ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2010, ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΡΥΠΟΓΟΝΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Coal power plant - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Coal power plant - Σόλων ΜΚΟΗ οικονομική κρίση σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έχει συμπαρασύρει τα πάντα, ακόμα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες παρουσίασαν πτώση 1,3% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2009 εξαιτίας της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και της κατανάλωσης. 
         Όμως, η μείωση αυτή δεν είναι ούτε η μισή από την αρχικά εκτιμώμενη, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις το 2010 θα αποτελέσει το πλέον ρυπογόνο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

        Η έρευνα του Global Carbon Project (G.C.P.), διεθνούς σώματος αποτελούμενου από ερευνητικά ινστιτούτα από διάφορες χώρες του κόσμου, εκτιμά ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας επέφερε μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 1,3% το 2009 και όχι κατά 3% περίπου, όπως αρχικά υπολογιζόταν. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του G.C.P Πεπ Καναντέλ, αναμενόταν «βουτιά» στη χρήση ορυκτών καυσίμων εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

        Επιπλέον με βάση τα στοιχεία των τριών πρώτων τριμήνων του 2010, οι εκπομπές ρύπων που προέρχονται από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της τάξεως του 3%, δεδομένο που όπως δηλώνει ο κ. Καναντέλ, θα επαναφέρει την ανθρωπότητα στην πλέον ρυπογόνα περίοδο της ιστορίας της, το διάστημα 2000-2008. Αν όμως, το ποσοστό του 3% για το 2010 επαληθευτεί, θα ξεπεράσει και τον ετήσιο μέσο όρο αύξησης της πρώτης οχταετίας του 21ου αιώνα (2.5%). Για τη δεκαετία του ’90, η αντίστοιχη κατά μ.ο. ετήσια αύξηση, ήταν 1%.

        Η μείωση των ρύπων ήταν αποτέλεσμα της πτώσης της παραγωγής στις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες, καθώς αναπτυσσόμενοι γίγαντες όπως η Κίνα και η Ινδία –εξαρτώμενες ιδιαίτερα από τον άνθρακα- συνέχισαν να έχουν αυξητικές τάσεις. Η Κίνα αύξησε τις εκπομπές διοξειδίου κατά 8% και η Ινδία κατά 6,2%. Αντίθετα στις Η.Π.Α., η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των ρύπων κατά 6,9%, στη Βρετανία κατά 8,6 και στην Ιαπωνία κατά 11,8%. Η αύξηση των ρύπων για το 2010, άρχισε να γίνεται εμφανής από διάφορες μετρήσεις που έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από τους πρώτους μήνες του έτους.

        Η έρευνα έφερε στο φως και κάποια καλά νέα, όπως τη μείωση των εκπομπών ρύπων που προέρχονται από την αποψίλωση των δασών. Η αποψίλωση των δασών ήταν υπεύθυνη για το 12 έως και 17% των εκπομπών ρύπων, αλλά το 2009 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 10%. Οι εκπομπές ρύπων από την αποψίλωση των δασών, έχουν παρουσιάσει πτώση κατά 25% με έτος βάσης το 1990. Επιπλέον, η ένταση άνθρακα, η σχέση δηλαδή εκπομπών άνθρακα ανά μονάδα του Α.Ε.Π., βελτιώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

        Παρά τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία πάντως και διανύοντας το πλέον ρυπογόνο έτος της ιστορίας, η Διάσκεψη του Κανκούν για το Κλίμα, η οποία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, δύσκολα θα αναστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Κανένας μεγάλος «παίκτης» δεν θα πάει στη μεξικανική πόλη με ιδιαίτερη διάθεση για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του Τοντ Στερν, εκ των κορυφαίων διαπραγματευτών των Η.Π.Α για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον οποίο, δεν είναι ακόμα «ώριμη» η κατάσταση ώστε οι μεγάλες δυνάμεις να δεσμευτούν στο Κανκούν από ένα χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ρύπων, αλλά να «προχωρήσουν με μικρά βήματα»  τα οποία, κάποτε, θα οδηγήσουν σε μία ευρύτερη συμφωνία. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η Διάσκεψη του Κανκούν, σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάρτνερ του Ρόιτερς, κινδυνεύει να μεταβληθεί σε «δημοψήφισμα για την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών» στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής[1].



[1] Climate Talks Should Not Set Deadline For Pact, Reuters, Timothy Gardner,  22 Noεμβρίου 2010

(Πηγές: Planet ArkReutersIndependent)
Φωτό:Wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr 

22 Noεμβρίου 2010

Σχετικά άρθρα