1

ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ; ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ

Κανείς δεν θέλει να χάσει το αγαπημένο του ζώο όμως πολλές φορές μία ξαφνική βροχή, μία ξεχασμένη ανοιχτή πόρτα, ένας καλοθελητής συγγενής που το πήρε βόλτα χωρίς λουρί και πολλοί ακόμα λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια του σκύλου ή της γάτας μας. 
Διαβάστε συμβουλές για τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε όταν χάσετε το ζώο σας.

Πρώτα απ όλα, να έχετε πάντα πάνω στο κολλάρο του σκύλου ή της γάτας σας μία ταυτότητα, με κάποιο κινητό σας τηλέφωνο και να φροντίσετε να τοποθετήσετε microchip καταχωρημένο στα στοιχεία σας μέσω του κτηνιάτρου σας. Φροντίστε το ζώο να έχει πάντα πάνω του ταυτότητα και αν την μασήσει ή την σπάσει αντικαταστήστε την άμεσα με νέα και με έγκυρο, καθαρογραμμένο τηλέφωνο σας. Ακόμα καλύτερα, χαράξτε σε μεταλλική ταυτότητα το τηλέφωνό σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το microchip έχει καταχωρηθεί στο όνομα σας μετά την τοποθέτηση. Περισσότερα για τη διαδικασία αυτή ΕΔΩ. 

ΒΗΜΑ 1 – ΑΦΙΣΕΣ
Εάν χάσετε το ζώο σας, κάντε μία γρήγορη αναζήτηση γύρω από το σπίτι σας. Αν δεν βρείτε το ζώο, μην χάνετε χρόνο.

Φτιάξτε σε ένα WORD ανακοινώσεις ότι χάθηκε το ζώο. Διαλέξτε μία καλή φωτογραφία, έγχρωμη, όπου θα φαίνεται καλά το ζώο, το μέγεθος του και τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο με τα στοιχεία που χρειάζονται. Γράψτε με κόκκινα γράμματα, ψηλά στην αρχή της σελίδας τη λέξη ΧΑΘΗΚΕ και με μαύρα τις υπόλοιπες πληροφορίες: περιοχή, φύλο, ράτσα/διασταύρωση, χρώμα κολλάρου που φορά (και αντιπαρασιτικού), όνομα στο οποίο ακούει και τηλέφωνα επικοινωνίας. Σημειώστε να κρατήσει το ζώο όποιος το δει για να το παραλάβετε άμεσα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κατά προτίμηση γράψτε μόνο κινητά τηλέφωνα καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν φάρσες ή / και ενοχλούν στα σταθερά τηλέφωνα ή ζητάνε λύτρα χωρίς να έχουν το σκύλο ή τη γάτα σας…
Eπίσης, προσέξτε το θέμα ”αμοιβή”. Πολλές φορές το να δοθεί αμοιβή κάνει ακόμα και μη φιλόζωα άτομα να ψάξουν για ένα ζώο όμως μπορεί να οδηγήσει σε φάρσες και εκβιασμούς από άτομα που δεν έχουν το ζώο σας και θέλουν τα χρήματα σας. Έχουν αναφερθεί περιστατικά με ”ραντεβού” σε σκοτεινά και απομακρυσμένα μέρη και το ζώο δεν βρισκόταν στα χέρια των υποτιθέμενων ευρετών. Αν γράψετε ότι δίνετε αμοιβή, γράψτε ένα μικρό ποσό. Όχι γιατί τόσα αξίζει το ζώο σας αλλά για να μην είναι κίνητρο για φάρσες.

Μπορείτε να βάλετε πολλά χαρτάκια με το τηλέφωνο σας στο τέλος της αφίσας για να μπορεί κάποιος να το πάρει σε περίπτωση που δει το ζώο σας κάποια άλλη μέρα. Επίσης μπορείτε να κολλήσετε τις άσπρες κόλλες Α4 σε χαρτόνια με έντονα χρώματα για να τραβούν την προσοχή. Αυτό όμως έχει περισσότερο κόστος και απαιτεί πολύ χρόνο, που είναι καλύτερο να τον διαθέσετε για να ψάξετε το ζώο σας. Τις αφίσες σε χαρτόνια μπορείτε να τις φτιάξετε τις επόμενες μέρες, αν δεν έχετε βρει το ζώο σας. Επίσης, μπορείτε να βάλετε τις κόλλες Α4 σε διαφάνειες, για να μην χαλάσουν από τη βροχή.

