ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΑΦΡΙΚΗ: ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ

cropsafrica - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cropsafrica - Σόλων ΜΚΟΞένες επιχειρήσεις και κερδοσκοπικά κεφάλαια ιδιοποιούνται μεγάλες εκτάσεις γης στην Αφρική, συχνά χωρίς τα απαιτούμενα συμβόλαια, με στόχο την αύξηση του κέρδους τους στον τομέα των τροφίμων και των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο BBC. Αποτέλεσμα είναι η εκτόπιση των μικρών αγροτών και η επισιτιστική κρίση.

Το 2009 και μόνο, επιχειρήσεις και κερδοσκοπικά κεφάλαια είχαν αγοράσει ή μισθώσει περίπου 60 εκ. εκτάρια γης στην Αφρική –μια περιοχή ίση με τη Γαλλία, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Όουκλαντ. «Οι ίδιες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που μας οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση, διογκώνοντας τη φούσκα στην αγορά ακινήτων μέσω επικίνδυνων χρηματοοικονομικών επιλογών, κάνουν τώρα το ίδιο στον τομέα της παγκόσμιας προμήθειας τροφίμων» αναφέρει η έκθεση.

Ορισμένες επιχειρήσεις αποκτούν τη γη μετά από συμφωνίες είτε με αφελείς τοπικούς ηγέτες είτε με διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Είναι εύκολο να κάνουν μια συμφωνία παίρνοντας αυτό που θέλουν, με αντάλλαγμα ένα μπουκάλι Johnnie Walker», δήλωσε ο Anuradha Mittal, διευθυντής του Ινστιτούτου Όουκλαντ. «Όταν οι επενδυτές υπόσχονται πρόοδο και δουλειές στον τοπικό ηγέτη, αυτό ακούγεται ιδανικό, όμως δεν πραγματοποιείται», προσθέτει.

Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι τα συμβόλαια εκχώρησης της γης συχνά παραχωρούν στους επενδυτές πολύ μεγάλα προνόμια –από τα δικαιώματα χρήσης του νερού μέχρι απεριόριστες φοροελαφρύνσεις.

Στις αγροτικές περιοχές της Σιέρα Λεόνε, χιλιάδες άνδρες δουλεύουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στην εταιρεία Addax, μια ελβετική εταιρεία που ασχολείται με τη βιοενέργεια. Επιδίδονται στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι αυτό συμβάλλει στην επισιτιστική ανασφάλεια –αν και ορισμένοι θεωρούν θετική την παρουσία της Addax. Όπως ο Francis Koroma, ο οποίος δηλώνει: «Ευχαριστούμε τον Θεό για την Addax. Πληρώνομαι περίπου 70 δολάρια το μήνα, ενώ παλαιότερα, περνούσε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να πάρω 50 δολάρια». Οι χωρικοί αγνοούν τη διαμάχη γύρω από τα βιοκαύσιμα. Ο Αμπντουλάι Conteh, ένας τοπικός ηγέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι άνθρωποι κάνουν επιχειρήσεις εδώ, αλλά δεν έχω ιδέα τι κάνουν με τη γη μας. Βλέπω να αυξάνεται η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου. Αυτό είναι το μόνο που ξέρω».

«Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι αυτοί οι επενδυτές είναι εκεί για να ταΐσουν τους πεινασμένους Αφρικανούς. Αυτές οι συμφωνίες απλώς οδηγούν δολάρια στις τσέπες διεφθαρμένων ηγετών και ξένων επενδυτών», εξηγεί, πάντως, ο Obang Metho του Κινήματος Αλληλεγγύης για τη Νέα Αιθιοπία, μιας ΜΚΟ με έδρα την Αντίς Αμπέμπα…

 

Πηγή/φωτό: TVXS

Διαβάστε επίσης:
Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΦΤΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ “ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ” ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ – KOMMATI ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ – Α’ Μέρος – Η περιβαλλοντική επιβάρυνση
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ – ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ – Β’ Μέρος – Οι επιπτώσεις στη γεωργία και τις καλλιέργειες 
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ – ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ – Γ’ Μέρος – Βιοκαύσιμα και Διατροφική Κρίση