ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (14/2-21/2)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 3ης εβδομάδας του Φεβρουαρίου 2011)


Το χρήμα δεν έχει σύνορα ούτε και … θρησκεία
«Ο αγώνας εναντίον μιας δικτατορίας που προσωποποιείται στην οικογένεια Μπέν Αλί θα μπορούσε να επεκταθεί και εναντίον της οικονομικής  κυριαρχίας μιας ολιγαρχίας, (αυτό) δεν ενθουσιάζει ούτε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ούτε τις οικονομικές αγορές ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Όλοι αυτοί αγαπούν την ελευθερία μόνο όταν αφορά τους τουρίστες , τις ζώνες με τα αφορολόγητα και την κίνηση των κεφαλαίων. Η ίδια απουσία ενθουσιασμού παρατηρείται και στο Αλγέρι, στην Τρίπολη, στο Πεκίνο και στα κυβερνητικά μέγαρα της Δύσης»

Halimi Serge, “To αδύνατο γίνεται πραγματικότητα”, Le Monde Diplomatique, 20/2/2011

***

Για ποιους πολεμά η «δημοκρατική» Δύση στο Αφγανιστάν;
«Καμπούλ, Αφγανιστάν. Αφού οι γονείς της την έδιωξαν από το σπίτι επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί έναν 52χρονο χήρο με πέντε παιδιά, η 18χρονη Σάμπρα μπήκε σε ένα λεωφορείο, το οποίο την άφησε, τρομαγμένη και σαστισμένη, στο κέντρο της Καμπούλ. Επί μέρες κοιμόταν σε ένα τζαμί, σχεδόν νηστική, ώσπου μια γυναίκα τη λυπήθηκε και την έφερε σε επαφή με υπαλλήλους ενός οργανισμού προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι με την σειρά τους την οδήγησαν σε ένα καταφύγιο γυναικών. Αυτό το ταξίδι … πρόκειται να γίνει ακόμη πιο δυσκολότερο λόγω ενός νέου νόμου που διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο από την αφγανική κυβέρνηση … Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών εντάσσουν αυτή την κίνηση στο πλαίσιο της ευρύτερης επιδίωξης της κυβέρνησης Καρζάι να μην δυσαρεστεί εκπροσώπους του συντηρητισμού σε θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς τείνει κλάδο ελαίας στους αντάρτες»

Alissa Rubin, The New York Times, “Καταφύγια Γυναικών σε Πολιορκία”, 20/2/2011

***

Άλλη μια «εκδημοκρατιστική» σταυροφορία αποδεικνύεται … πλιάτσικο ορυκτού πλούτου
« Ο Ιρακινός που αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές ότι η χώρα του είχε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε πως είπε ψέματα για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. «Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω κάτι που θα ανέτρεπε το καθεστώς», 
τόνισε ο Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ Τζανάμπι στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Οι γιοι μου και εγώ είμαστε περήφανοι που γίναμε ο λόγος που δόθηκε στο Ιράκ το πλεονέκτημα της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

“Ψέματα οι πληροφορίες για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ”, Η Καθημερινή,16/2/2011

«Το ερώτημα θα έπρεπε να έχει τεθεί στη CIA και την DIA (υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών) προτού αυτές οι λανθασμένες πληροφορίες (για την ύπαρξη βιολογικών όπλων) αναφερθούν στην έκθεσή μου προς το Κογκρέσο, στο λόγο για την Κατάσταση του Εθνους (του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου) και στην παρέμβασή μου στον ΟΗΕ στις 5 Φεβρουαρίου (2003)», δήλωσε στον The Guardian ο Πάουελ.

“Κόλιν Πάουελ: Ζητά εξηγήσεις από Πεντάγωνο CIA για τις λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ”, To Bήμα, 17/2/2011

***

Από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην υπαρκτή δημοκρατία
«Είχα την πρόθεση μαζί με φίλους να ιδρύσω ένα κόμμα. Όταν το έμαθε ο Σουρκόφ, με ρώτησε “σε τι σας χρησιμεύει αυτό; Όπως και αν είναι δεν θα εγγράψουμε το κόμμα σας.” Η άρχουσα τάξη συμπεριφέρεται κατά τρόπο αποτροπιαστικό. Είναι πλούσιοι και διεφθαρμένοι. Το ιδανικό τους είναι ο (Ρόμαν) Αμπράμοβιτς», πολυεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, θαλαμηγών, επαύλεων. «Περιφρονώ αυτό το ιδανικό. Ντρέπομαι για αυτή την διαστροφή του πλούτου. Ντρέπομαι για εμάς και για τη χώρα μας»

“Μιχαήλ Γκορμπατσόφ :Πλούσια και διεφθαρμένη η άρχουσα τάξη στη Ρωσία”, To Bήμα, 17/2/2011

***

Όταν οι κινέζοι κατασκοπεύουν τον κατάσκοπο! (echelon) 
«Όπως μεταδίδει το (κρατικό) τηλεοπτικό δίκτυο CBC επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, οι Κινέζοι κυβερνοπειρατές κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους, τους υπολογιστές υψηλόβαθμων καναδών αξιωματούχων. Στόχος τους ήταν να αποκτήσουν τις λέξεις-κλειδιά των συστημάτων ώστε “να μπουν στις βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης”, ισχυρίζεται το CBC επισημαίνοντας ότι και άλλα υπουργεία μπορεί να έχουν δεχθεί επιθέσεις» 

“Kινεζική κυβερνοεπίθεση στον Καναδά!”, http://www.defencenet.gr, 17/2/2011

***

Στο δρόμο για μια δίκη Νυρεμβέργης για τις τεχνητές ελλείψεις τροφίμων
«Η Γαλλία ως προεδρεύουσα χώρα της ομάδας 
G20 επιδιώκει να περιορίσει την κερδοσκοπία στις αγορές εμπορευμάτων.  Όπως όμως και η παλαιότερη γαλλική πρόταση για φορολόγηση των διεθνών χρηματιστηριακών συναλλαγών (ο γνωστός φόρος Τόμπιν) με στόχο τον περιορισμό της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας ναυάγησε λόγω των αντιδράσεων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και οι γαλλικές προτάσεις για επιβολή ρυθμίσεων στην αγορά εμπορευμάτων σκοντάφτουν στην άρνηση χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς αλλά και η Βραζιλία, οι οποίες είναι σημαντικοί παραγωγοί τροφίμων και ωφελούνται άμεσα από το πρόσφατο ράλι στις τιμές».

Μωυσή Λίτση, “Τα δύο στρατόπεδα στο G 20”,Ελευθεροτυπία, 20/2/2011

Περί βιωσιμότητας ο λόγος
«Πλησιάζουμε ξανά απροετοίμαστοι στην τραγικότητα μιας μεγάλης κρίσης με μια υπαρξιακή οδυνηρότητα. όπως ακριβώς το ήθελε και η διεξαγωγή του τραγικού θεάτρου. Η βιωσιμότητά μας θα δοκιμαστεί από την ικανότητά μας να επανιδρύσουμε το πλαίσιο της ζωής μας και τις σχέσεις  μας σε νέες και σωστές βάσεις».

Γιάννης Ζήσης, Ψυχή και Αστός, Σόλων, 17/2/2011

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
info@solon.org.gr

21 Φεβρουαρίου 2011

Σχετικά άρθρα