ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ

hedge fund - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

hedge fund - Σόλων ΜΚΟΚέρδη – ρεκόρ 28 δισ. δολαρίων προσέφεραν στους πελάτες τους τα δέκα µεγαλύτερα hedge funds στον κόσµο το δεύτερο εξάµηνο του 2010, ξεπερνώντας ακόµη και τα συνολικά κέρδη των κορυφαίων τραπεζών Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays και HSBC τα οποία διαµορφώθηκαν σε 26 δισ. δολάρια.

        Ο χορός κερδών γι’ αυτούς τους πανίσχυρους παίκτες που επενδύουν σε µετοχές, οµόλογα και εµπορεύµατα (χρυσός, πετρέλαιο κ.λπ.) ίσως αποτελεί την πιο ισχυρή ένδειξη ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που ευθύνονται σε µεγάλο βαθµό για τη χρηµατοπιστωτική κρίση του 2008 η οποία ξεκίνησε µε τη Lehman Brothers, εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα στις αγορές, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη λήψη µέτρων περιορισµού τους. 

         Πρόκειται για τα ίδια κεφάλαια που οδηγούν αυτή την περίοδο το ράλι τιµών σε πετρέλαιο, πολύτιµα µέταλλα και εµπορεύµατα αποκοµίζοντας κέρδη, επιβαρύνοντας παράλληλα τους καταναλωτές και την παγκόσµια οικονοµία. 

         Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», οι δέκα µεγαλύτεροι κερδοσκόποι των µετοχών, του πετρελαίου, του χρυσού και των οµολόγων, µεταξύ των άλλων, έχουν κερδίσει για λογαριασµό των πελατών τους από τότε που ιδρύθηκαν περισσότερα από 182 δισ. δολάρια. 

         Ανάµεσα στους πιο επιτυχηµένους διαχειριστές hedge funds είναι ο Τζορτζ Σόρος. Η εταιρεία του, η Quantum Fund από την ίδρυσή της το 1973 έχει κερδίσει για λογαριασµό των πελατών της περίπου 35 δισ. δολάρια. 

         Ιδιαίτερα επιτυχηµένος είναι και ο διαχειριστής Τζον Πόλσον του οµώνυµου fund (Paulson & Co) αφού µόνο το δεύτερο εξάµηνο του 2010 κέρδισε για λογαριασµό των πελατών του 5,8 δισ. δολάρια. Από το 1994 όταν ιδρύθηκε, η Paulson & Co έχει προσφέρει στους επενδυτές της κέρδη 32,2 δισ. δολ., τα περισσότερα από τα οποία τα κέρδισε καταφέρνοντας να προβλέψει τη χρηµατοπιστωτική κρίση του 2007. Στη συνέχεια, το 2008 στοιχηµάτισε κατά των τραπεζών που είχαν πολλά προβλήµατα µετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και έπειτα προέβλεψε σωστά την οικονοµική ανάκαµψη που ήρθε το 2009. Πέρυσι εξακολούθησε να στοιχηµατίζει στην ανάκαµψη αλλά και στον χρυσό που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. 

        Τα hedge funds είναι κερδοσκο πικά κεφάλαια και απευθύνονται σε ευκατάστατους επενδυτές, οι οποίοι τους εµπιστεύονται αξιόλογα ποσά για να τα επενδύσουν. Οι επενδυτές πληρώνουν προµήθεια διαχείρισης σε ετήσια συνήθως βάση, αλλά και προµήθεια επί των κερδών που τους προσφέρουν οι εταιρείες hedge funds επενδύοντας τα χρήµατά τους. Είναι ενδεικτικό ότι το δεύτερο εξάµηνο του 2010 η Paulson & Co, που απασχολεί 120 εργαζοµένους, κατάφερε να έχει περισσότερα κέρδη από όσα η Goldman Sachs που απασχολεί περίπου 32.500 εργαζοµένους, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». Αλλα µεγάλα hedge funds είναι το Bridgewater Pure Alpha µε διαχειριστή τον Ρέι Ντάλιο, το Baupost του Σεθ Κλάρµαν, το Appaloosa του Μπρους Κόνβερ, το Moore Capital Management του Λούι Μπέικον, το Brevan Howard Fund του Αλαν Χάουαρντ, το Farallon του Τοµ Στάγιερ, το ESL του Εντι Λάµπερτ.

Γιώργος Κανελλόπουλος

(Πηγή-Φωτό: Τα Νέα)

10 Μαρτίου 2011

Σχετικά άρθρα