ΦΙΛΟΖΩΪΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ”

kadoi4 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kadoi4 Στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στον νομό Χανίων, όπου και η έδρα του Συλλόγου μας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός  ο μεγάλος αριθμός αλλά και το ειδεχθές  των κακοποιήσεων.

       Από στατιστικά στοιχεία του συλλόγου μας έχουμε πάνω από  1000 βαριές  κακοποιήσεις, δηλητηριάσεις, δολοφονίες κυρίως αδέσποτων ζώων, τον χρόνο στον νομό μας.
       
Ο δε αριθμός των αδέσποτων  ζώων στον νομό μας υπολογίζεται περίπου στα 4000, λόγω της συνεχόμενης εγκατάλειψής τους και μη ελέγχου της αναπαραγωγής τους, σημεία κλειδιά για τον περιορισμό του προβλήματος των αδέσποτων ζώων μαζί  βεβαίως  με την απαραίτητη παιδεία και ενημέρωση των πολιτών.

Η αγριότητα των κακοποιήσεων στο νομό  Χανίων  έχει προκαλέσει δυσμενέστατα και συνεχόμενα σχόλια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

       Σαν σύλλογος αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική φιλοζωία, φιλοζωία με προοπτική βελτίωσης και μακροπρόθεσμα επίλυσης του προβλήματος και όχι στατική (με την έννοια  μόνο της περίθαλψης και στείρωσης αδέσποτων ζώων, που βοηθά βέβαια τα ζώα αλλά διαιωνίζει παράλληλα και το πρόβλημα)  για αυτό και  ο κύριος όγκος της δουλειάς μας αφορά στην εκπαίδευση, μαθητών και πολιτών, στην ανάδειξη, μέσω των ΜΜΕ, του θέματος των κακοποιήσεων και μέσω αυτής στον περιορισμό τους,  στην ποινική δίωξη και τιμωρία από την δικαιοσύνη των υπευθύνων, σε συνεχείς  εκπομπές στα τοπικά αλλά και  αθηναϊκά ΜΜΕ  και εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών (δρώμενα, συγκεντρώσεις, πορείες, συνεργασία με κόμματα και περιβαλλοντικούς φορείς της πόλης μας, ημερίδες με συναφείς φορείς, π.χ εκπαιδευτικούς φορείς  του τουριστικού φορέα, εκκλησία, Νομαρχία κλπ ), στην δραστηριοποίηση της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων της, όπως έχουν την υποχρέωση βάσει των σχετικών νόμων κλπ.

        Φέτος ήδη έχουμε έλθει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων του νομού μας και ξεκινάμε το καλοκαίρι ενημερωτική εκστρατεία στα χωριά του νομού  από κοινού, για ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους απέναντι στους ποιμενικούς σκύλους τους, η εικόνα των οποίων   αποτελεί ράπισμα για τον πολιτισμό  της χώρας μας (σκελετωμένα, άρρωστα, μονίμως αλυσοδεμένα από κουτάβια, μόνα τους στα βουνά, δίχως φαγητό και νερό, με σαπισμένα βαρέλια για  σπιτάκι ή δίχως καμία προφύλαξη τις περισσότερες φορές από τις καιρικές συνθήκες, μέσα στα τσιμπούρια, κλπ.)

       Παράλληλα μετά από πρόταση του Συλλόγου μας και στα πλαίσια της συντονισμένης δράσης, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι πιο ουσιαστικά και γρήγορα, συστάθηκε πριν δύο χρόνια η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή που απαρτίζεται αυτή την στιγμή από 82 φιλοζωικούς συλλόγους, με κύριο στόχο  τον  «εξαναγκασμό» της Πολιτείας, μέσα από ποικίλες νόμιμες δράσεις, να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για την απαρχή επίλυσης του προβλήματος των ζώων στην χώρα μας. Στα πλαίσια αυτά ο σύλλογός μας ανέπτυξε μια σωστή συνεργασία και επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και συνεχίζει την συνεργασία αυτή και με τους νέους αρμόδιους υπουργούς, μέσω της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των  82 φιλοζωικών συλλόγων.

       Είναι βαθιά πεποίθηση του Συλλόγου μας, ότι η διαμόρφωση μιας νέας στάσης των πολιτών απέναντι στα ζώα που να ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και μέσα από το σχολείο. Τα τελευταία τρία  σχολικά έτη ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των ζώων» διοργανώνει ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία του νομού  Χανίων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και το αρμόδιο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας  Εκπαίδευσης Χανίων. Αν και τα αποτελέσματα των ενημερωτικών δράσεων  λόγω της φύσης τους δεν είναι ποτέ άμεσα μετρήσιμα στο σύνολό τους, τόσο  οι μαθητές, όσο και οι  εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Γονέων εκφράζουν την ανάγκη της συνέχισης των ενημερωτικών εκστρατειών, οι οποίες έχουν μεγάλη απήχηση. Κατά το σχολικό έτος 2008-2009 ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων ενημέρωσε 3.500 μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από παρουσιάσεις σε σχολεία, και ενημερωτικές  εκδηλώσεις. Μέχρι τώρα δε από τον Φλεβάρη του 2010 έχουμε ενημερώσει περίπου 1800 μαθητές.

       Σχεδόν καθημερινά δε προβαίνουμε σε μηνύσεις ατόμων που κακοποιούν, δηλητηριάζουν και σκοτώνουν ζώα, με ταυτόχρονη αναφορά και παρουσίαση  αυτών των μηνύσεων, στον τοπικό τύπο και τηλεόραση, έτσι ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη, ότι υπάρχουν νόμοι για τα ζώα καi οι υπαίτιοι τιμωρούνται.

        Προσπαθούμε στις μηνύσεις αυτές δε να κάνουμε χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας, ώστε τα αποτελέσματα τα μήνυσης να είναι πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

        Τελευταία επίσης έχουμε έλθει σε επικοινωνία με την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων με μια σειρά προτάσεων, που σκοπό έχουν την ενημέρωση των αστυνομικών πάνω στους νόμους  για τα ζώα, στην επισήμανση της υποχρέωσης που έχουν βάσει της Ποινικής μας Δικονομίας αυτεπάγγελτα να μηνύουν αυτούς που κακοποιούν ζώα.

       Τελειώνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε και στο σποτ ευαισθησίας το οποίο παίζεται κατά συχνά χρονικά διαστήματα από την τοπική τηλεόραση, διάρκειας 2.30 λεπτών, το οποίο γυρίστηκε μετά από συνεργασία του συλλόγου μας με την Νομαρχία Χανίων.

Φιλικά 

Για τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων
Μπομπολάκη Αναστασία, Νομικός

13 Aυγούστου 2010

Σχετικά άρθρα