1

AΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ WIKILEAKS

Τα διπλωματικά έγγραφα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, τα οποία έχουν διαρρεύσει από το WikiLeaks, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον κατά κύριο λόγο για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με γεωπολιτικές διαμάχες. Υπάρχουν, ωστόσο, και τηλεγραφήματα που σχετίζονται με την επιστήμη και το περιβάλλον…


       Το τελευταίο από αυτά, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 6 Ιανουαρίου, ασχολείται με συζητήσεις την περίοδο τέλη 2009-αρχές 2010 μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας για την ομάδα ακτιβιστών Sea Shepherd, που αντιδρά στη συνεχιζόμενη φαλαινοθηρία της Ιαπωνίας στην ανοιχτή θάλασσα.

       Η Ιαπωνία, έχοντας παραδεχτεί ότι η Sea Shepherd έχει περιορίσει αποτελεσματικά το κυνήγι φαλαινών της, ζητά από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσει έρευνες για την ομάδα. Η πρόταση βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν από την Ιαπωνία να μειώσει τις ποσοστώσεις κυνηγιού και να βοηθήσει στον περιορισμό ποσοστώσεων με την Ισλανδία, άλλη μία χώρα που επιδίδεται σε φαλαινοθηρία. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας να περάσει νόμους που «εγγυώνται ασφάλεια στις θάλασσες», μια συγκαλυμμένη αναφορά σε ομάδες όπως η Sea Shepherd.

      Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στους Αμερικανούς διπλωμάτες να συγκεντρώσουν βιομετρικές πληροφορίες – δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνες προσώπων, σκανάρισμα ίριδας και DNA – σε χώρες της νότιας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της νοτιοανατολικής Ασίας, την Κίνα και την Κούβα. Σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα, περιβαλλοντικά προβλήματα στο θιβετιανό οροπέδιο, όπως η αποψίλωση των δασών, η εξόρυξη, η μόλυνση και η κλιματική αλλαγή, είναι περισσότερο επιτακτικά από τις κινέζικες πολιτικές. «Το Θιβέτ είναι ένα έθνος που πεθαίνει. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ΗΠΑ», φέρεται να είπε σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα.

       Τα τηλεγραφήματα περιγράφουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες να ασκούν πίεση στο Βατικανό το 2008, ώστε να αντιστρέψουν την αντίθεσή τους στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Το Βατικανό αρνήθηκε να συμμορφωθεί, ασκώντας κριτική στην τεχνολογία. «Δεν απέρριψαν την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών». Ανησυχούσαν ότι «η εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα υποδουλώσει τον αγροτικό πληθυσμό και θα μετατραπεί σε μορφή οικονομικού ιμπεριαλισμού, που θα εξυπηρετεί απλώς τις πολυεθνικές».

       Παρότι οι διπλωμάτες είπαν ότι η αντίδραση του Βατικανού στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θα συνεχίσει με επιμονή στην «ηθική απαίτηση» των βιολογικής τεχνολογίας τροφίμων, ο Αμερικανός πρέσβης στη Γαλλία κάλεσε σε εμπορικό πόλεμο κατά της Ε.Ε., αναφέρουν τα διπλωματικά τηλεγραφήματα. «Η ομάδα μας στο Παρίσι προτείνει να συντάξουμε μια λίστας με στόχους, στους οποίους θα στραφούν τα αντίποινά μας», έγραψε ο πρέσβης Craig Stapleton το 2007.

        Η Βρετανία, τον Απρίλιο 2010, όρισε μια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού στο μέγεθος της Καλιφόρνια ως προστατευόμενη. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ορισμένους από τους πιο απομονωμένους και παρθένους κοραλλιογενείς ύφαλους του κόσμου. Η απόφαση, ωστόσο, δεν αφορούσε απλώς τη διατήρησή της.
       Τις δεκαετίες του 1960 και 1970, η Βρετανία επέτρεψε στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν δοκιμές όπλων σε νησιά της περιοχής, απελαύνοντας σχεδόν 2.000 ανθρώπους. Αυτοί ζητούν έκτοτε να επιστρέψουν, μεταφέροντας την υπόθεσή τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τώρα που τα νησιά τους ορίζονται ως προστατευόμενες ζώνες, μάλλον θα είναι δυσκολότερο για αυτούς να κερδίσουν.
       Βρετανός αξιωματούχος φέρεται να είπε, σύμφωνα με το WikiLeaks, πως «εγκαθιδρύοντας ένα θαλάσσιο πάρκο θα περιορίσει τις αιτιάσεις επανεγκατάστασης από τους πρώην κατοίκους του αρχιπελάγους».

(Πηγή/Φωτό: tvxs)

17 Ιανουαρίου 2011