1

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ: ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ θα πληρώνουν όσοι μολύνουν τον χώρο του εθνικού πάρκου στο δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Η ρύπανση της περιοχής οδήγησε τη δημοτική αρχή, στη λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του πάρκου από τη μόλυνση και τους βανδαλισμούς.Ο χώρος του εθνικού πάρκου που υπολογίζεται στα 300.000 στρέμματα περιλαμβάνει περιοχή η οποία προστατεύεται από το δίκτυο Natura και τη συνθήκη Ramsar καθώς ζουν εκεί σπάνια είδη πουλιών και ζώων όπως ερωδιοί, κύκνοι, φλαμίγκο, σπάνια αρπακτικά όπως ο ψαραετός, χαλκόκοτες, λαγόγυροι κ.α. ενώ υπάρχουν και 500 είδη σπάνιων φυτών.


Ο δήμος Δέλτα προκειμένου να προστατεύσει το φυσικό κάλλος στις εκβολές του Γαλλικού που απειλούνταν καθημερινά από τα απορρίμματα των περαστικών, ανάθεσε τη φύλαξή του στη δημοτική αστυνομία, σε υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα και σε ιδιωτική εταιρεία security. Σύμφωνα με δήλωσή του, ο δήμαρχος Δέλτα Νίκος Γιουτίκας, πρόκειται να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων κατά μήκος της εσωτερικής διαδρομής του ποταμού και δίπλα στους χώρους εστίασης ενώ ανακοίνωσε πως στην προσπάθεια θα βοηθήσει και η κοινότητα Καλοχωρίου.

Κάποια απο τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν είναι ο περιοδικός έλεγχος των ήδη υπαρχόντων κατασκευών προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια τους, επιδιόρθωση ή συμπλήρωση της περίφραξης στα σημεία που έχει καταστραφεί, επισκευή και λειτουργία φυλακίου του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) που βρίσκεται στην είσοδο του πάρκου και τέλος περιοδικός καθαρισμός από τα αγριόχορτα και την αυτοφυή βλάστηση με αγροτικό ελκυστήρα.

Δεδομένου ότι την περιοχή επισκέπτονται ετησίως 3.000 μαθητές από σχολεία Θεσσαλονίκης, ο δήμος προέβη επίσης σε μια σειρά δράσεων αποσκοπώντας στη μέγιστη αύξηση των επισκεπτών της περιοχής. Μέσα σ’ αυτές τις δράσεις είναι η τοποθέτηση χημικών WC στους ήδη διαμορφωμένους χώρους του πάρκου, η ενημέρωση των επισκεπτών για το σεβασμό και την προστασία του χώρου, και η διοργάνωση εκδηλώσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

(Πηγή: tvxs)
Φωτό: wikimedia