ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΒΟΛΙΒΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ

morales 2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

morales 2 - Σόλων ΜΚΟΝόμος που θα χορηγεί ίσα δικαιώματα και προστασία στη Γη με τον Άνθρωπο θα περάσουν με τη συνεργασία πολιτικών και οργανώσεων στη Βολιβία. Ο «Νόμος της Μητέρας Γης» όπως θα ονομάζεται έχει στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών καταστροφών, την επιβολή μέτρων στις βιομηχανίες και τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο «Νόμος της Μητέρας Γης» ή αλλιώς «La Ley de Derechos de la Madre Tierra» περιλαμβάνει το δικαίωμα στη ζωή και στην ύπαρξη, το δικαίωμα να συνεχίσουν της ζωτικής σημασίας κύκλους και διαδικασίες ελεύθερα από την ανθρώπινη παρέμβαση, το δικαίωμα στο καθαρό νερό και τον καθαρό αέρα, το δικαίωμα στην ισορροπία, το δικαίωμα στη μη μόλυνση και το δικαίωμα στη μην κυτταρική τροποποιημένη ή γενετικά τροποποιημένη δομή. Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο σημείο είναι το δικαίωμα να μην επηρεάζεται από υποδομές και αναπτυξιακά έργα που επηρεάζουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινοτήτων κάτοικο».

Το παράδειγμα της Βολιβία, που θα ιδρύσει και Υπουργείο Μητέρας-Γης, ακολουθούν κι άλλες χώρες. Παρόμοιους νόμους έχει κατοχυρώσει το Εκουαδόρ στο Σύνταγμα του, και είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη δείξει την υποστήριξη για τη βολιβιανή πρωτοβουλία. Όπως επίσης, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, και η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα.

Ένα σημαντικό ζήτημα ωστόσο είναι το πως θα τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία καθώς η Βολιβία θα πρέπει να σταθμίσει τον περιβαλλοντικό νόμο με τις βιομηχανίες που προσφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο Έβο Μοράλες ήταν ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος που εξελέγη στη Βολιβία το 2005. Ο Μοράλες έχει δράσει για την προστασία του περιβάλλοντος με την υποβολή αναφορών για ουσιαστικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας του και στα Ηνωμένα Έθνη. Η Βολιβία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, εδώ και καιρό είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καταστροφικών των βιομηχανιών της και την αλλαγή του κλίματος, αλλά παρά τις προσπάθειες του Μοράλες και των μελών της διοίκησής του, οι ανησυχίες τους σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκαν από τον ΟΗΕ.

(Πηγή / φωτό: tvxs)

Σχετικά άρθρα