ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ENΑΣ ΔΑΣΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ… ΤΑ ΚΕΡΔΗ!

Manu riverbank - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Manu riverbank - Σόλων ΜΚΟΝέα έξαρση στην αποψίλωση δασών παρατηρείται στα δάση του Αμαζονίου, καθώς επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες γης ανέμεναν από καιρό και τελικά είδαν το Κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίζει την αναθεώρηση του Δασικού Κώδικα, η  οποία όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στη χώρα, είναι “κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους”.


Οι εκτάσεις που αποψιλώθηκαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2011 ξεπέρασαν τα 593 τ.χλμ. όντας έξι φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες αποψιλώσεις του ίδιου διαστήματος για το 2010(103 τ.χλμ.). Η εκπληκτική αυτή αύξηση έρχεται να ανατρέψει απότομα την εδώ και χρόνια σταθερή μείωση των ρυθμών αποψίλωσης. Πέρυσι, η κυβέρνηση της Βραζιλίας παρουσίασε στατιστικά, σύμφωνα με τα οποία οι αποψιλώσεις στο μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων ετών.

Η νέα κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ με τις τροποποιήσεις του Δασικού Κώδικα αίρει σημαντικότατους περιορισμούς που υπήρχαν έως σήμερα όσον αφορά τις αποψιλώσεις. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται αμνηστία όσων προχωρούσαν σε παράνομες αποψιλώσεις έως το 2008 (η ύπαρξη χρονικού ορίου αφήνει βέβαια ανοιχτά πάρα πολλά “παραθυράκια”) καθώς και μείωση της έκτασης των προστατευόμενων παραποτάμιων ζωνών από τα 30 μ. στα 15. Επιπλέον μειώνεται το ποσοστό δάσους που όφειλε κάθε ιδιοκτήτης γης να διατηρεί εντός των κτημάτων του, ποσοστό το οποίο σε μερικές περιοχές του Αμαζονίου έφτανε και το 80%. Πολλές από αυτές τις απαγορεύσεις παραβιάζοταν πάντως εδώ και δεκαετίες τόσο από εταιρίες όσο και από απλούς αγρότες.

Η κυβέρνηση, αντιστεκόταν για χρόνια στις πιέσεις των επιχειρηματιών για την αναθεώρηση του Δασικού Κώδικα, εξαιτίας της κοινής γνώμης και των διεθνών πιέσεων. Τώρα όμως φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη, πιστεύοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας, θα βελτιώσουν την παραγωγή σόγιας και κρέατος, για τα οποία υπάρχει σταθερά αυξανόμενη ζήτηση και επιπλέον θα διευκολύνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ηγεμονία της χώρας στην παγκόσμια αγορά βιοκαυσίμων. Η αναθεώρηση, μετά την ψήφισή της στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία.

Σύμφωνα με καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων η αμνηστία θα είναι επί της ουσίας γενική για όσες επιχειρήσεις και μεγαλοϊδιοκτήτες αποψίλωσαν παράνομα δάση και θα επεκταθεί και μετά το 2008 έως και σήμερα. Οι μεγαλύτεροι ρυθμοί αποψίλωσης παρατηρούνται στην πολιτεία του Μάτο Γκρόσσο στο κέντρο της χώρας, στην οποία καλλιεργείται το ¼ της συνολικής παραγωγής σόγιας της χώρας.

Η κατάσταση σε πολλές περιοχές βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς πανίσχυροι μεγαλοϊδιοκτήτες εφαρμόζουν το δικό τους δίκαιο, εις βάρος του περιβάλλοντος και των εργαζομένων τους. Παρόλα αυτά μέσω της Προέδρου της Κάτια Αμπρέου η πανίσχυρη Γεωργική Συνομοσπονδία, κατηγορεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται για την κατάσταση ως «μια μαφία που κρατά ομήρους τους επιχειρηματίες».

Το 2009 υπολογιζόταν ότι σε ετήσια βάση αποψιλώνεται στο δάσος του Αμαζονίου δασική έκταση ίση περίπου με το μέγεθος χωρών όπως η Σλοβενία ή το Κουβέιτ. Νέοι αριθμοί και εκτιμήσεις έκαναν το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών να συγκρίνει τις ετήσιες αποψιλωμένες εκτάσεις με μεγαλύτερες χώρες, όπως… η Ελλάδα (6/5/2011). 
Υπολογίζεταιι ότι η αποψίλωση του μεγαλύτερου δάσους του πλανήτη θεωρείται υπεύθυνη για το 20% των συνολικών εκπομπών ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν οι ρυθμοί αποψίλωσης συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς η Διακυβερνητική Επιτροπή του Ο.Η.Ε για το Κλίμα εκτιμά ότι το 2100 θα έχει καταστραφεί 60% και πλέον των δασών του Αμαζονίου.


(Πηγές: Tierramericahttp://globalwarmingisreal.com/,  BBC)

Φωτό:wikimedia

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

31 Μαΐου 2011