ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

IAΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ: H ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ (της Ιωάννας Μουτσοπούλου)

Fukushima I - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Fukushima I - Σόλων ΜΚΟΜπορεί να φαίνεται αδιανόητο να έχουν κάποια σχέση η Ιαπωνία και η Λιβύη, όμως η σχέση είναι έντονη και πρέπει να μας απασχολήσει σχετικά με την εγκυρότητα της πληροφορίας και με τον έλεγχο της ροής της μέσω των ΜΜΕ.


Αρχικά θα πρέπει να εκτιμήσουμε και να συγκρίνουμε τη σοβαρότητα των δύο πρόσφατων περιστατικών που σχετίζονται με τις δύο αυτές χώρες: το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011 και την δυτική συμμαχική πολεμική επιχείρηση στη Λιβύη για εκδίωξη του Καντάφι την ίδια περίοδο αλλά μετά το ιαπωνικό ατύχημα. Χωρίς δισταγμό θεωρούμε ότι πολύ σοβαρότερο για τον πλανήτη από κάθε άποψη, οικολογική, στρατηγική, οικονομική και υγείας-ασφάλειας είναι το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Όμως άμεσα, άμα τη ενάρξει της πολεμικής επιχείρησης στη Λιβύη, το πυρηνικό ατύχημα υποβαθμίστηκε στα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πυρηνικός κίνδυνος δεν είναι καθόλου υποβαθμισμένος στην πραγματικότητα, αντιθέτως μάλιστα με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται γιατί οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απρόσφορες την ίδια στιγμή που η κατάσταση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι εξελισσόμενη και επιδεινούμενη και όχι στατική.

Είναι φανερό ότι οι κυβερνήσεις και οι πωλητές της πυρηνικής τεχνολογίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε άλλα προβλήματα, καθώς επίσης, αν αυτό δεν είναι δυνατό, και στην ιδιαίτερη κακή διαχείριση των αντιδραστήρων στην Ιαπωνία σε δήθεν αντίθεση με τις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνική τεχνολογία. Όσο για τους «κινδύνους υγείας» που αναφέρονται, είναι φανερό ότι σχετίζονται με τον άμεσο θάνατο και όχι με τους εξελισσόμενους σε μήκος χρόνου κινδύνους υγείας, οι οποίοι επερχόμενοι μετά από αρκετά χρόνια θα μπορούν να αποδοθούν σε άλλα ενδεχόμενα αίτια και έτσι η πυρηνική τεχνολογία και ασφάλεια να αθωωθεί έστω λόγω αμφιβολιών.

Το ζήτημα της πυρηνικής τεχνολογίας είναι τόσο προσοδοφόρο και σοβαρό όχι μόνον για τους πωλητές της αλλά και για τις οικονομίες, που επιδιώκουν άφθονη και φθηνή ενέργεια, ώστε να αξίζει τον κόπο ακόμη και να επιχειρηθεί βιαστικά μία πολεμική επιχείρηση (που αλλοιώς θα γινόταν ίσως αργότερα) για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από το πυρηνικό ατύχημα -χωρίς βέβαια να θεωρούμε ότι οπωσδήποτε αυτό συνέβη στην πραγματικότητα.

Ωστόσο σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς είναι απαραίτητο να σταθμίσουμε αυτά που αξίζουν περισσότερο στη ζωή και μάλιστα για όλους, γιατί χωρίς αυτή την αξιακή διάκριση  και το ενδιαφέρον για την εμβέλεια των συμβάντων δεν πρόκειται να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης όλων των τομέων. Ο ατομισμός είναι πλέον επιβλαβής για όλους. Και όχι μόνον. Το ανθρωπολογικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη Γη πρόκειται να είναι το αποτύπωμα του Νέρωνα που έκαψε τη Ρώμη για διασκέδασή του.

29 Μαρτίου 2011 

Ιωάννα Μουτσοπούλου, Δικηγόρος
Μέλος της Γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

Φωτό: wikimedia 

Σχετικά άρθρα