1

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Κατά δέκα πόντους την εβδομάδα ανεβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας, η οποία «μοιράζεται» ανάμεσα στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνουν και καταγράφουν οι υπεύθυνοι του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Αγρα.

Συνολικά, η στάθμη του νερού μέσα σε μια δεκαετία φαίνεται πως ανέβηκε περισσότερο από 4 μέτρα. «Η στάθμη του νερού ολοένα και ανεβαίνει και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα στην περιοχή. Χωράφια και κτήματα, που είχαν καταπατηθεί, τώρα έχουν καλυφθεί από νερό. Ακόμη και ο περιμετρικός δρόμος γύρω από τη λίμνη, που πήγαινε στα χωράφια και οδηγούσε σ’ ένα νησάκι στη λίμνη, έχει σκεπαστεί», δήλωσε ο διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Αγρα, Σωτήρης Δραγούμης.
Η σταθερή άνοδος του νερού ξεκίνησε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις και στα χιόνια που λιώνουν στα βουνά, όπως ανέδειξε αρχικά η εφημερίδα «Εδεσσαϊκή».

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι η τριτη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδας μετά τη Τριχωνίδα και τη Βόλβη. Περιβάλλεται από τα βουνά Βέρνο, Βόρα και Βέρμιο. Στην περιοχή της φωλιάζουν πάνω από 80 είδη πουλιών, ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της.

Έχουν καταγραφεί 11 είδη ψαριών, ενώ γίνονται τακτικά εμπλουτισμοί της λίμνης και με άλλα ψάρια, αφού συγκριτικά με τον όγκο της μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα είδη.

Με κοινή απόφαση των περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ισχύει από τις 25 Απριλίου έως και τις 5 Ιουνίου απαγόρευση της αλιείας, με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο, στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λίμνη Βεγορίτιδα είναι λίμνη αλπικού τύπου και τεκτονικής προέλευσης. Λόγω χημικής διάβρωσης, χαρακτηριστικά της είναι η δημιουργία υπόγειων κοιλοτήτων. Από το 1896 υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την πτώση και την επάνοδο των υδάτων της σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς αυτό να οφείλεται σε κλιματολογικούς παράγοντες.

(Πηγή/Φωτό: Έθνος)