκριτη χρήση βίας και άλλες παραβιάσεις εκ μέρους της αστυνομίας σε μελλοντικές διαμαρτυρίες. Επίσης, πρέπει να διασφαλίσουν την πλήρη, άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση όλων των ισχυρισμών για τέτοιες κακοποιήσεις, δήλωσε ο John Dalhuisen.

Γραφείο Τύπου και Προβολής

16 Ioυνίου 2011

(Πηγή: Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας)
Φωτό: wikimedia