1

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μία από τις σημαντικότερες και καταστροφικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η εμφάνιση όλο περισσότερων και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων, αρχίζει να γίνεται μέρος της πραγματικότητας περιοχών και κρατών οι οποίες μέχρι τώρα τις αγνοούσαν, όπως η Βραζιλία.

        Οι καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας άφησαν πίσω τους περισσότερους από 700 νεκρούς και 14.000 άστεγους ή αναγκασμένους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι επικοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα και η παροχή πόσιμου νερού σταμάτησαν για ώρες ή και για ημέρες σε κάποιες περιοχές, με την κυβέρνηση να κηρύσσει εθνικό πένθος. Σύμφωνα με τις αρχές της Βραζιλίας, 94 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επηρεαστεί στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο από τις καταρρακτώδεις βροχές του Ιανουαρίου.

        Οι καταστροφικές αυτές καταιγίδες αποτελούν μέρος των ολοένα περισσότερων και εντονότερων ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
        Η Βραζιλία
 αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα τόσο μεγάλα σε έκταση κράτη, τα οποία δεν απειλούνταν από ακραία φυσικά και καιρικά φαινόμενα. Δεν έχει ηφαίστεια, δεν βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, ενώ η γεωγραφική της θέση απέκλειε την πιθανότητα τυφώνων, έντονων καταιγίδων, μεγάλων περιόδων καυσώνων ή έντονου ψύχους. Η χώρα γνώρισε μόλις μία μεγάλη φυσική καταστροφή, τις πλημμύρες του 1967, οι οποίες ευτυχώς αποτέλεσαν την εξαίρεση του κανόνα.

        Αυτή η ειδυλλιακή εικόνα όμως αποτελεί παρελθόν, καθώς η χώρα έχει γνωρίσει τουλάχιστον 37 καταστροφικές καταιγίδες την τελευταία δεκαετία, με αυτήν της τελευταίας εβδομάδας να είναι και η πλέον θανατηφόρα και καταστροφική.

        Το 2010 οι καταιγίδες και οι κατολισθήσεις έγιναν αιτία να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι στις πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο στο νότο, οι οποίες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι και από τις πλέον προηγμένες οικονομικά της χώρας. Τί θα γινόταν αν η θεομηνία έπληττε μία φτωχότερη περιοχή στο κέντρο ή το βορρά;

       Δυστυχώς, οι επιστημονικές προειδοποιήσεις χρόνων, σχετικά με την εμφάνιση πρωτόγνωρων ακραίων καιρικών φαινομένων σε περιοχές στις οποίες δεν παρατηρούταν πριν, επιβεβαιώνονται με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Οι κυβερνήσεις όμως των πλούσιων κρατών δεν φαίνεται να συγκινούνται πριν ανάλογες καταστροφές πλήξουν τη …δική τους αυλή, όπως έχουν προβλέψει οι επιστήμονες ότι θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια.

        Επιβεβαιώνεται επίσης και ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο θα βιώνονται αυτά τα νέα σε ένταση και ποσότητα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς τα κράτη με έλλειψη κατάλληλων υποδομών λόγω της φτώχειας θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από τις πλούσιες χώρες. 
        Ο Τρίτος Κόσμος θα είναι ο πλέον ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την οποία δεν ευθύνεται παρά ελάχιστα.
 Σε αντίθεση με την Αυστραλία, η οποία μέτρησε 28 νεκρούς για μία πλημμυρισμένη έκταση ίσης με το μέγεθος της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί, οι παραγκουπόλεις στους λόφους και τα περίχωρα του Ρίο δεν άντεξαν την ένταση των καταιγίδων, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται σε 710, την ίδια στιγμή που αρκετά άτομα ακόμα αγνοούνται.

(Πηγές: TelesurNew York Times)

Φωτό: Wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

19 Ιανουαρίου 2011