ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ ΦΥΛΑΝΕ… ΗΠΑ-ΝΑΤΟ! (του Γιώργου Δελαστίκ)

troops - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

troops - Σόλων ΜΚΟ

 Κωμική κινηματογραφική ταινία θυμίζουν οι πληροφορίες που έρχονται από το Αφγανιστάν για τα… πολεμικά έπη που γράφουν στα βουνά του τα αμερικανικά και τα νατοϊκά στρατεύματα κατοχής. 
       Με την πομπώδη εξαγγελία του Αφγανού προέδρου – μαριονέτας Χαμίντ Καρζαΐ, ότι μέσα σε τέσσερις μήνες θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν όλες οι ιδιωτικές πολεμικές εταιρείες που έχουν πέσει σαν ακρίδα στη χώρα και λυμαίνονται δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού δημοσίου, έπεσε πανικός στην Ουάσιγκτον.

       “Πραγματικά, μια μονομερής απαγόρευση δράσης των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών θα σηματοδοτούσε πραγματικό σεισμό. Θα παρέλυε ολόκληρη η αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού των στρατευμάτων – από τα τρόφιμα ως τα πολεμοφόδια και την προώθηση των τεθωρακισμένων οχημάτων”έγραψε χαρακτηριστικά στη γαλλική “Λιμπερασιόν” ο Ζορζ – Ανρί Μπρισέ ντε Βαλόν, ειδικός στις εταιρείες αυτού του είδους. “Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Αφγανός πρόεδρος και οι δικοί του θα επωφεληθούν από αυτόν τον εκβιασμό” υποστηρίζει.

        Το διασκεδαστικό στην ιστορία δεν έγκειται στο ότι ο Καρζαΐ μπορεί να διώξει τις αμερικανικές και αγγλικές εταιρείες που δρουν στο Αφγανιστάν. Αυτό είναι σοβαρό, αλλά είναι το λιγότερο. Αυτό που ανησυχεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι τι θα κάνουν αν ο Καρζαΐ κλείσει τις… αφγανικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες!

        Γιατί πρέπει να πούμε ότι οι Αφγανοί, μόλις είδαν τα τρελά λεφτά που κέρδιζαν οι αμερικανικές πολεμικές εταιρείες, έφτιαξαν αμέσως δικές τους: μία έφτιαξε ο Χασμάτ Καρζαΐ, ξάδερφος του προέδρου, άλλη ο γιος του Ραχίμ Ουαρντάκ, του υπουργού Αμυνας, άλλη οι αδελφοί Ποπάλ, ξαδέρφια κι αυτοί του Καρζαΐ, άλλη ο πολέμαρχος Ρουχουλάχ, “κολλητός” του Καρζαΐ και πάει λέγοντας.

       Αυτές οι αφγανικές εταιρείες, διαπλεκόμενες όλες με το προεδρικό και κυβερνητικό περιβάλλον, πρότειναν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το εξής απίστευτο: να… φυλάνε αυτές τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όταν μετακινούνται για να μην τα εξολοθρεύουν οι ταλιμπάν!!! Συμμορίες κατσαπλιάδων δηλαδή να προστατεύουν τις τελειότερες πολεμικές μηχανές του πλανήτη!

        Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι ότι οι Αμερικανοί, αφού πέρασαν λίγα χρόνια και είδαν τι πάθαιναν τα στρατεύματά τους, δέχθηκαν να πληρώνουν τους Αφγανούς για να τους φυλάνε! Από τη μια ενσωμάτωναν έτσι αιμοδιψείς πολέμαρχους που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για το πλιάτσικο και από την άλλη περιόριζαν τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που ήταν αναγκαίοι στο Αφγανιστάν.

        Ετσι ο πολέμαρχος Ρουχουλάχ ανέλαβε να συνοδεύει τα στρατεύματα κατοχής από την Κανταχάρ μέχρι την επαρχία Χελμάντ, η εταιρεία των αδελφών Ποπάλ απέκτησε το μονοπώλιο της “προστασίας” στον στρατηγικό δρόμο Καμπούλ – Κανταχάρ και ούτω καθεξής.

        Με το που είδαν όμως οι Αφγανοί ότι οι Αμερικανοί μοιράζουν λεφτά, οι αφγανικές στρατιωτικές εταιρείες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται σαν την άμμο της θάλασσας. Οχι πέντε ή δέκα, αλλά… 52 (!) αφγανικές εταιρείες γράφτηκαν στα σχετικά μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν και πολλές δεκάδες ακόμη άρχισαν να λειτουργούν χωρίς καμία απολύτως άδεια από την αφγανική κυβέρνηση. Ολες αυτές οι εταιρείες πήγαιναν στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και ζητούσαν λεφτά για να προστατεύουν τα στρατεύματά τους!

        Κάποια στιγμή οι Αμερικανοί αγανάκτησαν. Αρχές Μαΐου, με πρόσχημα τον φόνο ενός πολίτη, πίεσαν τον Καρζαΐ να αφαιρέσει την άδεια από την εταιρεία των εξαδέλφων του, που είχαν το μονοπώλιο “προστασίας” στον δρόμο Καμπούλ – Κανταχάρ. Ετσι κι έγινε. Δεν περνούν όμως δύο εβδομάδες και ξαφνικά οι ταλιμπάν επιτίθενται και πυρπολούν καμιόνι αυτοκινητοπομπής του ΝΑΤΟ.

       Η κυκλοφορία παραλύει στον στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα. Καθώς η Κανταχάρ είναι το προπύργιο των ταλιμπάν, σε μικρό χρονικό διάστημα μπλοκάρονται στον δρόμο αυτόν περισσότερα από 1.000 (!) στρατιωτικά οχήματα των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων, θέτοντας έτσι σε θανάσιμο κίνδυνο ολόκληρο τον ανεφοδιασμό των προκεχωρημένων βάσεων των στρατευμάτων κατοχής στην κρισιμότατη επαρχία της Κανταχάρ.

       “Αποτέλεσμα: επιστρέφεται αμέσως η άδεια της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, την οποία οι Αμερικανοί υποπτεύονται ότι πλήρωσε τους ταλιμπάν να επιτεθούν στην αυτοκινητοπομπή και έτσι να αποδείξει το αναντικατάστατό της” γράφει η “Λιμπερασιόν”.

Φαινόμενο –
 Η ιδιωτικοποίηση των πολέμων
       
Οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν με όλα τα μέσα την ανάθεση όλο και περισσότερων πολεμικών δραστηριοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έτσι περιορίζεται η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ για εγκλήματα που διαπράττουν οι εταιρείες μισθοφόρων, σκοτώνοντας πολίτες ή βασανίζοντας και δολοφονώντας κρατουμένους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τεράστια ποσά που διαθέτει το αμερικανικό δημόσιο στον τομέα αυτόν αποτελούν πηγή πλουτισμού όχι μόνο των εταιρειών που παίρνουν τα σχετικά συμβόλαια, αλλά και των κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών που δίνουν τα συμβόλαια – με το αζημίωτο φυσικά!

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Δελαστίκ για την ευγενική παραχώρηση του άρθρου
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 Σεπτεμβρίου 2010

Σχετικά άρθρα