ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΑΠΟ “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ” ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

car - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

car - Σόλων ΜΚΟΠείραμα που αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) για την παραγωγή καυσίμου πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο του Princeton. Επικεφαλής του πειράματος είναι ο χημικός Andrew Bocarsly ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μια αντίστροφη καύση: χρησιμοποιεί το παραγόμενο από καύση διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει και πάλι σε καύσιμο.

Η πειραματική διάταξη έχει δύο πόλους φορτισμένων μετάλλων σε ένα πλαίσιο νερού όπου ένας σωλήνας βγάζει φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα στη συσκευή. Το CO2 αλληλεπιδρά με τη μεταλλική επίστρωση στους πόλους και με τη βοήθεια ενός ειδικού καταλύτη αρχίζει να σχηματίζει μεγαλύτερα μόρια. Αυτά συνδυάζουν άνθρακα, υδρογόνο και άτομα οξυγόνου ενώ τα μεγαλύτερα μόρια είναι υδρογονάνθρακες (που αποτελούν τα σύγχρονα καύσιμα) όπως άνθρακας, φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον Bocarsly «αν μπορούσαμε να μετατρέψουμε αποτελεσματικά το CO2 σε κάτι που θα ήταν χρήσιμο, δεν θα χρειαζόταν να δαπανήσουμε τόσα χρήματα και ενέργεια για να το αποθηκεύσουμε στο έδαφος. Θα μπορούσαμε κατά κάποιον τρόπο να το ανακυκλώσουμε» αναιρώντας κατά αυτόν τον τρόπο την προ δεκαετίας σκέψη ότι θα πρέπει να θαύουμε το CO2.

Η προσπάθεια του Bocarsly και των συνεργατών του αφορά τη φιλοδοξία για μετατροπή της άφθονης ηλιακής ενέργειας σε υγρά καύσιμα. Αυτό θα βελτιώσει τα εργαστήρια που θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, θα παίρνουν το CO2, θα το συγχωνεύουν με διάσπαση υδρογόνου από υδρατμούς και θα δημιουργούν μόρια που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση των εκπομπών CO2. Η εφαρμογή αυτή που θα έχει και οικολογικό όφελος παραμένει ακόμη μακρινή.

(Πηγή: tvxs)
Φωτό:wikimedia

Σχετικά άρθρα