ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ: ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Kil - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Kil - Σόλων ΜΚΟΑφού για 35 χρόνια αποτέλεσε την πρώτη σε χρήση χημική ουσία για την παρασκευή φυτοφαρμάκων, η glyphosate θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αρνητικές της συνέπειες είναι τελικά περισσότερες από τις θετικές. Πολλοί πιστεύουν όμως ότι είναι ήδη πολύ αργά…


Η ουσία γκλιφοσέιτ ή γλυφοσάτη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup και άλλων 750 και πλέον προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε γεωργικές καλλιέργειες, έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στους κατοίκους, τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών που χρησιμοποιείται. Οι υποστηρικτές της, τη θεωρούν ασφαλή και ως ένα από τα συστατικά φυτοφαρμάκων που ώθησε στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής παγκοσμίως.

Ίσως να είναι πια αργά, αλλά οι αμερικανικές και καναδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε εκτεταμένες έρευνες τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διαπιστώσουν τις παρενέργειες της ουσίας.

Το πιο γνωστό προϊόν με συστατικό του την glyphosate είναι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρίας Monsanto. Αν και η πατέντα χρησιμοποίησης που είχε κατοχυρώσει η εταιρία  για το glyphosate έληξε το 2000, η αγορά του Roundup, από το 1974 έως σήμερα έχει αποφέρει αστρονομικά κέρδη καθώς είναι το πλέον δημοφιλές φυτοφάρμακο παγκοσμίως. Η εταιρία από το 1996 διαθέτει στην αγορά και τις  γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες Roundup Ready.

Την ίδια στιγμή η αμφισβήτηση για τις παρενέργειες του χημικού έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με πάμπολλες καμπάνιες για την απαγόρευση ή το μποϊκοτάρισμά του να λαμβάνουν χώρα. Επιπλέον, στις 18 Μαρτίου, ομάδα καταναλωτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων και ομάδες πολιτών μήνυσαν το υπουργείο Γεωργίας για την έγκριση και αποδοχή ακόμα περισσότερων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών Roundup Ready.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες οι ποικιλίες αυτές, οι οποίες είναι πλέον απρόσβλητες από τη glyhosate εξαιτίας της συχνής χρήσης του Roundup, προκαλούν τεράστια ζημιά σε γειτονικές καλλιέργειες, φυτά, μικροοργανισμούς και την βιοποικιλότητα. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις παρενέργειες της glyphosate έχοντας κατακλύσει με σχετικές μελέτες τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία κατηγορούν για «ενδοτισμό» στις εταιρίες, καθώς δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας που θα έπρεπε όσον αφορά την τοξικότητα και τη χημική σύσταση των παραγόμενων με τη χρήση φυτοφαρμάκων προϊόντων.

Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες η ουσία αποδεικνύεται εξαιρετικά καταστροφική για τα ζώα, καθώς στις Η.Π.Α. έχουν παρατηρηθεί εκτρώσεις και ανικανότητα σε πολλά είδη, ενώ στην Αργεντινή παρατηρήθηκαν δυσπλασίες και παραμορφώσεις σε βατράχους και κοτόπουλα. Η οργάνωση Institute of Science In Society (Ινστιτούτο της Επιστήμης στην Κοινωνία) έχει καλέσει από το 2008 για ολική απαγόρευση της ουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλες έρευνες κάνουν λόγο για τους κινδύνους της στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας της μεγάλης τοξικότητάς της, που ίσως έχουν ως αποτέλεσμα και την εμφάνιση ειδών καρκίνου.

Οι εταιρίες παραγωγής προϊόντων που περιέχουν την ουσία αρνούνται την εγκυρότητα των ερευνών, θεωρώντας την ουσία ασφαλή, μη αποδεχόμενες τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζοντας ότι η χρησιμοποίησή του αυξάνει ποιοτικά και ποσοτικά την αγροτική παραγωγή, καθώς και ότι η ουσία δεν είναι τοξική.

Ανταγωνίστριες εταιρίες της Monsanto (π.χ. Sygenta) οι οποίες προωθούν στην αγορά φυτοφάρμακα με χημικές ουσίες εναλλακτικές της glyphosate, χρησιμοποιούν τις έρευνες αυτές ως «όπλο» στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Αν και ανταγωνίστριες πάντως, η Monsanto και η Sygenta έχουν προχωρήσει με άλλες εταιρίες, στην σύσταση ειδικής 19μελούς επιτροπής με σκοπό να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους απέναντι στην τεράστια αντίδραση που συναντούν αμφισβητούμενες πρακτικές και προϊόντα τους.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η αμερικανική και η καναδική κυβέρνηση ξεκινούν έρευνες προκειμένου όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση «να αξιολογήσουν εκ νέου τους κινδύνους από την glyphosate», θέτοντας χρονικό όριο το 2015 για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Υπολογίζεται ότι για την αγορά φυτοφαρμάκων ξοδεύονται ετησίως 14 δις δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από 5 δις μόνο στις Η.Π.Α. Η συστηματική –όσο πουθενά στον κόσμο- χρησιμοποίηση πανίσχυρων φυτοφαρμάκων απειλεί με ερήμωση εκατομμύρια στρέμματα γεωργικών εκτάσεων σε περισσότερες από 40 Πολιτείες της χώρας, αφού όσο συχνότερα χρησιμοποιείται ένα φυτοφάρμακο, τόσο ανθεκτικότερες γίνονται οι καλλιέργειες σε αυτό.

Έτσι, η κάποτε θεωρούμενη ως επαναστατική και ασφαλής ουσία, μετά από δεκαετίες εντατικότατης χρήσης έχει όπως φοβούνται πολλοί αποτελέσματα το ίδιο ή και περισσότερο καταστροφικά με αυτά της επίσης διάσημης ατραζίνης.


(Πηγές: ReutersPlanetArk

Φωτό:wikimedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

12 Aπριλίου 2011

Σχετικά άρθρα