1

“KAMΠΑΝΑΚΙ” ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της, κρούει η Τράπεζα της Ελλάδας. 
Σε σχετική μελέτη, η σωρευτική ζημία μέχρι και το 2100 υπολογίζεται πως θα φθάσει τα 701 δις ευρώ, θα ισοδυναμεί δηλαδή με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Στη μελέτη για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση της ΤτΕ στο Μέγαρο Μουσικής, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να υπάρξει συνεχής προσπάθεια δραστικής μείωσης των εκπομπών στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο από σήμερα και μέχρι το 2050 και στη συνέχεια μέχρι το 2100. 
Το κόστος για την ελληνική οικονομία των μέτρων δραστικής μείωσης των εκπομπών εκτιμήθηκε ότι σωρευτικά φθάνει τα 113 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 και συνολικά τα 142 δισ. ευρώ μέχρι το 2100. Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους εκπονητές της μελέτης αν η μείωση των εκπομπών γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο το κέρδος για την οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο, γιατί ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, θα περιορίσει το κόστος των αρνητικών συνεπειών της για την ελληνική οικονομία σχεδόν κατά 60% (σε 294 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2100, έναντι 701 δισ. ευρώ σε περίπτωση μη δράσης).

Αποτιμήθηκε τέλος το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που αντιστοιχεί σε μακροχρόνιο πρόγραμμα επενδύσεων σε πολλούς τομείς για την προστασία από τις ζημίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το σύνολο των επενδύσεων και άλλων δαπανών που θα απαιτηθούν συνολικά μέχρι το 2100 φθάνει τα 67 δισ. ευρώ, δηλ. ισοδυναμεί περίπου με το 1/3 του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ. Πρόκειται για επενδύσεις σε έργα υποδομής στη γεωργία, στις μεταφορών, τα δασών, τον τουρισμό. Οι επενδύσεις αυτές δεν εξαλείφουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ούτε εκμηδενίζουν τις επιπτώσεις του, τις περιορίζουν όμως σημαντικά.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα γενιά, που, όπως εκτίμησε, ενδέχεται να συναντήσει τα επόμενα χρόνια τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Παρατήρησε επίσης ότι οι νέοι ζουν ένα παράδοξο, αφού όπως είπε από τη μία ζουν σε μια εποχή που προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή τεχνογνωσία, αλλά από την άλλη βλέπουν τους πόρους να συγκεντρώνονται σε μια διεθνή ελίτ. Η ανισότητα αυτή, πρόσθεσε, είναι αυτή που έφερε κρίσεις, όπως η πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα ή το κραχ στη Γουόλ Στρητ.

Κατά τον πρωθυπουργό, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η απάντηση στην ύφεση, στην ανεργία, αλλά και σε ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα. «Θα δώσουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε κλάδους της οικονομίας, όπως εκείνου των κατασκευών, θα δημιουργήσουν πολλές και ποιοτικές δουλειές και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο και την ενεργειακή της πολιτική και προέβλεψε ότι το σύνολο των επενδύσεων, τη δεκαετία 2010 – 2020, θα αγγίξουν τα 16,4 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 4 έως 5 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων και της διασύνδεσης των νησιών με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μίλησε επίσης για δημιουργία περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας.

Τέλος, ανέφερε πως ήδη 22 εταιρείες, διεθνείς και ελληνικές, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το τεράστιο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW.

(Πηγή: tvxs)
Φωτό:wikimedia