1

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ; ΠΟΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;

 Όλο και μικρότερο είναι το ποσοστό των πολιτών στις Η.Π.Α που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου σφυγμομετρήσεων Γκάλοπ, μόλις το 51% των πολιτών θεωρεί σημαντικό πρόβλημα την κλιματική αλλαγή. Το ποσοστό είναι το δεύτερο χαμηλότερο εδώ και μία 20ετία στην οποία διεξάγεται η σχετική σφυγμομέτρηση.

        Το ποσοστό του 51%, ξεπερνά μόλις μετά βίας το ιστορικό χαμηλό του 1998 όταν μόλις το 50% δήλωνε ότι ανησυχούσε για την κλιματική αλλαγή. Έρχεται όμως μετά από μία πενταετία σε τέσσερα έτη εκ της οποίας (2006-2009) οι έρευνες αποκάλυπταν σταθερά υψηλά νούμερα (62-66%) σχετικά με τις ανησυχίες για το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η πτωτική τάση ξεκίνησε από το 2010 (52%).

      Η σφυγμομέτρηση αποκαλύπτει επίσης ότι οι πολίτες των Η.Π.Α οι οποίοι θεωρούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να επηρρεάζουν τον πλανήτη, αποτελούν μειοψηφία, 49%, για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το ίδιο ποσοστό τρία μόλις χρόνια πριν βρισκόταν στο 60%.

      Επιπλέον το 43% πιστεύει ότι τα Μ.Μ.Ε. υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στη σοβαρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το νούμερο αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα Μ.Μ.Ε. στη χώρα –σε μεγάλο ποσοστό- κατέχουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής και όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένως στη διαστρέβλωση στοιχείων σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Άλλωστε, μόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες εμπιστεύεται τα στοιχεία και τα δεδομένα που προκύπτουν από περιβαλλοντικές έρευνες.

        Χαρακτηριστική πάντως της άγνοιας που επικρατεί στις Η.Π.Α σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ (Οκτώβριος 2010) σύμφωνα με την οποία το 63% των ερωτηθέντων πίστευε ότι όντως λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, με το μεγαλύτερο μέρος του όμως να μην καταλαβαίνει γιατί[1].

        Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση, η άποψη των πολιτών επηρρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή των σφυγμομετρήσεων. Αν για παράδειγμα έχει προηγηθεί της σφυγμομέτρησης ένας βαρύς χειμώνας, οι πολίτες δεν φαίνονται να πιστεύουν ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή. Αντιστρόφως, αν έχει προηγηθεί μια ζεστή χρονιά (π.χ. το 2006 και το 2007) οι πολίτες εμφανίζονται στις σφυγμομετρήσεις αρκετά ανήσυχοι.

        Ένας άλλος παράγοντας που έχει συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (αν αυτή μπορεί να συνδεθεί απλώς με “ανησυχία” για την κλιματική αλλαγή) είναι και η βαθύτατη οικονομική κρίση, που όσο αυξάνεται, τόσο μετατοπίζει το ενδιαφέρον των πολιτών στις καθημερινές δυσκολίες, εις βάρος άλλων ανησυχιών που ίσως θεωρούνται “πολυτέλεια”. Δεν είναι τυχαίο, ότι όσο βάθαινε η οικονομική κρίση κατά το 2008 και το 2009, τόσο έπεφταν τα ποσοστά των ερωτηθέντων που εξέφραζαν ανησυχία για την κλιματική αλλαγή.

        Με βάση την ψήφο, οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πιστεύουν ότι τα Μ.Μ.Ε υπερβάλλον σχετικά με το ζήτημα είναι τριπλάσιοι από τους αντίστοιχους του Δημοκρατικού Κόμματος. Αντιστοίχως οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που ανησυχούν για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι διπλάσιοι από τους αντίστοιχους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού.

 


[1] Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόλις το 57% των ερωτηθέντων γνωρίζουν τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το 50% κατανοεί την ανθρώπινη δράση ως αιτία για την παγκόσμια υπερθέρμανση, ενώ μόλις 25% έχει ακούσει έστω και μία φορά περί οξείδωσης των ωκεανών και καταστροφής των κοραλλιογενών περιοχών. Physorg (14/10/2010)

(Πηγές: American Geophysical Union BlogospherePhysorg,  Independent)

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

16 Μαρτίου 2011