ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

«ΒΕΡΣΑΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»

Angela Merkel common - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Angela Merkel common - Σόλων ΜΚΟ«Περικοπές» και «τιμωρία» έγιναν λέξεις-φετίχ για την Μέρκελ, γράφει η Handelsblatt

       Η Μέρκελ είναι υπερβολικά αυστηρή προς τις χώρες της ευρωζώνης, που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, συγκρίνοντας τη συμπεριφορά της Καγκελαρίου με τη Συνθήκη των Βερσαλιών, όταν οι Σύμμαχοι επέβαλαν σκληρούς όρους στην ηττημένη Γερμανία.

      «Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει ακόμη βαθύτερα τα υπερχρεωμένα κράτη, που είναι ήδη ισοπεδωμένα. Περικοπές και τιμωρία είναι οι λέξεις-φετίχ της καγκελαρίου» γράφει ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

       Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι την περασμένη Ανοιξη, η Μέρκελ δεν θέλησε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία, ενώ τάχθηκε επανειλημμένως υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον των χρεωμένων κρατών της ευρωζώνης με υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα.

      «Το να χαίρεται με τη δυστυχία (των χωρών της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση) δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Δεν θα εξασφαλίσουμε με τον τρόπο αυτό την αποπληρωμή των χρεών, τη σταθερότητα των τραπεζών και τη διατήρηση της ζώνης του ευρώ, αλλά αυτό κινδυνεύει αντίθετα να σκοτώσει κάθε ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη» συνεχίζει.

       Στο πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Βερσαλίες χωρίς τον Πόλεμο» ο διευθυντής σύνταξης σημειώνει ότι κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους Γερμανούς ότι υπαρχουν δύο τρόποι να συμπεριφέρεται κανείς στους ηττημένους, κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη που έθεσε τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιβάλοντας βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Γερμανία.

       Η οικονομική κρίση που ακολούθησε προκάλεσε την άνοδο των ναζί στην εξουσία και στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

       Στο άρθρο συνιστάται να αντληθεί έμπνευση από το «Σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο εφαρμόσθηκε μετά τον Β’ Παγκόμσιο πόλεμο από τις ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, με την τόνωση των επενδύσεων στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

       «Η σύγκριση δεν σημαίνει και εξίσωση. Η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά στην ανασφάλεια και τη διχόνοια. Ο δρόμος που παίρνει δεν συμπίπτει με την κατεύθυνση της Ευρώπης.»

       Από την πλευρά της η εφημερίδα Financial Times Deutschland θεωρεί ότι η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει να μάχεται για τα παρελκόμενα και να φροντίσει να σώσει το ευρώ.

19 Νοεμβρίου 2010,

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231068137#ixzz15pIW49Eo
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Φωτό: Wikimedia