ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΧΡΟΝΟΣ…

amazonios oxi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

amazonios oxi - Σόλων ΜΚΟΔεν διαθέτουν καν ξεχωριστές λέξεις για τις εβδομάδες, τους μήνες ή τα χρόνια.

Ενώ εμείς, τα μέλη των «πολιτισμένων» φυλών, δεν έχουμε πια χρόνο ούτε για να… σκεφτούμε, μια «πρωτόγονη» φυλή ιθαγενών του Αμαζονίου έχει το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα: σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, οι ιθαγενείς Αμοντάβα δεν διαθέτουν καν ξεχωριστές λέξεις για την έννοια του χρόνου, αλλά ούτε και για τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια! 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι ινδιάνοι, η ύπαρξη των οποίων «ανακαλύφθηκε» μόλις το 1986, δεν αντιλαμβάνονται καθόλου τον χρόνο: απλά διαθέτουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το πέρασμα του. Για παράδειγμα, μπορούν να αναγνωρίσουν ένα γεγονός μέσα στον χρόνο – «κυνήγησα ένα ζώο την νύχτα» – αλλά όχι μια διαρκή δραστηριότητα – όπως «δούλευα όλη τη μέρα χτες».

«Δεν λέμε ότι οι Αμοντάβα είναι λαός χωρίς χρόνο ή εκτός χρόνου», εξηγεί ο Κρις Σίνχα, καθηγητής ψυχολογίας της γλώσσας στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. «Μπορούν, όπως όλοι μας, να συζητούν για γεγονότα και αλληλουχίες γεγονότων. Αυτό που δεν υπάρχει στην γλώσσα τους είναι η αντίληψη του χρόνου σαν ανεξάρτητη, αφηρημένη έννοια: δεν βλέπουν τον χρόνο ως «κάτι» μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα», λέει. Ούτε μπορούν να «χαρτογραφήσουν» χρονικά τα διάφορα συμβάντα – ότι κάτι που έγινε είναι «πίσω μας» και κάτι που έρχεται είναι «μπροστά μας».

Η επιστημονική ομάδα που μελετά την γλώσσα των αυτοχθόνων του Αμαζονίου υποθέτει πως αυτό το κενό οφείλεται στην έλλειψη κάθε τεχνολογίας μέτρησης του χρόνου- ακόμη και της πλέον στοιχειώδους όπως τα ηλιακά ρολόγια – αλλά και κάθε έννοιας ημερολογίου.

(Πηγή/φωτό): ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικά άρθρα