ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ: “ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ – Η ΚΡΙΣΗ, Η ΕΥΡΩΠΗ, Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ” — Σειρά Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

Zizek 191210 124966 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

 Zizek 191210 124966 - Σόλων ΜΚΟΜεγάλη επιτυχία σημείωσε η διάλεξη του Σλάβοϊ Ζίζεκ με θέμα “Ζώντας στην εποχή των τεράτων- Η κρίση, η Ευρώπη, ο Κομμουνισμός”, η οποία οργανώθηκε από το Αριστερό Βήμα την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου. Η αίθουσα Μ.Α.Χ του Πολυτεχνείου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που άκουσε τον κ. Ζίζεκ να αναφέρεται σε μία σειρά καίριων θεμάτων, όπως την κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, την παρέμβαση της άρχουσας τάξης στην εκπαίδευση και την κριτική, με σκοπό τη χειραγώγηση των ειδήσεων, του τρόπου σκέψης και της κουλτούρας.

       Ο κ. Ζίζεκ υπογράμμισε τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από τα ολοένα και συχνότερα παραδείγματα ανορθολογισμού των πολιτικών επιλογών, αλλά και τον ρόλο υποβολέα με τον οποίο τα ανά τον κόσμο Μ.Μ.Ε. εξυπηρετούν αυτές τις επιλογές, όπως και τον -υπαγορευμένο από την “οικονομία της αγοράς”- κίνδυνο να υπάρξουν ολοκληρωτικές λύσεις στο διαφαινόμενο τέλος του καπιταλισμού

      Η επιβολή της μονοκουλτούρας του νεοφιλελευθερισμού παίρνει δραματική μορφή στην οποία την απάντηση πρέπει να δώσει η ριζοσπαστική αριστερά. Ο καπιταλισμός, στη μορφή που έχει πάρει σήμερα, λειτουργεί τέλεια σε καθεστώς αυταρχισμού και το μεγάλο καθήκον της αριστεράς είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο ενάντια σε αυτή την κατεύθυνση. Η αριστερά, θα πρέπει να επιστρέψει στην παλιά της διαίσθηση, ότι η βία είναι ενσωματωμένη στο ίδιο το σύστημα. Η “ειρήνη” του καπιταλισμού είναι αποτέλεσμα της μονόπλευρης βίας που υπάρχει σήμερα.

      O Σλοβένος φιλόσοφος με τρόπο απλό και συχνά χιουμοριστικό αναφέρθηκε επίσης στη “μοραλιστική” κριτική στην οποία συχνά υποβάλλεται η εξουσία, με τον αντικαπιταλισμό που υπάρχει να επικεντρώνεται σε κριτική «παικτών» του συστήματος, και όχι του ίδιου του συστήματος.

      Τη διάλεξη και τη μετέπειτα συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μανιάτης ενώ παρέμβαση έκανε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Δουζίνας, αναφερόμενος στην εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για την αντίδραση των Ελλήνων πολιτών στις κυβερνητικές πολιτικές, στις ευθύνες των διανοούμενων του δημοσιογραφικού κόσμουαλλά και της αριστεράς για το γεγονός της πολυδιάσπασής της και των συνεχών φαινομένων σεχταρισμού, τα οποία της στερούν έναν σημαντικότερο ρόλο στις εξελίξεις.

Διαβάστε εδώ τη διάλεξη του Σλοβένου φιλοσόφου με θέμα “Ζώντας στην εποχή των τεράτων- Η κρίση, η Ευρώπη, ο Κομμουνισμός”.

Ευχαριστούμε το Αριστερό Βήμα, καθώς και τον κύριο Πέτρο Παπακωνσταντίνου για την άδεια μαγνητοσκόπησης και προβολής της διάλεξης.

Μ.Κ.Ο. Σόλων

Κάμερα: Άρης Καπαράκης – Μοντάζ: Κολοκυθά Δήμητρα.

20 Δεκεμβρίου 2010