ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

fail - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fail - Σόλων ΜΚΟ Γκρεμίζοντας τον μύθο που τους θέλει παντογνώστες στον τομέα τους, μερικοί από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές της εποχής μας λένε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με την αβεβαιότητα και την αποτυχία. Λένε μάλιστα ότι αυτά ακριβώς είναι τα πιο πολύτιμα εργαλεία που μπορεί να βελτιώσουν τη ζωή μας.

         Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Edge». Οπως κάθε χρόνο, προσκάλεσε δεκάδες κορυφαίους επιστήμονες, φιλοσόφους και καλλιτέχνες να υποβάλουν τις ιδέες τους στο ερώτημα «Ποια επιστημονική σύλληψη μπορεί να βελτιώσει περισσότερο την καθημερινή ζωή μας;». Οι απαντήσεις δημοσιεύθηκαν οnline.

        Οι περισσότερες συγκλίνουν στο πόσο άχρηστη είναι η βεβαιότητα. Λένε πως η ιδέα ότι κάτι είναι «επιστημονικώς αποδεδειγμένο» είναι σχήμα οξύμωρο και ότι θεμέλιο της επιστήμης είναι η αμφιβολία.

        Πολλοί απάντησαν ότι ο κόσμος συχνά παρερμηνεύει την επιστημονική διαδικασία και τη φύση της επιστημονικής αμφιβολίας. Ο Νιλ Γκέρσενφελντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), λέει ότι για τους επιστήμονες η «αλήθεια» είναι απλώς ένα μοντέλο. «Ο κόσμος πιστεύει ότι οι επιστήμονες αναζητούν και βρίσκουν την αλήθεια. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: το μόνο που κάνουμε είναι να αναπτύσσουμε και να δοκιμάζουμε μοντέλα. Και μαθαίνουμε περισσότερα από ένα πείραμα που αποτυγχάνει. Η αποτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε,μάλλον πρέπει να την καλλιεργούμε. Αυτό είναι το μάθημα από την επιστήμη που μπορεί να βελτιώσει περισσότερο την καθημερινή ζωή μας» λέει.

(Πηγή: Το Βήμα)

20 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά άρθρα