Τυπώστε στο σπίτι σας ή σε βιβλιοπωλείο 50 ή όσο περισσότερες κόλλες Α4 μπορείτε και κολλήστε τες με μία καλή δυνατή κολλητική ταινία σε όλη την περίμετρο γύρω από το σπίτι σας, σε κολώνες της ΔΕΗ, σκουπιδοντενεκέδες, σχολεία, φούρνους, pet shops, κτηνιατρεία και σε όσα μαγαζιά που έχουν πολύ κόσμο και εφόσον σας το επιτρέψουν (πχ video clubs, φαρμακεία, ανθοπωλεία).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προτιμήστε να κολλάτε τις αφίσες στην εσωτερική πλευρά της βιτρίνας μαγαζιών, εφόσον σας το επιτρέψουν γιατί στις κολώνες ίσως σκιστούν από τον αέρα ή τη βροχή. Πολλοί είναι δυστυχώς και οι κακοθελητές που τις σκίζουν αφού ενοχλούνται…άγνωστο από τι…

Ρωτήστε τους γείτονες σας και δώστε τους από μία αφίσα, σε περίπτωση που δουν το ζώο σας.

ΒΗΜΑ 2 – ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ
Εφόσον κολλήσετε τις αφίσες και ψάξετε παράλληλα στην περιοχή (εννοείται την ίδια μέρα που αντιληφθήκατε ότι χάθηκε) πηγαίνετε και από το κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα. Δηλώστε την απώλεια και αφήστε μία αφίσα εκεί.
Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο σας, αφήνοντας του μία αφίσα για τον πίνακα ανακοινώσεών του. Ζητήστε του να ενημερώσει τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο (εφόσον το ζώο σας έχει microchip) για την απώλεια ή πάρτε εσείς τηλέφωνο, στο 210-52 02 901. Ο ΠΚΣ δημοσιεύει όλα τα χαμένα ζώα με microchip στο site του.

ΒΗΜΑ 3 – ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ
Μπορείτε να καταχωρήσετε αγγελία απώλειας του ζώου σας δωρεάν στο adespoto.gr και σε όποια φιλοζωϊκά site γνωρίζετε.
Εκατοντάδες φιλόζωοι και κυρίως εθελοντές φιλοζωϊκών σωματείων βλέπουν καθημερινά τις αγγελίες προκειμένου να βοηθήσουν ζώα που έχουν βρει ή αν τα δουν στο δρόμο τους. Ειδικά αν το ζώο σας δεν έχει πάνω του ταυτότητα ή microchip, πράγμα που κάνει πολύ δύσκολο να σας βρουν, οι αγγελίες είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μαζί σας. Μην ξεχνάτε ότι ένα ζώο που χάνεται από μία περιοχή μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να διανύσει πολλά χιλιόμετρα και να βρεθεί σε κοντινές περιοχές σας που ούτε καν φαντάζεστε…. Φροντίστε να γράψετε σωστά το τηλέφωνο επικοινωνίας και να καταχωρήσετε φωτογραφία. Δύσκολο θα βρεθεί το ζώο σας μόνο με περιγραφή και χωρίς φωτογραφία.

ΒΗΜΑ 4 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Αφού ξαναψάξετε την περιοχή όπου χάθηκε το ζώο, επιστρατεύστε την τεχνολογία και το email σας για να ενημερώστε γνωστούς σας. Προωθήστε την αφίσα απώλειας του ζώου σας με email στις επαφές σας και ζητήστε από τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο, προς δικούς τους φίλους. Προωθήστε το email στο φιλοζωϊκό σωματείο της περιοχής σας, που είναι το πιθανότερο που θα περισυλλέξει το ζώο σας αν το βρει μόνο του και επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αδέσποτα (αν έχουν) μήπως είναι εκεί το ζώο σας. Αν μπορείτε, προωθήστε το email  και σε περισσότερα φιλοζωϊκά σωματεία και ψάξτε τις φιλοζωϊκές τους σελίδες στο Facebook. Αναρτήστε την απώλεια και φωτογραφίες του ζώου σας στο profile σας στο Facebook και ζητήστε απ τους ”φίλους” σας να το κοινοποιήσουν. Αν δεν έχετε email, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τα φιλοζωϊκά σωματεία.

BHMA 5 – ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ
Μην σταματάτε να ψάχνετε το ζώο σας, με τα πόδια αλλά και με το αυτοκίνητο σας. Πάρτε μαζί το λουρί του ή αγαπημένα του παιχνίδια (αν είναι σκύλος) και κάντε θόρυβο με αυτά, φωνάξτε το όνομα του και σφυρίξτε του. Αν είναι γάτα, το πιθανότερο είναι ότι θα ναι φοβισμένη και κρυμμένη. Περιμένετε να νυχτώσει και φωνάξτε την ήρεμα, με κάποια τροφή στο χέρι σας. Αφήστε την πόρτα σας ανοιχτή και είναι πιθανότερο ότι θα γυρίσει μόνη της. Καθημερινά, αναζητήστε το ζώο σας σε κάθε πιθανό μέρος, πάρκο ή σημείο όπου έχετε επισκεφθεί κατά τη βόλτα του. Με το αυτοκίνητο πηγαίνετε σε πιο μακρινές περιοχές και με κατεβασμένα παράθυρα φωνάξτε το όνομα του πολλές φορές. Σίγουρα θέλει πολύ υπομονή και ελπίδα μέχρι να βρεθεί.

(Πηγή: adespoto.gr)
Φωτό:wikimedia